Orkaan Haiyan/Yolanda maakte mogelijk meer dan 10.000 slachtoffers

Uit The New York Times:

The first and most vocal city to cry for help over the weekend was Tacloban on Leyte Island […]

The typhoon left Tacloban in ruins […] More than 300 bodies have already been recovered, said Tecson John S. Lim, the city administrator, adding that the toll could reach 10,000 in Tacloban alone.

Open waanlink

 1. 2

  @1 : Omdat die merendeel Amerikaans gericht zijn en men Sandy een groter drama vindt en het niet kan verkroppen dat de VS nu voorbijgestoken wordt door de Philippijnen.

  /cynismedeelsserieus

 2. 4

  @1

  Omdat, als het in Amerika gebeurt, CNN tientallen cameraploegen op de been heeft die materiaal aanleveren dat zo uitgezonden kan worden. Wanneer het elders gebeurt wordt het materiaal niet in dergelijke hapklare brokken aangeboden; en als er geen beeld is, is het geen nieuws.

 3. 6

  @5

  Ten eerste: het is nog maar de vraag hoeveel we op dit moment al weten over de volle omvang van deze ramp.

  Ten tweede: snap je nou echt niet hoe misplaatst het is om in elke draad over dit onderwerp alleen maar te roepen dat het mogelijk, ooit, ergens nog veel erger is geweest of had kunnen zijn? Wat doet dat er toe?

 4. 12

  @11: omdat jouw toevoeging geen enkel nut heeft. Of ga je in een topic over die gezonken boot bij Lampedusa ook steeds de Titanic erbij halen?

 5. 13

  @12: kun je me uitleggen welke reactie hierboven wel nuttig is.

  Het leven is te kort om de hele dag te lopen somberen over dood en verderf. Meehuilen met de wolven in het bos helpt echt niet.
  Ik probeer altijd om de lichtpuntjes te vinden.

 6. 14

  @13: De landbouwproductie in ontwikkelingslanden verhogen?

  Hans verbeek: dat kun je beter niet doen, want er zijn nu al veel te veel mensen op de aardbol, dus ten bate van het ecologisch evenwicht kun je ze daar beter gewoon dood laten gaan door natuurlijke oorzaken, dat is uiteindelijk toch onafwendbaar.

  “Ik probeer altijd om de lichtpuntjes te vinden.”

 7. 15

  @Hans Verbeek: wow!

  Een lichtpuntje noemt meneer het als hij kan zeggen dat bij een eerdere storm veel meer dan die 10.000 zijn omgekomen. Hoe krom moet je denken om daar een lichtpuntje in te zien. Gaat naar de Filipijnen en probeer het daar eens te verkopen, Hans.

  ”Kom op, niet zo somberen, jong. Al is al je familie nu dood op een neef na, je moet weten dat in Myanmar een paar jaar terug nog veel meer mensen de dood in gesleurd werden. Ik als data-miner en liefhebber van getalletjes vindt zoiets belangrijk. Voel je je nu al wat beter?”

  Ik kan er niet bij. Ik weet ook niet of ik je een ernstig verward persoon moet noemen, of sick bastard.

 8. 18

  @16:

  Olav dat is echt geen leuke reactie!

  Je bedoelt mijn #3. Dat was een reactie op #1. Ik had het er misschien bij moeten zetten, maar ik beschreef slechts hoe volgens mij op veel redacties van westerse mainstream media wordt gedacht.

 9. 19

  @14:

  Hans verbeek: dat kun je beter niet doen, want er zijn nu al veel te veel mensen op de aardbol, dus ten bate van het ecologisch evenwicht kun je ze daar beter gewoon dood laten gaan door natuurlijke oorzaken, dat is uiteindelijk toch onafwendbaar.

  Je legt mij opnieuw woorden in de mond, Andy.
  Ik zeg helemaal niet dat er teveel mensen zijn op de wereld.
  En als je wilt discussieren over ecologisch evenwicht, dan kun je hier in genoeg relevante threads terecht, maar niet in deze.

 10. 20

  @15: majava, ook jij legt mij woorden in de mond

  “Kom op, niet zo somberen, jong. Al is al je familie nu dood op een neef na, je moet weten dat in Myanmar een paar jaar terug nog veel meer mensen de dood in gesleurd werden. Ik als data-miner en liefhebber van getalletjes vindt zoiets belangrijk. Voel je je nu al wat beter?”

  Je mag me noemen zoals je wilt. Ik hoop dat het je een goed gevoel geeft en dat het jouw leven zin geeft.

 11. 21

  Bij natuurrampen lopen de schattingen van het aantal slachtoffers vaak heel snel op.
  Bij de aardbeving op Haïti schatte men het aantal doden aanvankelijk op 100.000 tot 200.000. De Haïtiaanse regering kwam na een paar weken met het getal van 316.000 doden.

  Verschillende onderzoekers kwamen een jaar later tot de conclusie dat er minder dan 200.000 slachtoffers waren.
  De schattingen lopen uiteen van 49.000 tot 158.000.
  http://www.cjr.org/behind_the_news/one_year_later_haitian_earthqu.php?page=all

  Met deze aanvulling suggereer ik niet dat bij deze natuurramp het aantal slachtoffers overschat wordt. Betrouwbare schattingen zijn gewoon zeer moeilijk en het precieze aantal slachtoffers zal nooit kunnen worden bepaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren