Nog drie dagen en we gaan eraan!

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Nog drie dagen en we gaan eraan!

Doemdenkt u even mee?

0

Reacties (9)

#1 Arnoud

Ik begrijp er na lezing niet eens genoeg van om te begrijpen waarom we eraan zouden gaan.

#2 Domino

Is al eens op TV geweest ook, er zijn geleerden die vrezen dat de reacties niet meer in de hand te houden zijn en dat de hele aarde met alles erop en eraan in één grote kettingreactie ten onder gaat….. Ze gaan deeltjes met enorme snelheid en dus kracht op elkaar laten botsen in de hoop een reactie te krijgen waar ze wat mee kunnen.

#3 Joost

Ze zijn bang dat er een (stabiel) zwart gat ontstaat. Stabiel betekent in dit geval: Oh no! We are gonna die.

Wetenschappers hebben gezegd dat de kans dat dat gebeurt heel, heeeeeel erg klein is.

Maar goed, dat is de kans op een winnend loterijlot ook.

#4 Anne

Ik begrijp er ook niet genoeg van. Ik begrijp dat sommige mensen bang zijn voor ene zwart gat, maar wat is eigenlijk de bedoeling van dit experiment? Gewoon “om te zien wat er gebeurt” of heeft het nut bij bijvoorbeeld het ontdekken van nieuwe energie?

#5 Bismarck

@3: De kans dat jij een winnend loterijlot hebt (al eens gehad?). De kans op een winnend loterijlot in het algemeen is behoorlijk groot. Overigens is de kans op een stabiel zwart gat kleiner dan die van een willekeurig lot om het winnende te zijn.

Dat de aarde nog bestaat is daar overigens bewijs van, want wat dat ding simuleert, vindt constant plaats in ons zonnestelsel. Als de kans dus substantieel groter dan 0 was geweest, was het heus wel een keer opgetreden in ons zonnestelsel, de afgelopen ruim 4,5 miljard jaar.

#6 Jay

@4 Ik ben er zelf ook geen expert in, maar voor zover ik het begrijp is een van de voornaamste doelen van de LHC het bestaan aantonen van het zogenaamde Higgs boson (wikipedia), een quantumdeeltje dat tot nu toe alleen in theorie bestaat en nog nooit is aangetoond.

Aantonen dat dit deeltje bestaat zal een ontzettende sprong voorwaarts zijn voor de natuurkunde, omdat het heel veel theorieen die het bestaan van dit deeltje nu als assumptie aannemen, zal bevestigen (omgekeerd geldt natuurlijk dat als het bestaan van het deeltje niet aangetoond wordt, er een en ander op losse schroeven komt te staan :))

#7 Anne

Ah, dank je Jay. Als ik het goed begrijp is dit een experiment om aan te tonen hoe iets uit niets kan ontstaan (Heel erg simpel gezegd..)?

#8 Baron E

@7
Wat alle deeltjesversnellers doen is twee deeltjes met hele grote snelheid, dus met grote energie, op elkaar laten botsen. Een niet al te gekke voorstelling van wat er dan gebeurt is dat er een ‘klompje’ energie ontstaat (veel energie gelocaliseerd in een klein volume). Direct volgt dan een omgekeerd proces, waarin die energie weer ‘vervalt’ in twee of meer nieuwe deeltjes. Het ontstaat dus niet uit ‘niets’, dat is onmogelijk volgens het behoud van energie.

Bij LHC gaan ze onder meer protonen en anti-protonen op elkaar schieten. Inderdaad hopen ze daarmee ‘het’ Higgsdeeltje te vinden dat inderdaad nog nooit gezien is.

Als dat gebeurt, wordt het zogenaamde Standaardmodel sterk bevestigd. Het levert dan echter weinig informatie op om de huidige onvolkomenheden in dat Standaardmodel aan te spreken. Daarom hoopt men ook nog andere nieuwe deeltjes te vinden, die dat wel kunnen.

Wikipedia en vele websites kunnen je meer leren. En natuurlijk dit filmpje.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*