Negen redenen waarom het Argentijnse Openbaar Ministerie Julio Poch schuldig acht

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Voormalig Transaviapiloot Julio Poch zit al weer bijna zes jaar vast in een Argentijnse gevangenis, in afwachting van zijn proces.

In 2003 zou hij tijdens een etentje met Nederlandse collega’s hebben beweerd dat hij zelf betrokken was bij dodenvluchten, waar tegenstanders van het regime boven zee uit vliegtuigen werden gegooid. Hij zou daar nog altijd achter hebben gestaan.

Een derde collega, die later van de zaak hoorde, zocht contact met VN-rapporteur prof. Theo van Boven, en samen maakten ze de zaak aanhangig. Eind 2009 werd Poch door Spanje uitgeleverd aan Argentinië, dat een proces tegen hem begon.

Zelf heeft Poch steeds beweerd dat hij onschuldig is, en dat hij verkeerd is begrepen: hij zou het slechts in algemene zin over het regime Vidéla en de dodenvluchten hebbben gehad. Ook zijn advocaat mr. Gert-Jan Knoops heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat Poch het slachtoffer is van een gerechtelijke dwaling.

De aanklagers in het proces hebben nu een aantal argumenten voorgelegd die aannemelijk maken dat Poch niet enkel dodenvluchten uitvoerde, maar zelfs de leiding had bij deze vluchten.

Als Poch veroordeeld wordt kan hij dertig jaar gevangenisstraf krijgen.

Open artikel

Reacties (8)

#1 Grolschje

Bewijs is wel wat zwakjes. Het bestaat voornamelijk uit het onderuithalen van zijn bewijs dat hij het niet gedaan heeft. En dan ook niet al te beargumenteerd, maar dat kan natuurlijk ook aan de korte samenvatting van Vrij Nederland liggen.

#2 Prediker

@1 Ik ben het met je eens dat ze geen ‘smoking gun’ hebben geleverd, al viel het ook niet te verwachten dat er documenten zouden zijn waarop met naam en toenaam zou staan dat ene Julio Poch zoveel honderd mensen boven zee had gedumpt.

Maar de aanklagers maken wel aannemelijk dat Poch in de periode waarin die dodenvluchten plaatsvonden allerlei schimmige vluchten heeft uitgevoerd op transportvliegtuigen, met vage logjes die bewust verdoezelen op welke locaties de toestellen zich bevonden en wat ze daar uitspookten.

Voeg daar de getuigenissen van zijn collega’s aan toe dat Poch zelf heeft verklaard dat hij dodenvluchten heeft uitgevoerd en daar nog steeds achter stond, en het wordt toch wel plausibel dat de man inderdaad heeft gefunctioneerd als beul voor de junta.

Moraal van het verhaal: First rule of war crimes. You don’t talk about war crimes.

#3 Frank789

Conclusie: ‘Het Openbaar Ministerie acht Poch schuldig aan deelname van een criminele samenzwering door zijn werkzaamheden als piloot en als onderdeel van de Argentijnse luchtmacht. Hij vloog vliegtuigen die gebruikt zijn voor de vluchten des doods.’

Als dit klopt wordt Poch helemaal niet voor die dodenvluchten vervolgd maar voor “deelname van een criminele samenzwering”.
Dat lijkt er op dat het OM wanhopig iets probeert te vinden waarop men hem kan pakken omdat de werkelijke aanklacht niet te bewijzen is. Dan moet hij 6 jaar gevangenis krijgen om dat idioot lange voorarrest te rechtvaardigen.

Als iemand iets roept kan dat hooguit als ondersteunend bewijs dienen. Het OM moet nog steeds bewijzen dat hij dat werkelijk zo gezegd heeft, ook zo bedoelde (met zijn mogelijk gebrekkig Engels?) en ook werkelijk gedaan heeft wat hij zei.

#4 Grolschje

@2
Beetje hearsay achtig van die collega’s. VIndt het zeer twijfelachtig om dat als bewijs te gebruiken.

#5 Prediker

@4 Diverse collega’s hebben hem op verschillende momenten horen zeggen dat hij mensen uit vliegtuigen heeft gegooid. Dat gaat zelfs zover terug als 1989.

Het is geen ‘hearsay’ als verscheidene mensen de verdachte zelf hebben horen opscheppen over allerlei misdaden die hij heeft begaan.

#6 9″ Nails

Niemand die valt over het feit dat hij al ZES jaar vastzit in afwachting van het proces? Dat een verdachte enkele weken tot maanden (wat al veel te lang is) in voorarrest zit, is tot daar aan toe, maar zes JAAR… ?

#7 Olav

@6: Dat is inderdaad veel te lang, blijkbaar functioneert het rechtssysteem daar niet. Het hele proces is best een blamage voor Argentinië.

Dat los van de vraag of meneer schuldig is of niet. Is hij het wel, wat toch best aannemelijk lijkt, dan mag hij wat mij betreft wegrotten waar hij zit.

#8 Frank789

@6:
[ Niemand die valt over het feit dat hij al ZES jaar vastzit ]

Heb je @3 niet gelezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*