‘Nederland is géén belastingparadijs’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Zo valt op te maken uit een rapport van de Algemene Rekenkamer over belastingontwijking dat vandaag aan de Tweede Kamer wordt aangeboden.

Immers (p. 2):

Het fiscale klimaat voor internationaal opererende ondernemingen in Nederland wijkt op het niveau van individuele regelingen op hoofdlijnen niet af van dat van andere vergelijkbare Europese landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Luxemburg [ahum].

Kortom: wij zijn niet erger dan de andere stoute jongetjes in de klas. Een hele geruststelling!

En als je wil weten hoe dit nieuws gepresenteerd gaat worden, lees dan dit (p. 9):

De staatssecretaris is verheugd over onze conclusie dat het Nederlandse fiscale vestigingsklimaat aantrekkelijk is voor het internationale bedrijfsleven zonder dat het uit de pas loopt met het fiscale vestigingsklimaat in anderen Europese landen.

Zie je wel: niks aan de hand!

Het wordt in mijn optiek hoog tijd voor een Europese vennootschapsbelasting.

Open artikel

Reacties (18)

#1 Bismarck

Die conclusie is natuurlijk al bijna een tegenspraak in zichzelf. Een fiscaal vestigingsklimaat is alleen aantrekkelijk als je juist wel uit de pas loopt bij omliggende landen (in gunstige richting), want juist daaruit bestaat de hele aantrekkelijkheid ervan.

#2 Lampe

De zinsnede “andere vergelijkbare Europese landen” zegt volgens mij voldoende.

#3 Vipsania Agrippina maior

van andere vergelijkbare Europese landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Luxemburg

haha, als dit door De Speld was geplaatst had ik het zo geloofd.

#4 pedro

Vrijheid van meningsuiting, jongens. Als ons gevoel is, dat we geen belastingparadijs zijn, hoeft dat feitelijk niet juist te zijn natuurlijk, in deze eeuw, en mogen we die mening uiten. Toch? Op vele andere gebieden geldt dat tegenwoordig in ieder geval wel… Dankzij Pim en Geert.

#5 Krekel

Nederland wijkt op het niveau van individuele regelingen in hoofdlijnen niet af van […] Luxemburg.

In ander nieuws vandaag:
Luxemburg sloot honderden belastingdeals met bedrijven

#6 Inkwith Barubador

Vergeleken met andere huurmoordenaars ben ik eigenlijk nog best een brave jongen.

#7 okto

Poetin is ook best een aardige president. Zijn beleid wijkt op hoofdlijnen niet af vergeleken met dat van andere dictators zoals Kim Jong Un, Khadaffi of Assad.

#8 Krekel

Ik ben géén eikel.

Mijn gedragsbeleid wijkt in hoofdlijnen niet af van vergelijkbare eikels.

#9 Nonkel

Een vergelijking maken om aan te tonen dat iets een paradijs is of niet is onzinnig. Een paradijs verwijst naar een oord waar het heerlijk verblijven is. Meerdere landen kunnen een paradijs vormen voor bepaalde actoren.
De vraag is echter,wat is er mis met een belastingparadijs? Ik zou er in ieder geval wel in willen leven.

#10 Hal Incandenza

De rest van de wereld denkt daar toch wat anders over. Nederland is zonder overdrijven hét belastingparadijs van de wereld voor de Fortune 500.

http://www.iamexpat.nl/read-and-discuss/expat-page/news/netherlands-tax-haven-fortune-500-companies

#11 Jeroen Laemers

@9:

De vraag is echter, wat is er mis met een belastingparadijs? Ik zou er in ieder geval wel in willen leven.

Je leeft al in een belastingparadijs.

Het probleem is echter dat je daar niks van merkt, omdat Nederland een belastingparadijs is voor bedrijven, niet voor werknemers.

Als je bijvoorbeeld kijkt naar de grafiek bij dit artikel, zie je dat het dalende aandeel van de vennootschapsbelasting in de totale Nederlandse belastinginkomsten keurig wordt gecompenseerd door een stijgend aandeel van de loonbelasting.

En als je dit weet, weet je meteen wat er mis is met belastingparadijzen: er is altijd iemand anders (in dit geval jij) die een oneerlijk hoge rekening moet betalen.

#12 Amateur Commenter

Het boodschap van het spelletje monopoly begint zich steeds duidelijker in de realiteit te vestigen. Ik had alleen niet verwacht dat regeringen zelf zo hard in de rij staan om de hielen te likken van dit soort bedrijven.

#13 okto

@12:

Ik had alleen niet verwacht dat regeringen zelf zo hard in de rij staan om de hielen te likken van dit soort bedrijven.

Nou ik wel. Mij verbaast het niets.
Maar dat ze wel erg ver heen zijn bewijst het feit dat ze het gewoon botweg ontkennen, zoals @0 benoemt.

#14 okto

Ik wil trouwens ook wel geheime belastingafspraken met bepaalde belastingdiensten van bepaalde landen maken. Waar kan ik me melden voor zulke “rulings”?

#15 Letaupe

Hoeveel geld gaat de Nederlandse fiscus meer vangen als ons land belastingparadijs af is? Onze AEX bedrijven betaalden in 2011 23% belasting dat is 2% minder dan het officiële tarief, voornamelijk door buitenlandse fiscale fasciliteiten en de innovatie box. De VS heeft er geen belang bij om het inkomen van US bedrijven dat in het buitenland gestald is hoger te belasten, de UK wil zijn City houden. Dus er verandert heus niets, alleen lip service en praatjes voor de vaak van politici om dit aan te pakken.

#16 Folkward

@15 Dat is dus een beetje het probleem. Wat jij noemt is de redenering achter fiscale competitie. Als Nederland (en alleen Nederland) belastingparadijs af is, dan gaan we er op achteruit (omdat bedrijven zich elders gaan vestigen en daar dus belasting betalen). Vandaar dat een gezamenlijk (coöperatieve, en dus niet competitieve) aanpak nodig is, maar dat past niet goed in het plaatje van de vrije markt, die overheden -als het even kan- het liefst ook wil zien als competerende eenheden.

Overigens zie ik wel de oplossing: doe je aan een economische onderneming in een land, dan moet je in dat land belasting betalen (met een rechtspersoon van dat land, die over die economische ondernemingen in Nederland gaat), anders ga je maar weg. Het is overigens duidelijk dat dat inmiddels moeilijk gaat in een klein land (=markt) als Nederland, waar je binnen 2 uur (ruim) in het buitenland bent, met vrij verkeer van goederen. Dus liever één Europese regeling en belastingwetgeving voor niet-natuurlijke rechtspersonen, met bovenstaande restrictie: niet (genoeg) betalen = wegwezen. Binnen Europa is de markt dan nog steeds vrij, gewoon ‘NEE’ zeggen tegen een ‘race to the bottom’. De Europese markt is voor veel spelers te groot om niet te willen doen.

Overigens vind ik dat dit precies in het subsidiariteitsbeginsel past: lage overheid wat kan, hoge overheid wat moet. De noodzaak lijkt me steeds nijpender worden. De inkomstenbelasting en btw zijn over de afgelopen 60 jaar steeds gestegen, de vennootschapsbelasting is alleen maar gedaald. De reden lijkt me duidelijk: mensen zijn niet zo mobiel als bedrijven. Burgers moeten de rekening betalen die de bedrijven laten liggen, dat moet stoppen.

(Ik denk dat het overigens handig is als een duidelijk ergens komt te staan wat de historische belastingtarieven zijn voor verschillende soorten belastingen, zoals bijvoorbeeld hier, maar wel zeker met een langere geschiedenis dan dit. Iemand enig idee?)

#17 Michel

En ik maar denken dat de Rekenkamer een onafhankelijk instituut is. Ik citeer:

De Algemene Rekenkamer is als Hoog College van Staat onderdeel van de rijksoverheid. Hoge Colleges van Staat zorgen ervoor dat de democratische rechtsstaat goed functioneert. Ze zijn niet afhankelijk van de regering

of:

Wij spreken ons oordeel uit over beleid van de regering dat is vastgesteld en doen geen politieke uitspraken. We zullen bijvoorbeeld nooit zeggen dat een bepaalde wet ‘niet deugt’.

of

Algemene Rekenkamer: Onafhankelijk instituut dat deskundig oordeelt

Mooie woorden allemaal.

#18 nome

Je vraagt je toch af wat inmiddels geen leugen nog is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*