NSA, niet waterboarding, leidde naar Bin Laden

Zo meldt de Volkskrant:

De overleden Al-Qaida-leider Osama bin Laden is niet opgespoord dankzij de omstreden verhoormethoden van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, maar dankzij de afluistertechnieken van de NSA. Dat staat volgens ingewijden in een nog vertrouwelijk rapport van de Amerikaanse Senaatscommissie voor inlichtingenwerk.

De bevindingen staan haaks op de verklaring van de CIA en de regering van de vorige president George W. Bush. Zij beweren dat Osama Bin Laden is opgespoord door ‘uitgebreide ondervragingstechnieken’ die de regering-Bush toestond na de terreuraanslagen van 11 september 2001.

In principe zou dit natuurlijk niet moeten maken, maar dit is niettemin een klap voor de pro-torture club.

Open waanlink

 1. 3

  In principe zou dit natuurlijk niet moeten maken, maar dit is niettemin een klap voor de pro-torture club

  Of toch een reclamespotje om het geschonden blazoen van de NSA op te poetsen?

 2. 4

  Is het niet veel waarschijnlijker dat het een combinatie van factoren, inclusief geluk, is geweest (Khalid Sheikh Mohammed gaf een naam op toen ie werd gewaterboard en de NSA heeft via die naam veel inlichtingen verworven, oid.)? Natuurlijk zullen verschillende geheime diensten allemaal de eer proberen te claimen maar je mag toch hopen dat journalisten slim genoeg zijn om in te zien dat het heel moeilijk, zo niet onmogelijk, is om het vinden va Bin Laden’s schuilplaats aan slechts 1 actie toe te schrijven.

 3. 5

  @2: Niet de NSA zelf, maar de gebruikers van hun data. Onbekend wie precies dat zijn, maar in ieder geval HS, SS, CIA, FBI et cetera, neem ik aan.

 4. 6

  @4: Het ligt meer voor de hand dat een tap bij (of informant in) de Pakistaanse geheime dienst de informatie heeft opgeleverd. Gezien de locatie van Osama, moet die namelijk op zijn minst op de hoogte zijn geweest (als ze al niet het verblijf gefaciliteerd heeft).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren