Onmenselijke toestanden bij Zalando

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Zalando een schreeuw van geluk? Een Duitse documentaire onthult mensonterende toestanden bij een inpakcentrum.

Open artikel

Reacties (14)

#1 su

Gaat lekker daar in Duitsland. Eerst Amazon, nu dit.

#2 Carlos

Misschien moeten we het Zweedse model invoeren en aankopen bij Zalando strafbaar stellen? #dtv

#3 thallman

Stukje Duitse cultuur dit. Omdat Duitsers veel gezagsgetrouwer zijn dan Nederlanders kunnen Duitse bedrijven met veel meer wegkomen, hier hoef je dit echt niet te proberen. De Nederlandse mondigheid, vaak gezien als onbeschoftheid werkt regulerend.

#4 Yevgeny Podorkin

Wie koopt er nou schoenen of kleding als je ze niet eens kunt passen? Ik niet. Zalando zal i.v.m. de enorme retourstroom toch geen vaste klantenkring kunnen binden. De Blitzkrieg liep uiteindelijk ook vast op de logistiek…dus.

Iedereen kan tegenwoordig zomaar een online winkeltje beginnen

#5 jvdheuvel

Het doet mij erg aan vd valk 1987 denken.

#6 Ernest

@3: En Thallman, waar heb jij allemaal gewerkt?
Ik heb toch wel andere verhalen gehoord door de jaren heen. Die “mondigheid” betekent je ontslag. Dan pas je niet in de bedrijfscultuur, om het soft te zeggen.

#7 Ernest

Ik lees in de comments bij Allard van Gent over het Duitse “Hartz IV” sociale bijstandsniveau, dat eigenlijk te laag is om van rond te komen. Wist ik niks van.
Als je daar in zit, moet je alle werk aannemen dat voorhanden is. Je kunt dan wel wat van je uitkering houden. Het werkt dus als een soort mini-minimaal basisloon. Daardoor wordt het voor dit soort bedrijven mogelijk om erg lage lonen te bieden, en die bedrijven weten ook hoe wanhopig je aan het werk wil blijven.

#8 Joop

Ik las afgelopen weekend er al iets over in de Süddeutsche Zeitung, daarin werd gesteld dat het uitzendbureau (beter gezegd: uitbuitbureau) dit soort dingen regelt. Bij Zalando weten ze hoegenaamd niets over deze wantoestanden.

#9 Inca

@8, en dat willen ze graag zo houden neem ik aan. Overigens neem ik aan dat ze hun inspiratie hebben opgedaan in Amerika, waar dit een tried-and-tested methode is.
http://www.motherjones.com/politics/2012/02/mac-mcclelland-free-online-shipping-warehouses-labor

#10 Joost

@9: Daar moest ik ook direct aan denken.

#11 Bismarck

@7: Daar komt bij dat er in Duitsland geen wettelijk minimumloon is en wel allerlei voor bedrijven fiscaal gunstige regelingen om werklozen en uitzendkrachten tijdelijk in dienst te nemen zonder enig vooruitzicht op vast werk.

#12 Joop

@11.

Jemig, Bismarck, daar gaan wij ook heen in Nederland. Alles voor de werkgever, de werkloze moet maar ten alle tijde kunnen komen opdraven! Nog handiger kan de werkgever tegenwoordig mensen ontslaan, en met behoud van uitkering weer terug in dienst nemen.

#13 Joop

Additioneel werk noemen ze dat. Dat kan met inzet van werklozen en flexwerkers. Vraag me waar de grens ligt tussen additioneel en een volwaardige baan. Ben bang dat dat steeds meer opschuift in een bepaalde richting.

#14 Bolke

Misschien moeten we kinderarbeid weer toestaan zodat we onze spulletjes nog goedkoper kunnen krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*