Oekraïne verliest luchthaven Donetsk aan separatisten

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Zo melden Oekraïense media.

Tegelijkertijd bereikten Rusland en Oekraïne een akkoord om zware wapens van de frontlinie terug te trekken.

Open artikel

Reacties (46)

#1 bolke

Vechten om des keizers baard, alsof daar ooit nog een vliegtuig gaat landen.

#2 Joost

@1: Zullen we dat even afwachten? Ik vermoed dat de schade redelijk snel hersteld kan zijn.

#3 AndreSomers

@2: Heb je de beelden gezien gisteren avond op TV? Dat zag er niet uit alsof dat “redelijk snel” hersteld zal zijn. Dat vliegveld wat volgens dat bericht overigens voor het EK in 2012 voor een half miljard gerenoveerd. Daar hebben ze niet zo lang lol van gehad…

#4 Bismarck

@3: Putin tikt daar een miljardje tegenaan en over 3 maanden stijgen van die luchthaven de eerste gevechtsvliegtuigen op die de DPR “heeft veroverd op het Oekraïense leger”.

#5 Joost

@3: Wat ik wel of niet zie op een luchthaven is irrelevant, omdat ik geen verstand heb van vliegveldreparatie. Wat ik wel weet is dat er technieken zijn om vliegvelden in oorlogssituaties snel te repareren. Er hoeven geen burgervliegtuigen van op te stijgen.

#6 Dehnus

@5: Het lijkt wel alsof je erop hoopt.

#7 Joost

@6: Eh… Verklaar je nader. Word ik nu in het pro-putinkamp geduwd of juist in het pro-Oekraïnekamp?

Wat ik wil zeggen is één, dat vliegvelden snel kunnen worden gerepareerd na een bombardement, dus waarom nu niet? Als de schade redelijk oppervlakkig is, bijvoorbeeld. Een mortier is iets anders dan een vliegtuigbom.

En twee, dat opmerkingen als “heb je gezien wat de schade is”, totaal irrelevant zijn omdat wij met onze lekenogen sowieso niet kunnen zien hoe groot de schade is.

En als laatste staan mijn opmerkingen compleet los van welke door mij gewenste uitkomst dan ook, ze zijn neutraal in deze kwestie.

#8 Hans Verbeek

@7: Joost, de separatisten hebben geen militaire vliegtuigen. Er zullen dus ook geen militaire toestellen landen en opstijgen. (risico om neergeschoten te worden is nogal hoog)
Waarom het vliegveld repareren als er geen militaire en geen burgertoestellen zullen landen?

Wat veel interessanter is, maar Jeroen niet aan de orde stelt, is de oproep van de Franse president Hollande (tweeënhalve week geleden, net voor de aanslag op Charlie Hebdo) om de EU-sancties tegen Rusland te verlichten of op te heffen.

We zijn inmiddels 17 dagen en een hoop krantenkoppen verder. Niemand heeft het nog over de sancties.
Wanneer zal de volgende Europese regeringsleider voorzichtig beginnen over het opheffen van de sancties?

#9 Bismarck

@8: “I think the sanctions must stop now. They must be lifted if there is progress. If there is no progress the sanctions will remain”, he said on France Inter radio on Monday (5 January).

Ik denk niet dat Hollande een opleving van de gevechten en/of het oprukken van de Russen verstond onder “progress”. Sterker nog, in het verlengde van deze gedachtengang zouden gezien de nieuwe escalatie extra sancties eerder aan de orde zijn.

Als je trouwens een connectie zoekt tussen wat in Parijs en Oekraïne gebeurt zoekt, zou ik die eerder omgekeerd zoeken: Dankzij alle aandacht voor Parijs zagen de Russen hun kans schoon om het vliegveld in te pikken.

#10 Hans Verbeek

@9:

Tegelijkertijd bereikten Rusland en Oekraïne een akkoord om zware wapens van de frontlinie terug te trekken.

Er wordt juist vooruitgang geboekt, Bismarck, dus de sancties kunnen verlicht worden.

In december overtuigde Putin, Hollande ervan dat Rusland geen Oekraïns gebied wil annexeren en zagen we dit in de media
[img]http://jurnalul.ro/thumbs/article/2015/01/05/hollande-putin-mi-a-spus-ca-nu-vrea-sa-anexeze-estul-ucrainei-ceea-ce-vrea-putin-este-ca-ucraina-sa-nu-treaca-in-tabara-nato-18499270.jpg[/img]

Eind januari zien we dat Hollande terug in het Atlantische kamp is. Gelukkig maar.

[img]http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/03167/kerry_4_3167720f.jpg[/img]

#11 Bismarck

@10: Dat is precies hetzelfde akkoord dat in september ook al bereikt werd, maar nooit nageleefd is. We zijn dus precies even ver als 4 maanden geleden. Vooruitgang?

#12 gbh

Veroverd na het gebruik van “Dubrovka” gifgas:

http://www.osce.org/ukraine-smm/135671

#13 Joost

@12: Leuk zo’n link naar osce.org, helaas had ik geen tijd om hem helemaal te lezen.

Maar een ctrl-f op “dubrovka”, “poison”, “gas”, “chemical”, “agent” of “biological” gaf geen resultaten. Dus staat er nog iets in de link dat gerelateerd is aan de inleidende regel?

#14 gbh

@13: Ja hoor Joost:

A Ukrainian soldier in a hospital in government-controlled Konstantinovka (56km north of Donetsk) told the SMM that he was being treated for injuries sustained at the Donetsk airport on 19 January. He said 80 Ukrainian soldiers in total had suffered the same injuries, manifested in uncontrollable muscle spasms, vomiting and difficult breathing. Some, he said, had become unconscious. Eleven of the soldiers had been transferred to a hospital in Dnepropetrovsk, he said.

“Dubrovka” is dat spul dat ze jaren geleden ook bij een ”bevrijdingsactie” in een bioscoop gebruikt hebben.

#15 Joost

Ah ok, thanx. Maar dat “dubrovka”, dat maak jij er natuurlijk van.

#16 bolke

@12: Is geen gifgas, is zoiets als traangas (ook verboden om te gebruiken maar dat is een andere discussie).

#17 gbh

@15: Nee Joost dat bericht gaat al een paar dagen rond in de sociale media, “dubrovka” wordt genoemd door de Oekraïne, dit is de eerste gedeeltelijke bevestiging door het OSCE.

#18 Le Redoutable

“Joost, de separatisten hebben geen militaire vliegtuigen. Er zullen dus ook geen militaire toestellen landen en opstijgen.” De “seperatisten” hadden ook geen tanks, raketwerpers, zware artillerie, anti luchtdoel raketten en 10.000 zwaar getrainde special forces. Ik garandeer dat de eerste MIG’s (met een bij behorende kutsmoes waar ze vandaan komen) binnenkort op Donetsk zullen landen. Het volgende doelwit van Putin wordt Marioepol, dan heeft hij een luchtbrug en een zeebrug naar de Krim.

De sancties moeten niet opgeheven worden, ze moeten verzwaard worden. Bovendien moet de Oekraïne op elke ander legale manier geholpen worden in de strijd tegen zij agressieve buurman. Doen we dat niet dan gaat Putin door met landje veroveren tot hij aan de EU grens staat.

#19 Hans Verbeek

@18:

Het volgende doelwit van Putin wordt Marioepol, dan heeft hij een luchtbrug en een zeebrug naar de Krim.

Hoelang ga je deze onzin zelf nog geloven? Wanneer begint de grote invasie, Redoutable? In maart, in april of pas op Sint-Juttemis?

Als Putin echt had willen ingrijpen en de Donbass had willen annexeren, dan had hij niet 9 maanden afwachtend toegekeken hoe de burgers van Donbass bestookt werden. (Vandaag ook weer burgers gedood in Donetsk toen een bus geraakt werd).
Volgens Francois Hollande wil Putin helemaal geen gebieden annexeren in Oost-Oekraine.

#20 Dehnus

@7: Nou, hoef me niet nader te verklaren op bevel hoor ;). Maar het lijkt wel alsof je helemaal vol vreugde stond te verkondigen dat het zo weer militair kon zijn en lekker kon knallen ;). Dat idee gaf je me een beetje.

#21 Joost

@20: Dat is dan jouw eigen interpretatie (of projectie). Ik heb daar geen enkele aanleiding toe gegeven.

#22 Bismarck

@19: Die burgers kunnen hem niets schelen. Hij gebruikt hun leed zelfs voor politiek gewin in eigen land. En hij gebruikt Donbass om Oekraïne te kunnen chanteren. Verder verovert hij zijn doelen op een tempo dat dusdanig traag is, dat EU en VS niet (of nauwelijks) reageren op elk stapje. Zie deze verovering, er wordt met geen woord gepraat over verzwaring van de sancties. Als zich over een paar maanden weer een opportuun moment voordoet waarop de wereld even de ogen ergens anders op richt, pakt hij Mariopoel. En als er dan weer geen serieuze reactie volgt, gaat hij nog verder (Slavjansk staat zeker ook op het verlanglijstje en als we hem lang genoeg zijn gang laten uiteindelijk ook Charkiv en Odessa). En zo zal het doorgaan tot of heel Novo Russia in zijn handen is, of tot er wel een echte lijn getrokken wordt (en niet zo’n red line als Obama steeds weer voor Assad trok).

#23 Hans Verbeek

@22:

Als zich over een paar maanden weer een opportuun moment voordoet waarop de wereld even de ogen ergens anders op richt, pakt hij Mariopoel.

Geloof er niks van, Bismarck. De afgelopen maanden heeft de wereld voortdurend de ogen ergens anders op gericht en er gebeurde helemaal niets. Waarom zou er het komende jaar dan wel iets gebeuren.
Putin lijkt tevreden met de huidige status quo, waarin mij stiekem wapens en “vrijwilligers” kan sturen en kan voorkomen dat Donetsk en Lugansk worden ingenomen.
Kiev zal nog zware verliezen gaan lijden in de vruchteloze pogingen om terreinwinst te boeken.

#24 Bismarck

@23: “De afgelopen maanden heeft de wereld voortdurend de ogen ergens anders op gericht en er gebeurde helemaal niets.”

Een gelegenheid als Charlie Hebdo deed zich anders niet voor en Putin is ook niet zo achterlijk om de aandacht te trekken zolang er niet wat heftigs gebeurt.

“Kiev zal nog zware verliezen gaan lijden in de vruchteloze pogingen om terreinwinst te boeken.”

Sinds september zijn het alleen de Russen die terreinwinst boeken. Er is helemaal geen status quo, stukje bij beetje rukken de Russen op. Waar de omgeving van Marioepol maandenlang van elke “rebellen”activiteit gespeend was, vielen de Russen daar (vanuit Rusland nota bene!) in september ineens binnen. Nu nemen ze weer de luchthaven van Donetsk in. Op dezelfde wijze zullen ze over de hele frontlinie met kleine sprongetjes onopvallend steeds stukjes land pikken als iedereen even wegkijkt. Bedenk dat Putin helemaal geen haast heeft, hij kan er jaren over doen. Met Abchazië en Zuid-Ossetië heeft hij ook 8 jaar gewacht voor ie toesloeg en de bezetting territoriaal afrondde.

#25 Hans Verbeek

@24: tijdens de IS-onthoofdingshype, de Ebola-crisis en de gijzeling in Sydney viel Putin Marioepol ook niet aan.
Jouw opmerking “pakt hij Mariopoel.” is van het nivo “Saddam heeft massavernietigingswapens”.
Ik verwacht geen Russische aanval voor Sint-Juttemis.
Putin duldt gewoon een onafhankelijk Georgië in zijn achtertuin.

Ennuh, Russisch-sprekende Oekraïners zijn geen Russen.

#26 gbh

Groot offensief is al begonnen; het is nu ideaal weer voor Putin om aan te vallen, grond is bevroren en dan zakken tanks niet weg in de modder, al maanden geleden ingecalculeerd.

Six Reasons Why Putin has Stepped Up Russian Aggression in Ukraine Now:

http://www.interpretermag.com/six-reasons-why-putin-has-stepped-up-russian-aggression-in-ukraine-now/

#27 Hans Verbeek

Waarom wilde de separatisten het vliegveld veroveren, als ze zelf geen vliegtuigen hebben? Het Oekraïnse leger kon vanaf het vliegveld woonwijken van Donetsk bestoken.
Het is een strijd van mensen, die in Donetsk geboren zijn er er wonen tegen ‘allochtonen’ uit West-Oekraïne, die geen Russisch spreken.
Meer achtergrond in deze documentaire.
https://www.youtube.com/watch?v=_IYJzj5vDxM

#28 gbh

107 doden en gewonden in Mariupol:

https://www.youtube.com/watch?v=j1IGTek8_5o
https://www.youtube.com/watch?v=D1W6lJAkH6o
https://www.youtube.com/watch?v=_-Fab2DNBdA
https://twitter.com/noclador/status/558981879748366336/photo/1

Maar daar heeft Hans het niet over.

Voor een corridor naar de Krim:

https://www.facebook.com/rustam.temirgaliev/posts/503808546423620?pnref=story

Maar daar heeft Hans het niet over.

10.000 man reguliere Russische troepen, 500 Russische tanks en de basis van de zogenaamde separatisten net over de grens in Rusland:

http://wikimapia.org/#lang=en&lat=47.374211&lon=39.226899&z=16&m=b

Maar daar heeft Hans het niet over.

Vele beelden van Russen die burgers als schild gebruiken zodat het Oekraïnse leger niet terug kan schieten:

https://vine.co/v/OjvrIzWIFlj

Maar daar heeft Hans het niet over.

Schaamteloos.

#29 Bismarck

@23: “Ik verwacht geen Russische aanval voor Sint-Juttemis.”

Sint Juttemis valt vroeg dit jaar.

#30 Bismarck

@27: “Het is een strijd van mensen, die in Donetsk geboren zijn er er wonen tegen ‘allochtonen’ uit West-Oekraïne, die geen Russisch spreken.”

Geloof je het zelf? Er vechten al een half jaar duizenden Russische soldaten in Oekraïne.

#31 Bismarck

Marioepol vanmorgen. Niets aan de hand zeker?

#32 frankw

De situatie in Marioepoel duidt op een enorme escalatie. Een hele slechte zaak….

#33 gbh

@32: Die escalatie is al ruim een week aan de gang en er zijn al grote gebieden ingenomen, de wereld heeft het alleen te druk de andere kant op te kijken.

Rusland erkent de Oekraïne niet:

He complained that Ukraine was not really part of the Minsk talks because former Ukrainian president Leonid Kuchma was not recognized as an official interlocutor representing the government of Ukraine.

Zakharchenko said he was for a “united Ukraine,” but he envisions it differently than the current Kiev government. For him, “Kievian Rus'” — the cradle of Russian civilization — is Russian and therefore the modern city of Kiev is “Russian.”

Zakharchenko said their Soviet ancestors shed blood fighting the fascists and they view it as their land that has been “usurped” by the “junta”.

bron: http://www.interpretermag.com/ukraine-live-day-day-341-russian-backed-forces-continue-push-into-ukraine/#6495

Was al een paar dagen eerder voorspeld; Putins mentale map is die van voor 1914: er zijn geen landen tussen Rusland en Duitsland:

http://www.interpretermag.com/putins-mental-map-is-pre-1914-europe-oleshchuk-says/

Volgens John Schindler heeft Putin het plan heel Europa te in te lijven:

http://20committee.com/2015/01/21/the-west-islam-and-the-last-stand-of-the-weird/

Merkel heeft Putin opgegeven, er zijn volgens Merkel geen afspraken te maken met Putin omdat deze toch alleen maar liegt en bedriegd.

Bevestiging OSVE dat de raketten op Mariupol door de Russen zijn afgeschoten:

http://www.osce.org/ukraine-smm/136061

Oekraïne nu het bloedigste conflict na de Balkan:

http://www.nytimes.com/2015/01/24/world/europe/ukraine-violence.html?smid=nytcore-ipad-share&smprod=nytcore-ipad

Na de Russische inval in de Oekraïne een explosieve stijging in het aantal doden:

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/ukraine/11363291/Revealed-how-Ukraine-conflict-has-claimed-5000-lives.html

VS: Putin’s vredesplan is niets meer dan een bezettingsplan:

http://www.themoscowtimes.com/news/article/us-putins-peace-proposal-for-ukraine-is-nothing-but-occupation-plan/514733.html

#34 frankw

@33 Thx voor de update. Met de lage olieprijs lijkt Moskou steeds meer een kat in het nauw.

#35 gbh

@34: Dat was al aan de gang voor de lage olieprijs. De waarde van de Nigeriaanse munt ook voor een groot deel afhankelijk van olieprijs en deze is maar 4% gedaald waar de waarde van de Roebel is gehalveerd.

Het kapitaal vlucht het land uit, Rusland had al een probleem om investeerders aan te trekken door zijn wetteloosheid; als je een probleem met de kliek van Putin krijgt ben je alles kwijt.

De voedselprijzen zijn al tot 150% gestegen en 50% van de bevolking in de steden leeft nu in armoede waar de uitgaven aan het leger zijn verdriedubbeld.

Putin heeft externe vijanden nodig om aan de macht te blijven.

#36 mvries512

Waar waren trouwens de sancties toen de USA een illegale oorlog in Iraq startte die honderdduizenden doden tot gevolg had? Of toen de USA decennialang gekozen regeringen in Latijns Amerika omverwierp, extreem rechtse dictators aan de macht hielp en die ondersteunde middels door de CIA getrainde doodseskaders? U weet wel, zoals dat fascistische regime waar Zorreguita onderdeel van was ‘ich habe es nicht gewusst’.

Doet er overigens niets aan af dat Poetin hier ongetwijfeld vuile handen heeft in Oekraine en vermoedelijk minimaal voor 70-80% verantwoordelijk is. De rest van de verantwoordelijkheid ligt bij de NAVO leden die Oekrainers opriepen de regering omver te werpen zodat er een pro-westerse regering zou komen die de grondstoffen en water/electriciteitsbedrijven zou verkopen of onder de controle van westerse bedrijven zou brengen.

De westerse wereld is immers collectief failliet, zucht onder een schuldenberg en ongedekte toekomstige verplichtingen (contingent liabilities) en zoekt dus nieuwe kolonieen die het kan leegplunderen. De westerse wereld is ooit rijk geworden door koloniale plundering en niet door welke andere reden dan ook. Dat Poetin ook een plunderende dief is doet daar niks aan af.

De aanwezigheid van een minderheid van neonazistische figuren van Rechtse Sector, Svoboda en Azov Bataljon kan niet ontkend worden bij die anti Yanukovich demonstraties. Het waren destijds de west Oekrainers (de grootvaders van deze lieden) die de kant van Nazi Duitsland kozen in de oorlog tegen de Sovjet Unie.

#37 Bolke

Weten jullie wat nu het echt jammere aan dit verhaal is?
Dat de relatie Rusland, VS & EU reeds op het niveau van de cuba crisis is gedaald en de mainstream media dit compleet negeert.

Doomsday clock nu op 3 voor 12.
http://www.washingtonpost.com/news/speaking-of-science/wp/2015/01/22/the-doomsday-clock-is-ticking-again-it-is-now-three-minutes-to-midnight-a-k-a-the-end-of-humanity/

Volledige Europese parlement op zwarte lijst van Rusland gezet, kort gezegd, de EU politici zijn niet langer welkom in Rusland (hoezo dialoog).
https://euobserver.com/foreign/127350

Alle samenwerking tussen de VS en Rusland op het gebied van nucleare wapen veiligheid is afgebroken (niet tijdelijk gestaakt maar volledig en permanent gestaakt).
http://nationalinterest.org/feature/the-real-nuclear-nightmare-when-it-comes-us-russian-ties-12102

#38 Hans Verbeek

@30: klopt, er vechten Russen mee aan de kant van de separatisten, bekijk de documentaire maar waar ik naar verwees.
De Russische huurlingen worden gesteund en gehuisvest door de lokale bevolking. En een vijand, die gesteund wordt door de lokale bevolking is gewoon veel moeilijker te verslaan.
Het Oekraïnse leger wordt gezien als een invasiemacht, dat kan ik niet helpen.

#39 Hans Verbeek

@31: we weten nog niet wie verantwoordelijk is voor die aanval, Bismarck. Je kunt wel vanuit je onderbuik reageren dat het de separatisten waren, maar ik wacht liever de bewijzen af.
We herinneren ons allemaal nog de verhalen over plunderingen op de crash-site van de MH17, die later keihard gelogen bleken te zijn.
De mijnwerkers van de Donbass gingen zeer respectvol om met de stoffelijke resten en de persoonlijke eigendommen van de slachtoffers, maar werden uitgemaakt voor barbaren en dieven.

#40 gronk

@39:d’r zijn tientallen observaties geweest van materieel wat normalerwijs alleen in rusland gezien wordt, en wat nooit oekraiens is geweest. Hoe dat dan ‘opeens’ in handen van de ‘rebellen’ komt…

(daarnaast: de beelden die uit die omgeving komen zijn geen beelden van ‘rebellen’ die wat schieten met AK47’s, maar van een complete invasiemacht. Niks ‘volksopstand’; in oost-oekraine wordt met russische hulp een oorlog uitgevochten. )

#41 gbh

@39

we weten nog niet wie verantwoordelijk is voor die aanval, Bismarck. Je kunt wel vanuit je onderbuik reageren dat het de separatisten waren, maar ik wacht liever de bewijzen af.

Zeker zoals de bus die volgens jou bij Donetsk door de Oekraïne geraakt werd? Waar is jouw bewijs?

De bus reed in de Kuprina St, 42 Donetsk en deze werd volgens de OSCE geraakt door een mortier of artillerie.

Artillerie heeft een maximaal bereik van 10 kilometer, een mortier van 1 kilometer. De dichtstbijzijnde frontlinie ligt op bijna 16 kilometer, kom je net als bij de MH17 waar jij maanden pr voor Putin zat te bedrijven over de lijken van 200 Nederlanders weer 5 kilometer te kort.

Bewijs vraag jij alleen in het belang van Putin. Het meest gemene is dat jij het zo geniepig speelt, wees gewoon een vent en kom er gewoon eerlijk voor uit dat Putin jouw grote held is.

#42 Hans Verbeek

@40: klopt helemaal, gronk, de separatisten worden bevoorraad door de Russen. En er vechten Russische ‘vrijwilligers’ mee aan de kant van de separatisten. Maar er is geen sprake van een Russische invasie of een Russisch offensief. De Russische interventie dient m.i. alleen om te voorkomen dat het Oekraïnse leger het hele gebied inneemt en de bevolking verjaagt (etnische zuivering).

Ondertussen lopen in Marioepol zwaar bewapende Engelssprekende vrijwilligers / huurlingen rond:

#43 Bolke

@41:

Artillerie heeft een maximaal bereik van 10 kilometer, een mortier van 1 kilometer

Hoe kom je bij dat belachelijke idee, Nederland heeft artillerie gehad die 30km konden schieten.
http://en.wikipedia.org/wiki/M110_howitzer
Onze huidige artillerie haalt iets van (pzh 2000) heeft in tests al 41,8km ver geschoten.

http://www.deagel.com/Self-Propelled-Howitzers/PzH-2000_a000452001.aspx
Hopla, maximum range 56 km.

En waarschijnlijk had het sovjet leger ook dergelijke wapens in hun arsenaal

en er zijn ook mortieren die vele malen verder kunnen schieten dan 1 km hoor, normale mortieren kunnen al bijna 7km ver komen hoor.

#44 gbh

Leuk geprobeerd Bolke, het gaat om artillerie dat dit soort impact kraters kan veroorzaken. Bij dat zware lange afstand spul heb je een flinke krater en hoef je je niet af te vragen of deze veroorzaakt is door een mortier of artillerie, dat weet jij ook wel.

Volgens een Russische site is de bus geraakt door een mortier afgeschoten door een Russische militie vanuit een busje en is de bewuste mortier vernietigd.

#45 Bolke

@44: Dat is inderdaad een mortier inslag krater, maar in tegenstelling tot de films exploderen granaten van de artillerie niet op de grond maar een meter of wat er boven, dat is dus 1 van de reden dat er feitelijk geen inslagkrater is bij artillerie.

Mortieren exploderen (90%) op de grond, maar het probleem bij mortieren is dat ze bedoeld zijn voor hun scherfwerking en de explosieve lading dus relatief gering is en daardoor veroorzaakt ook een grote en zware mortier een relatief kleine inslagkrater.

Dus aan de hand van enkel een foto is niet te bepalen wat voor soort mortier het was en bijbehorende dracht van die mortier.

En omdat ik weet hoe moeilijk het is om te achterhalen wat voor soort wapen het was ga ik dus absoluut geen uitspraken doen over wie of wat het gedaan heeft.

Kijk bij de aanval marioepol is het wat gemakkelijker omdat het raketten betreft en daarvan delen zijn overgebleven, da’s een kwestie van kijken welke rakettype het was en uit welke richting hij kwam.

#46 gbh

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*