Nederlandse moslims vrezen het ergste

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Het wordt tegenwoordig zo eng, dat veel moslims in Nederland denken aan vertrek, aldus Trouw.

Open artikel

Reacties (21)

#1 Heinrich Klux

Dus als mensen bang zijn voor terrorisme komt dat doordat “de media” de angst voor terrorisme aanwakkeren, maar als diezelfde media vervolgens melden dat “veel moslims” overwegen uit Nederland te vertrekken komt dat “doordat het eng wordt in Nederland”?

En Sargasso wakkert het vuurtje op geheel eigen wijze nog even aan met de tags extreemrechts, Trump, islam, moslims en PVV…

Hysterische tijden.

#2 Heinrich Klux

Gelukkig komen er op het artikel kritisch genuanceerde reacties zoals dit zeer lezenswaardige stukje van Mark Eikema:

https://markeikema.wordpress.com/2017/02/05/moslimhaat/

#3 Flappie

Het blijft verdacht stil rondom dit onderwerp. Zojuist een docu over de werkwijze van de church of scientology bekeken en zie overeenkomsten in de methodology.

#4 Lennart

@1: Natuurlijk. De kans dat je als Nederlander slachtoffer wordt van een terroristische aanslag nadert richting nul. Je kan er wel bang voor zijn, maar daar zijn eigenlijk geen rationele gronden voor. De kans dat een moslim last krijgt van anti-moslim beleid, daarentegen, is 1. Het is erg rationeel om daar als moslim bang voor te zijn.

#5 Le Redoutable

@4 Vertel de nabestaanden van onderstaande slachtoffers maar eens dat de kans dat je als Nederlander slachtoffer wordt nul is:

http://www.metronieuws.nl/nieuws/buitenland/2016/03/drie-nederlanders-omgekomen-bij-aanslagen-brussel

Anti moslim beleid kennen we niet in Europa het ergste wat je als Moslim in Nederland kan overkomen is dat er een varkenskop voor je Moskee gelegd wordt of dat er een paar PVV’ers boze berichtjes schrijven op internet. Niet heel erg fris, maar het is niet heel erg rationeel om daar bang van te worden. Beperkten Islamitische terroristen zich maar tot dat soort acties.

#6 Lennart

@5: Dat wil ik ze best uitleggen. Erg moeilijk is dat niet, want de cijfers geven mij gewoon gelijk.

De grootste politieke partij in de peilingen heeft als belangrijkste programmapunt het onderdrukken van moslims. Er is wel degelijk een kans dat deze partij het beleid van een komende regering gaat beinvloeden. En zodra dat gebeurt, heeft elke moslim er last van. Dat maakt de kans hierop oneindig veel groter dan de kans dat een Nederlander slachtoffer wordt van een terroristische aanslag.

Een half jaar voordat een rechtse Trumpsupporter 5 moslims vermoordde in Quebec werd er een varkanskop bij de bewuste moskee gelegd …

#7 Henk de Waal

@6:

” Er is wel degelijk een kans dat deze partij het beleid van een komende regering gaat beinvloeden.”

Dit is een wereld van verschil t.o.v. “De kans … is 1”

“En zodra dat gebeurt, heeft elke moslim er last van.”

Kun je nooit stellen zonder eerst het beleid te kennen. En dat ken je niet, want het bestaat nog helemaal niet. En dan hebben we het enkel nog over beïnvloeden van beleid. Wellicht gaat het beleid een hele andere kant op dan jij voorziet in je koffiedik.

“Dat maakt de kans hierop oneindig veel groter dan de kans dat een Nederlander slachtoffer wordt van een terroristische aanslag. ”

Niet oneindig dus. Bij beide liggen de kansen ergens tussen de nul en de 1.

“want de cijfers geven mij gewoon gelijk”

welke cijfers?

Conclusie: je pretendeert in zekerheden te handelen, maar baseert je helemaal nergens op. Daarbij bewijs je niet veel van kansberekening af te weten.

#8 Lennart

@7: Leuk geprobeerd, maar anti-moslim beleid is natuurlijk per definitie beleid waar moslims last van hebben.

De cijfers die mij gelijk geven laten zien dat de kans om door een terroristische aanslag om het leven te komen in Europa (of Nederland) heel erg verschrikkelijk klein is. En dan maak ik nog geen onderscheid in aanslagen; ook Breivik valt hier nog onder. De kans wordt nog veel kleiner als je alleen naar Islamistische aanslagen kijkt.

Maar ik begrijp, dat je het hier niet mee eens bent ? Leg uit …

#9 okto

@5:

het ergste wat je als Moslim in Nederland kan overkomen is dat er een varkenskop voor je Moskee gelegd wordt of dat er een paar PVV’ers boze berichtjes schrijven op internet.

Lulkoek. Ik ken zelf een Iraaks asielzoekersgezin. Die kregen op zeker moment een oude fiets door de voorruit van hun huis gekeild. De vrouw in kwestie gaat niet meer met hoofddoek de straat op omdat de bus dan niet meer stopt op de halte, als zij er alleen staat. Ze maken regelmatig dingen mee als volslagen onbekenden die middelvingers opsteken, agressieve reacties, etc.

We zijn in Nederland echt wel het stadium voorbij van “boze berichtjes schrijven op internet”. Ik ben er van overtuigd dat als Schreeuwwitje morgen oproept om de knuppels op te pakken, we zo tienduizenden Nederlanders hebben die zeer enthousiast bereid zijn om een nieuwe kristalnacht daadwerkelijk ten uitvoering te brengen.

#10 Henk de Waal

@8:

“Leuk geprobeerd, maar anti-moslim beleid is natuurlijk per definitie beleid waar moslims last van hebben”

Was dat een discussiepunt dan? Fascinerend.

“De cijfers die mij gelijk geven”

Welke cijfers?

“laten zien dat de kans om door een terroristische aanslag om het leven te komen in Europa (of Nederland) heel erg verschrikkelijk klein is”

Nogmaals, was dat een discussiepunt dan? Fascinerend.

“Maar ik begrijp, dat je het hier niet mee eens bent ?”

Ik heb echt geen idee hoe jij tot je ‘begrijpen’ bent gekomen. Ik zie namelijk geen raakvlakken met mijn eerdere kritiekpunten, waarin duidelijk werd dat je toen gekozen bewoordingen totaal onhoudbaar zijn.

#11 Lennart

@10: Lol …

“Was dat een discussiepunt:”
Jazeker, want jij typte “Kun je nooit stellen zonder eerst het beleid te kennen”

“Welke cijfers?”
De cijfers waaraan jij refereerde met je eerdere “Welke cijfers?”

“Ik heb echt geen idee hoe jij tot je ‘begrijpen’ bent gekomen.”
Nou ja, waarschijnlijk heb ik je verkeerd begrepen. Ik kreeg de indruk, dat je het niet met me eens was. Maar het lijkt er nu op, dat je gewoon een beetje wil zwatelen over woordjes.

#12 Heinrich Klux

@4: Een kans van één is óf heel klein, of ontsproten aan het brein van een digitale denker. De wereld bestaat echter uit grijstinten, en ik heb niet de indruk dat de vele moslims in mijn omgeving enige last hebben van anti-moslimbeleid. Kun je trouwens een voorbeeld geven van wat je daarmee bedoelt?

En while you’re at it, kun je de cijfers even produceren waaruit blijkt dat de kans voor inwoners van Nederland kleiner is om slachtoffer van een aanslag te worden dan om slachtoffer van Anti-moslimbeleid te worden? Lijkt me stug, want dat is puur speculatieve onzin.

Vast te stellen op basis van peilingen valt inderdaad dat er een groot electoraat is voor een partij die veelal ongrondwettige (en daardoor onrealistische) maatregelen jegens moslims voorstaat.
Meer niet.

“Ik ken zelf een Iraaks asielzoekersgezin…” = categorie “Mijn opa rookte ook twintig pakjes shag per week en is 95 geworden”. Ongetwijfeld waar, maar de anekdote voegt aan de discussie evenveel toe als anekdotes over blonde vrouwen die hun haren bedekken in bepaalde buurten. Niets dus.

Het hysterische toontje in dit debat wordt zoals hierboven al eerder opgemerkt vakkundig gefileerd op deze blog. Laten we inderdaad stoppen met moslimhaat, in elke zin.

https://markeikema.wordpress.com/2017/02/05/moslimhaat/

#13 Lennart

Ja, er is een kans dat er anti-moslim beleid gaat komen bij een volgend kabinet. Het is niet alleen dat de partij die dit wil de grootste is in de peilingen. Je ziet gevestigde partijen ook opschuiven in die richting, kijk maar naar de SGP en de VVD. Ik zou niet zo snel een concreet getal aan die kans willen hangen, maar het is niet onrealistisch dat zoiets gebeurd. En als dat gebeurd, dan hebben direct alle 900 000 moslims in Nederland daar last van. De kans op een Islamistische aanslag is misschien wat groter, maar er zijn geen 900 000 slachtoffers van zo’n aanslag, laat staan 17 miljoen. Dat aantal is meestal niet hoger dan enkele tientallen. De kans dat je er als individu mee te maken krijgt is heel erg klein. Dus heeft het zin om je zorgen te maken dat je het slachtoffer wordt van zo’n aanslag ? Eigenlijk niet. Heeft het zin om je zorgen te maken dat je als moslim het slachtoffer wordt van anti-moslim beleid ? Jazeker wel, want die kans is daar groot genoeg voor.

“Ik ken zelf een Iraaks asielzoekersgezin…”
Ik ken zelf geen Iraaks asielzoekersgezin, dus waar je dit nu weer vandaan haalt …

#14 Heinrich Klux

#9, Okto.
Lees nou dat stuk van Mark Eikema even, verfrissend geluid namelijk.

#15 Spam

@14 Gelezen. Wat vond je er zo verfrissend aan? Ik vond vooral de gebruikelijke rechtse wegkijkargumenten. “Nee ik heb niks tegen moslims, alleen iets tegen de Islam”, “Het is geen haat, maar het is angst” en “maar Theo van Gogh en IS dan?”. Allemaal volstrekte onzin.

Als je je tegen gewone Hollandse moslims die jou niks misdaan hebben onvriendelijker gedraagt dan tegen andere Nederlanders, is dat gewoon een uiting van moslimhaat. En als je ze discrimineert, uitscheldt of hun moskee bekladt is dat extreme moslimhaat. En dat is precies wat er nu al gebeurt en wat alleen maar erger gaat worden als de moslimhaters zich gesteund voelen door een verkiezingsoverwinning van Wilders. Daar hoeft de PVV nog niet eens voor in de regering te komen.

#16 Lennart

@15: Ah, ik ben blij dat ik niet op de link geklikt heb, als ik dat zo lees. Het was kennelijk precies wat ik al had verwacht.

#17 Michel

@15: inderdaad je zegt het goed. Zo werkt polarisatie tussen bevolkingsgroepen. Het begint met verhulde beschuldigingen ‘ik ben geen racist maar …’. Mensen kijken weg en gaan zich anders gedragen naar de betreffende bevolkingsgroep. Die groep voelt zich miskent, en daar er zijn altijd genoeg labiele mensen die zich laten opjutten. Deze reageren, voila, de beschuldigen worden plotseling waar, en roept weer een tegenreactie op … enz, enz. In Joegoslavië is het gelukt om dit zover te laten escaleren dat buren elkaar vermoorden. Hetzelfde is gelukt in Rwanda, en talloze andere momenten.

Dit proces is goed beschreven door Abram de Swaan in Bakens in Niemandsland”

#18 AltJohan

Moslims hebben een slechte reputatie en dat “betaald zich uit”.

Nu er meer dan 2 miljoen allochtonen in Nederland zijn is er veel minder animo voor gastvrijheid. En er ontstaat meer druk om mensen aan te sporen te re-migrereen. Datzelfde gebeurt in “wir-shaffen-das”-Duitsland waar de grenzen ook lang niet meer zo open zijn als in het begin.

@Lennart: “Ah, ik ben blij dat ik niet op de link geklikt heb”
Zo blijft iedereen veilig in zijn eigen bubble. Geen synergie.

@Lennart: Ja, er is een kans dat er anti-moslim beleid gaat komen bij een volgend kabinet.
Moslims hebben een slechte PR en lage populariteit dat betaald zich uit.

#19 Lennart

@18: Wat nou, bubble ? Ik hoef echt niet de zoveelste regressieve link te openen om te weten wat boosburgertjes allemaal zeggen. Zoveel is daar in de afgelopen 15 jaar niet aan veranderd.

Tsja, AltJohan, Joden hadden in de jaren ’20 ook slechte PR. Ik begrijp, dat jij het eigenlijk wel terecht vond dat dat op een gegeven moment uitbetaalde ?

#20 Michel

@19: Het maakt niets uit wat wij hier zeggen of schrijven. Hij is zelf de illustratie van iemand die in eigen nieuwssilo leeft. Hij vertrouwd alleen nog zijn eigen bronnen.

#21 Mark Eikema

@2: Bedankt voor het compliment. :)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*