1. 3

  Stukje Duitse cultuur dit. Omdat Duitsers veel gezagsgetrouwer zijn dan Nederlanders kunnen Duitse bedrijven met veel meer wegkomen, hier hoef je dit echt niet te proberen. De Nederlandse mondigheid, vaak gezien als onbeschoftheid werkt regulerend.

 2. 6

  @3: En Thallman, waar heb jij allemaal gewerkt?
  Ik heb toch wel andere verhalen gehoord door de jaren heen. Die “mondigheid” betekent je ontslag. Dan pas je niet in de bedrijfscultuur, om het soft te zeggen.

 3. 7

  Ik lees in de comments bij Allard van Gent over het Duitse “Hartz IV” sociale bijstandsniveau, dat eigenlijk te laag is om van rond te komen. Wist ik niks van.
  Als je daar in zit, moet je alle werk aannemen dat voorhanden is. Je kunt dan wel wat van je uitkering houden. Het werkt dus als een soort mini-minimaal basisloon. Daardoor wordt het voor dit soort bedrijven mogelijk om erg lage lonen te bieden, en die bedrijven weten ook hoe wanhopig je aan het werk wil blijven.

 4. 8

  Ik las afgelopen weekend er al iets over in de Süddeutsche Zeitung, daarin werd gesteld dat het uitzendbureau (beter gezegd: uitbuitbureau) dit soort dingen regelt. Bij Zalando weten ze hoegenaamd niets over deze wantoestanden.

 5. 11

  @7: Daar komt bij dat er in Duitsland geen wettelijk minimumloon is en wel allerlei voor bedrijven fiscaal gunstige regelingen om werklozen en uitzendkrachten tijdelijk in dienst te nemen zonder enig vooruitzicht op vast werk.

 6. 12

  @11.

  Jemig, Bismarck, daar gaan wij ook heen in Nederland. Alles voor de werkgever, de werkloze moet maar ten alle tijde kunnen komen opdraven! Nog handiger kan de werkgever tegenwoordig mensen ontslaan, en met behoud van uitkering weer terug in dienst nemen.

 7. 13

  Additioneel werk noemen ze dat. Dat kan met inzet van werklozen en flexwerkers. Vraag me waar de grens ligt tussen additioneel en een volwaardige baan. Ben bang dat dat steeds meer opschuift in een bepaalde richting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren