1. 1

  Goh, wat was die Arabische Lente toch geweldig. Feest voor de democratie.

  Behalve dan voor atheïsten, christenen, Mo met de pet, gesneuvelden en vrouwen.

 2. 5

  Weer hetzelfde non nieuws als enige tijd geleden: de officiële reactie is “relieved none of @USembassycairo staff was hurt…”. Daar wordt op gereageerd door een paar idioten met “Egyptians revolt for the Prophet’s victory in front of U.S. embassy.” De reactie van die idioten wordt net zo serieus genomen als de officiële reactie, als je maar paranoïde genoeg bent.

 3. 7

  Aan de andere kant:

  ‘Ironically, the Salafi fundamentalists who are to the right of the Muslim Brotherhood had already said that any demonstrations should be held far from the US embassy. Its spokesman said, that it “strongly condemns using violence and vandalism to express our objections to this offensive work, especially if protesting involves attacking embassies and terrorising diplomatic missions.” […] the former terrorist organization, now a civil society association, the al-Gama’ah al-Islamiya or Islamic Bloc, called the tearing down of the American flag on Tuesday “illegal and against Islamic Law.”’

  EDIT: ter verduidelijking: wat er in Egypte gaande is is een richtingenstrijd a) binnen de Moslim Broederschap; b) binnen het bredere krachtenveld van de Egyptische politieke Islam. Het is dus te simpel om te zeggen dat de tweets in het Arabisch de ‘ware’ opvattingen van de Moslim Broederschap verwoorden en dat die in het Engels uitsluitend voor buitenlandse consumptie zijn bedoeld.

 4. 9

  Dit valt uit te leggen als Al-Takeyya of Takiyya.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Taqiyya

  Of het volgens de letter van de Koran als zodanig opgevat mag worden, is natuurlijk maar zeer de vraag. Dat het door veel moslims wel zo wordt uitgelegd en dat het een glijdende schaal is die de kiem zaait voor het volkomen laten varen van moreel juist gedrag, moge duidelijk zijn.

  Een kijkje in de keuken zoals hier is helaas maar zeer zeldzaam. Maar er zijn natuurlijk veel meer voorbeelden bekend waar moslims in arabisch een totaal ander standpunt innemen dan in het Nederlands. Wantrouwen jegens moslims in de Westerse cultuur is m.i. voor een deel te herleiden tot dit principe. Niet onterecht, getuige de al wat oudere analyse van de AIVD die op wikipedia wordt besproken.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Takiyya#Takiyya_in_Nederland

  Maar daarom niet minder jammer. Grappig dat nou net Sargasso hiernaar linkt zonder dit grotere verband te leggen:P

 5. 13

  Je oproep tot rellen intrekken via een Frans persbureau terwijl in Egypte de autos al in de fik staan. “Typisch voorbeeld van Takiyya” lijkt me geen hele gekke uitleg.

  En, ja, dat kun je van iedere actie denken. Maar om even flink te chargeren: dat is nou net het hele probleem. Als je ideologie dit soort moreel verwerpelijke handelingen voorstaat kun je moeilijk van een buitenstaander verwachten dat ie doorheeft wanneer je wel oprecht bent.

 6. 14

  Nee, de film bestaat echt. Niettemin hebben verschillende acteurs e.d. (waaronder tenminste eentje die normaal werkzaam is in de homoporno) beweerd dat hun oorspronkelijke teksten zijn veranderd en opnieuw door anderen zijn ingesproken.

  Wel opvallend is dat de film een hele tijd totaal niks deed op Youtube totdat deze uiteindelijk werd ‘ontdekt’ door militante Islamieten en vervolgens (gecoördineerd?) werd verspreid.

  Het is dus min of meer zeker dat a) de film specifiek is gemaakt door militante Christenen om rellen uit te lokken; b) militante Islamieten zich graag voor dit karretje hebben laten spannen. Beide groepen zijn immers gebaat bij opdringende vijanden en dus bij onrust en oplopende spanningen (die noch de Libische noch de Egyptische regering goed uitkwamen).

 7. 15

  Mark Rutte spreek niet met twee monden. Dat is nou net het probleem want de gemiddelde Nederlander heeft heus wel door als iemand met twee monden spreekt. Mark Rutte spreekt ofwel in dusdanige raadselen dat hij er later iedere mogelijke uitleg aan kan geven ofwel hij laat het tegenspreken van zichzelf aan een partijgenoot over en mijdt vervolgens iedere discussie. Sprak ie maar met twee monden…

 8. 16

  Als je het gelinkte artikel had gelezen, zou je gezien hebben dat de Egyptische regering (waarvan een vooraanstaand lid van de MB de leider is) de politie heeft ingezet om met het nodige geweld een einde aan de demonstraties te maken.

  Het verbieden van demonstraties voor de Amerikaanse ambassade kan dus geen takiyya meer zijn. Een richtingenstrijd binnen de MB lijkt (mij althans) daarom veel meer voor de hand te liggen.

 9. 17

  Ik heb het artikel gelezen. “… politie vanochtend … schoongeveegd. … keerden demonstranten echter terug en ontstonden rellen.

  Tussendoor kijk ik ook even op Twitter rond. Het lijkt er toch echt op dat de mensen die nu in Cairo stenen staan te smijten en autos in de fik zetten de last-minute update via het Franse persbureau vreemd genoeg niet hebben gelezen:P Misschien kunnen ze ook geen Frans, dat weet ik niet:P

 10. 18

  @017: En wat gebeurde er toen de demonstranten waren teruggekeerd?

  ‘Protesterende moslims raakten in Caïro slaags met de politie die hen wilde tegenhouden toen ze richting de Amerikaanse ambassade wilden. De politie werd bekogeld met stenen. In reactie gebruikte de politie traangas en wierp stenen terug. De demonstranten gooiden een brandende auto op zijn kant.’

  Dus ja: er ontstonden rellen, maar de Egyptische regering (dus op zijn minst een deel van de MB) probeerde tevens te voorkomen dat de ambassade opnieuw het doelwit werd.

  Maar goed, als je twee regels verder had gelezen dan waar jouw citaat stopt, dan had ik het bovenstaande niet nog eens hoeven te herhalen.

 11. 19

  Je zou je eigen links ook eens moeten aanklikken. Met geweld tegen ambassades heeft Taqiyya niets te maken. Taqiyya is niets anders dan je geloof verzwijgen/verstoppen om vervolging te voorkomen.

  “Taqiyya (alternate spellings taqiya, taqiyah, tuqyah) is a form of religious dissimulation,[1] or a legal dispensation whereby a believing individual can deny his faith or commit otherwise illegal or blasphemous acts while they are at risk of significant persecution.[2]”

 12. 20

  Ik had je toevoeging in #16 over de MB-leden in de Egyptische regering even gemist. Twee leden van het 20 man tellende kabinet zijn lid van het moslimbroederschap. Namelijk de Minister van Huisvesting en de Minister van Onderwijs. De conclusie dat de Egyptische overheid voor de MB spreekt lijkt me daarom wat voorbarig.

 13. 21

  Ik kan niet zo goed zien of je nou op #9 (ik) of #10 (Jeroen) reageert. Maar voor de zekerheid: wat hier Taqiyya aan is, is in het arabisch oproepen tot rellen van dezelfde soort als die tot de dood van een ambassadeur hebben geleid en in het engels je medeleven betuigen. Die rellen hebben niks met Taqiyya te maken en dat zeg ik ook helemaal niet.

  Maargoed, lees vooral mijn tweede link in plaats van alleen de eerste die uitsluitend over de formele definitie gaat en niet zozeer over het culturele fenomeen in westerse landen in de praktijk.

 14. 22

  Baarlijke nonsens, Zmmmoccc. De enige gelegenheden waar moslims taqiyya uitleggen als list en bedrog is wanneer ze moslims van een andere richting beschuldigen van taqiyya.

  Dan kun je dus van een wahhabist vernemen: ‘Sji’ieten doen zich wel vroom voor, maar dat is allemaal taqiyya!’

  Weet je dat het begrip taqiyya zelfs geen item is in jihadistische kringen? Dat is toch gek, aangezien je zou denken dat dit thema prima handvatten zou bieden voor dergelijke clubs.

  Maar niks, noppes, nada.

  Politieke groeperingen, zakenmensen, sollicitanten, minnaars, babybezoekers en nog honderden anderen groepen en personen rekken de waarheid op als het zo uitkomt. Het is niet ineens ‘taqiyya’ als het moslims (of zelfs: islamisten) betreft.

 15. 25

  Kijk, hoe de definitie(kwestie) zit boeit me niet zo – ik zeg ook “zou kunnen worden uitgelegd” en bedoel niet meer dan dat want het interesseert me oprecht geen zak, althans deze actualiteiten niet, ik was vooral verbaasd door het “plompverloren” plaatsen van dit nieuwsitem op sargasso zonder dat daarbij enige vermelding was van wat juist dit nieuwsitem elders teweeg brengt.

  Maar de situatie, de uitleg die velen eraan geven en specifiek de uitleg die beschreven is op de Nederlandse wikipedia onder het kopje van de AIVD zijn evident en niet irrelevant.

  Wie gelijk heeft boeit totaal niet; perceptie is realiteit, de “koranstudieuitleg” die moslims eraan geven is klaarblijkelijk irrelevant voor de betekenis die de westerse wereld er veelal aan geeft en die aan de orde van de dag is in de comments van wat minder links/progressief georienteerde websites.

  Een klein googeltje op relevant nieuwsitems en de verschillende verschijningsvormen van het woord taqiyya levert dan ook dusdanig veel resultaten op dat “Baarlijke nonsens” me een wel schromelijk overdreven duiding lijkt.

 16. 26

  Je draait over wat je zelf hebt geschreven. Dat was namelijk niet dat dit “zou kunnen worden uitgelegd”, maar:

  “Dit valt uit te leggen als Al-Takeyya of Takiyya.”

  en

  “Dat het door veel moslims wel zo wordt uitgelegd en dat het een glijdende schaal is die de kiem zaait voor het volkomen laten varen van moreel juist gedrag, moge duidelijk zijn.”

  Maar dat taqiyya door welke moslim dan ook, laat staan “veel moslims” zo wordt uitgelegd dat je tegenover ongelovigen met twee monden mag spreken als dat de islamisering goed uitkomt, dat blijkt helemaal nergens uit.

  Je kunt niet één voorbeeld geven van moslims die dat zo uitleggen. Wat jij doet is verwijzen naar (niet nader gegeven) voorbeelden die er zouden zijn van moslimgroeperingen die in het Engels het ene en in het Arabisch het tegenovergestelde zeggen, en daar dan het etiket ‘taqiyya’ opplakken, een wiki-linkje geven, en dan suggereren dat je heus wel weet dat er wijduiteenlopende definities zijn, maar dat desondanks wel vast staat dat er “veel moslims” zijn die het net zo uitleggen als Raymond Ibrahim, Hans Jansen, Geert Wilders en al die andere islamofoben.

  Prima, een paar voorbeelden graag dan van moslims die dat zo uitleggen. Want ik heb die voorbeelden nog nooit gezien. Wat islamofoben altijd doen, is een koranversje hier, en een halve exegetische uitleg uit de elfde eeuw daar in de mixer werpen, en daar dan voorbeelden bij betrekken van moslimgroeperingen die nu eens het ene zeggen, en dan weer het andere, en daar dan vervolgens zelf een eigen theologische cocktail van maken.

  Maar dat zegt dus niks over wat moslims denken; dat zegt iets over wat paranoïde, Westerse bange blanke mannen denken dat moslims wel zullen denken.

  Ik daag je uit: geef me één voorbeeld van een representatieve islamitische geestelijke die taqiyya uitlegt als dat je ongelovigen mag bedriegen als dat de islamisering ten goede komt, en die dit gedrag ook aanbeveelt als zijnde helemaal okee. Eén voorbeeldje maar.

 17. 27

  die aan de orde van de dag is in de comments van wat minder links/progressief georienteerde websites

  Dus omdat men op nationalistische websites een prachtig woordje heeft gevonden om elke vorm van leugenachtigheid (wat hier niet eens het geval is: “moslims protesteren voor de meerdere glorie van God” en “ik ben blij dat er geen gewonden zijn gevallen” sluiten elkaar niet uit) van de vijand onder één noemer te brengen moet iedereen daar maar in meegaan? Quatsch.

 18. 30

  Het culturele fenomeen waarnaar jij verwijst is de uitleg die Gekke Geert aan het begrip heeft gegeven. Deze uitleg wordt in de Engelse versie van het artikel niet voor niets niet genoemd. Liegende moslims vind je overal, maar met taqiyya heeft dat weinig te maken.

 19. 33

  A Map of Muslim Protests Around the World

  If you can’t keep track of all the Muslim protests erupting across the globe, you’re not alone. The uproar over a 14-minute anti-Islam YouTube video has sparked furious protests from Somalia to Egypt to Sudan to Tunisia to Libya to Bangladesh to Indonesia to Pakistan. With new reports of protests surfacing every minute, we’ve compiled the latest reported incidents into this handy interactive Google Map. Click the locations and embedded links for more details about each incident

 20. 35

  Die premier noemend figuur praat ook anders in Nederland dan in Brussel. De meeste leugens gebruikt in de campagne. Wat moet je met zo iemand.

  En dan doen alsof de Arabieren dat alleen doen, ze zouden het zomaar geleerd hebben kunnen in het Westen.

  De Joden hebben in de Thora staan dat er geen woekerrente mag geheven worden, maar dat mag wel gedaan worden bij niet-joden.

  En

 21. 36

  Vermakelijk hoe Likoed Nederland elk onderwerp naar Israël weet om te buigen én elk onderwerp aan weet te grijpen om hun Arabierenhaat te propageren.

  Hé, maar wacht eens even… Arabierenhaat, is dat niet gewoon racistisch? Ja, dat is het. Dus wat zegt dat over LikoedNederland als organisatie?

 22. 37

  Het hebreeuws is in dit verband ook een mooie taal, eigenlijk nog mooier, vrijwel niemand behalve joden beheerst die taal.
  Toch gaat het zo nu en dan mis, zoals het interview van Dayan in een Israelische krant, waarin die trots meldde dat tachtig procent van de grensincidenten met Syrië bewust was geprovoceerd.
  Dit was lang geleden, maar nog steeds verschilt bij Israelische kranten de inhoud in het engels etc. drastisch van de inhoud in het hebreeuws, zoals vertalingen aantonen.

  Verder, dat het aanstootgevende filmpje gemaakt is door een Amerikaans-Israelische regisseur, met joods VS geld, dat zie je alleen in kleine lettertjes op teletekst, België, meen ik.

  Arabisch verzet moet voortkomen uit de Islam, het kan natuurlijk niet zo zijn dat Arabieren gerechtvaardigde grieven hebben tegen VS en Israel.

  Hoe wij met twee maten meten bleek dezer dagen weer, grote verontwaardiging over vier dode Amerikanen in Benghazi, terwijl VS drones wekelijks een tien tot twintig Moslims om zeep brengen.

  De rellen gerichte tegen het westen tonen m.i. aan wat de VS socioloog en senator Moynihan schreef, ‘dat slachtoffers nooit door propaganda er van kunnen worden overtuigd dat ze geen slachtoffers zijn’.

  Als Likoed dit nu ook eens tot zich zou laten doordringen, dan zou Likoed misschien gaan begrijpen dat hèt gevaar van propaganda is dat degenen die die propaganda bedenken, er zelf in gaan geloven.

 23. 38

  @Jeanclaude

  Verdiep u in feiten voor u reageert, joden hadden niets met dat filmpje te maken.

  En dat geweld uit verontwaardiging is toch typisch iets van de Islam. Zo worden er geen Iraniers vermoord, ondanks de Jodenhaat van staatswege in Iran:

  http://likud.nl/2012/09/antisemitische-iraanse-televisie-joods-complot-om-moslims-en-christenen-uit-te-laten-sterven/#content

  http://likud.nl/2012/06/iraanse-vice-president-spuit-jodenhaat-in-officiele-toespraak/

  http://likud.nl/2012/09/iran-joden-willen-wereld-homoseksueel-maken/

 24. 41

  U lijkt te denken dat ik mijn beweringen naar goed zionistisch gebruik uit de lucht pluk, zoals dat de Palestijnen vluchtten op bevel van hun leiders.

  Dat VS joden het filmpje hadden gefinancierd stond op Belgische teletekst, ze werden met naam en toenaam genoemd, met dat de maker de VS-Israelische nationaliteit had, dus naar alle waarschijnlijkheid ook een jood is.

  Wat betreft de jodenhaat in Iran, joden hebben daar een eigen parlementarier, als ik goed ben ingelicht.
  Israelische oproepen aan de Iraanse joden, te vertrekken naar het beroofde land, halen ook al niets uit.

  Wat betreft geweld uit verontwaardiging, ik verwijs U graag naar Haganah, Irgun en Stern.
  Het wreed vermoorden van Britten, toen Palestina nog onder Brits bewind stond, was door Haganah, als ik me goed herinner.
  Het plaatsen van bommen in groentekarren op markten was dan weer een Irgun specialiteit.
  Deir Yazzin was natuurlijk het hoogtepunt, daarop vluchten de Palestijnen, zoals de bedoeling was, van de zionistische leiders.

  Ik verwijs U graag naar de U bekende bekentenissen van Rabin en Dunkelman.

  Het is onbegrijpelijk dat U nog steeds niet door hebt dat elke belangstellende in het joods Arabisch conflict inmiddels redelijk op de hoogte is.
  De VARA Zembla documentaire Zwijgen over Israel had U de ogen kunnen openen voor het feit dat doorgaan met Uw propaganda, zich alleen maar steeds meer tegen U keert.

 25. 47

  Boos? , goed te pas eigenlijk.
  Antwoord verwacht ik hier te krijgen als ik in gesprek met iemand ben en niet dat de persoon in kwestie mij wil meenemen naar zijn huis te gaan om het antwoord op te zoeken.
  Geen onvermogen maar ik mag van mams niet mee met vieze oude mannen.

 26. 49

  @42: “Het is al dagen bekend dat de makers van de film Egyptische, Koptische christenen zijn”
  Dat is een leugen. Het is 1 koptische christen. De meeste andere medewerkers wisten niet eens waar de film over ging. En je opmerking is geen weerlegging van de bewering over de financiers van de film.

  Toen Nakoula zich nog Bacile noemde, zei hij zelf dat de film met Israeli money gefinancierd was. In hoeverre we de Nakoula ergens over kunnen geloven, is wel uiterst twijfelachtig. Hij is onder meer een veroordeelde fraudeur, werkte samen met islamitische terroristen, en noemde zichzelf de Israelisch Amerikaanse jood Bacile. En toch zijn er nog mensen, die zijn filmpje enige waarde toe kennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren