Midden-Oosten speech Obama

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (21)

#1 Yevgeny Podorkin

Hee wat gek: nul reacties. Terwijl het toch geen misselijke verklaringen zijn die haaks staan op de standpunten van pak ‘em beet 5,6 maanden geleden. (toen o.a. een vice president Joe Biden nog mild oordeelde over Assad: fijne bondgenoot). Afijn la maar, zo-gaat-dat-nou-eenmaal op het schaakbord der internationale geopolitieken. En tis maar goed dat het plebs het geheugen heeft van een nest jonge fietspompies..

#2 Loupe

Obama of Bush, ’t maakt toch geen enkel verschil; Andere hoofdrolspeler, zelfde film.

#3 Carlos

Ik heb Bush nooit horen zeggen dat Israel terug moet naar de grenzen van voor 1967.

#4 Prediker

Vraag is of Israël wel terug kan naar de grenzen van voor 1967. Waar laat ze al die Israëli’s op de West-bank? Dat wordt nog een probleem.

Netanyahu en zijn opvolger zullen gewoon vijf jaar traineren, en dan wachten op een meer geschikte kandidaat.

Ook wel opvallend: het moment waarop Obama zijn kaarten op tafel legt: hij lijkt redelijk zeker van een overwinning in 2012.

#5 Harm

@3 Praatjes vullen geen gaatjes.

#6 cerridwen

@Loupe: met zo’n houding verandert er nooit iets in de wereld, is alles grijs. In de huidige complexe wereld kom je daarmee niet ver.

Speech niet gezien of gelezen. Gezien de reacties was het gezien de beperkingen waar de amerikaanse president mee te maken heeft een goede speech. Geen game-changer, maar sorteert goed voor op het veranderende midden oosten.

#7 Loupe

@6:
Zie jij veel verschil tussen de VS met Bush aan ’t roer en de VS met Obama aan ’t roer, behalve de reeds eerder genoemde praatjes dan? Obama start net zoveel oorlogen, martelt met evenveel inzet, voert dezelfde fiscale politiek, etc etc.

Hij voerde een hervormingscampagne maar eenmaal gekozen dezelfde behoudende politiek ten gunste van de happy few. Je moet wel erg optimistisch elke ochtend je oogkleppen opzetten om daar niet enigszins moedeloos van te worden.

#8 Prediker

Bush heeft twee grootschalige en illegale oorlogen gestart die twee complete landen overhoop hebben gehaald.

Obama heeft precisiebombardementen met onbemande vliegtuigjes in een bepaalde regio van Pakistan goedgekeurd (namelijk het deel waar de Taliban zich bevindt) en een militaire interventie in Libië geaccordeerd, die vooral door Europa wenselijk werd geacht en door de VN-veiligheidsraad is goedgekeurd.

Maar dat is allemaal gewoon hetzelfde, joh.

Ik zeg niet dat Obama de ideale president is, maar het is toch een beetje doen alsof keizer Caligula en keizer Claudius één pot nat zijn.

#9 Harm

@6 cerridwen heeft de zaak van de klokkenluider, die niet alleen een test voor NSA is, maar ook voor Obama, nog niet bekeken.

Hij heeft nu zelfs Amy Goodman (Democracy Now), een van zijn grootste pleitbezorgers, tegen zich in het harnas gejaagd.

Zodra er een geloofwaardige onafhankelijke kandidaat opstaat,
winnen de republiekijnen.

#10 cerridwen

@Loupe:
Er zijn grote verschillen: Obama trekt zich terug uit Irak, pakt Osama bin Laden, start geen nieuwe oorlogen (Libië is totaal onvergelijkbaar met Irak), zet zich in voor nucleaire ontwapening, zoekt de samenwerking in plaats van de alleingang. Bij Obama spelen morele overwegingen een rol, bij Bush niet.

Ik ben het met je eens dat Obama er nog niet in is geslaagd het paradijs op aarde te bewerkstelligen. En er zijn ondewerpen waar Obama mij zeer teleurstelt: bijvoorbeeld het in stand houden van Guantanamo, het niet vervolgen van de misdaden van het Bush regime, het instandhouden van de security state, rechten van verdachten. Maar dat neemt niet weg dat er een wereld van verschil in positieve zin is tussen Obama en Bush. Dat je niet in staat bent om er genuanceerd naar te kijken is het probleem, niet dat je kritiek hebt op Obama.

Overigens vind ik het vreemd dat je zo moedeloos wordt, in een tijd dat mensen hun leven riskeren om hun rechten op te eisen, en daarin succesvol zijn. Dat geeft mij weer hoop.

#11 Harm

Obama had de Amerikanena al lang zullen terugtrekken uit Irak, maar die blijven daar voorgoed, hij heeft geen geld om nog meer oorlogen te voeren en die nucleaire ontwapening gaat hoogstens zover, dat de VS de wereld nog maar 1 keer kan vernietigen.

Een ding is waar: hij heeft de persvoorlichter van Al Qaida te grazen genomen.

#12 Loupe

@10:
Oh, dat laatste is zeker hoopvol. En er zijn best een aantal nuance-verschillen tussen Obama en zijn voorganger, idd.

Maar naar mijn smaak zijn er veel te veel overeenkomsten op allerlei belangrijke gebieden. Het mooiste aan Obama’s presidentschap vind ik nog steeds zijn inauguration-speech. Jammergenoeg zie ik weinig van die spirit van saamhorigheid en ‘yes we can’-mentaliteit terug in de praktijk.

Volgens mij gaat de VS onder Obama net zo hard richting een soort neo-feudalisme / velvet fascism / big brother als onder Bush. In al mijn naiviteit hoopte ik bij het horen van Obama’s inauguration-speech dat daar echt een ommekeer in zou komen.

Maar misschien moeten mensen idd weer hun leven riskeren om hun rechten op te eisen. Dat zal dan waarschijnlijk wel een bloederig hoofdstuk in de geschiedenis worden.

#13 cerridwen

@Harm:
Dus? De VS vervolgt klokkenluiders, Obama doet er niets aan, en hij is dus hetzelfde als Bush? Op dat onderdeel wel, maar niet in alles.

Wat voor onafhankelijke kandidaat had je in gedachten? Veel beter dan Obama wordt het niet snel in de amerikaanse politiek.

#14 aynranddebiel

Bernie Sanders zal het helaas niet worden nee :(

#15 Harm

@13 – Ik heb helemaal niemand in gedachten, hij moet nog opstaan.

#16 Prediker

Al Franken voor president!

#17 Bismarck

“doen alsof keizer Caligula en keizer Claudius één pot nat zijn.”

Is dat een bestaand gezegde? Anders wel een mooie nieuwe.

#18 Hal Incandenza
#19 Harm

@18 – Nou je het zegt, die heeft inderdaad een indrukwekkende staat van dienst. Ik heb wel eens stukjes van redevoeringen van hem zitten beluisteren. Niet echt charismatisch, maar wel een goed spreker.

#20 HPax

@ 15-19: Ik tipte hem al eerder op Sargasso: Allen West.

#21 Henk Daalder Windparken Wiki

wat zou voor Nederlanders een waardige manier zijn om ons rechtse regime aan de kaak te stellen?

Er gaat in de VS nog heel veel niet goed, maar ze worden wel duurzamer.

Over de opstanden in Noord Afrika en het midden oosten maakte hij deze memorabele opmerking:
“Those shouts of human dignity are being heard across the region. And through the moral force of nonviolence, the people of the region have achieved more change in six months than terrorists have accomplished in decades.”

En vervolgens wil hij meer handel drijven en ze korting geven op spullen uit de VS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*