MH17: het perspectief vanaf de grond

Een onthutsend verslag:

Villagers dashed into their basements, fearing a bomb attack. Residents in a nearby village ran for the church, certain that the world was coming to an end. A colleague of Ms. Voloshina screamed after being nearly hit by the plane’s cargo hold. Days later, the 43-year-old mayor found the bottom half of a man’s body in the shrubs next to her office. She has barely slept since then. […]

“We thought it was the end of the world,” the Orthodox priest says. He stayed on the ground in prayer, preparing to meet God, and then ran up the hill as burning pieces of the plane’s undercarriage and landing gear pelted a field like bombs. Then came a hail of bodies: arms, heads and fingers. […]

In Petropavlivka, the suggestion that locals took the belongings of some crash victims offends Ms. Voloshina, the mayor. Her husband joined fellow miners who volunteered to comb the fields in search of bodies. They wore purple latex gloves and carted out the passengers on what looked like Soviet-era stretchers before placing the bodies in bags.

“It’s hard for him to talk,” Ms. Voloshina says. “He’s a tall, strong man, and he still has tears in his eyes from that.”

On Thursday, an elderly woman showed up at her office in tears and handed over a doll with the name Emma stitched in pink across its shirt. The woman was digging potatoes. Emma turned up instead.

h/t Noortje

Open waanlink

 1. 4

  @2: de mensen maken de vergelijking met een luchtbombardement. Kennelijk hebben ze dat al eens meegemaakt.
  Ik zou een neerstortend vliegtuig vergelijken met een neerstortend vliegtuig: ik heb nog nooit een bombardement meegemaakt.

 2. 5

  @4: de mensen maken de vergelijking met het einde van de wereld. Kennelijk hebben ze dat al eens meegemaakt.

  Ik heb overigens nog nooit een neerstortend vliegtuig van vlakbij meegemaakt, maar als “pieces of the plane’s undercarriage and landing gear pelted a field like bombs.” daar onderdeel van is, zou het zomaar kunnen dat ik het zou vergelijken met een bombardement, dat ik ook nog nooit van dichtbij heb meegemaakt.

 3. 6

  @5: In een oorlogsgebied waar mensen constant Russische propaganda over zich heen krijgen dat het fascistische Oekraïne burgers bombardeert vind ik het niet vreemd dat mensen als eerste die associatie maken. Zo maken Putin adepten kennelijk de associatie dat ze het dan zeker al een keer moeten hebben meegemaakt.

 4. 7

  @6 De burgerbevolking wordt door beide partijen bestookt. Die verhalen kennen zij direct van de bron. Daarbij heeft alleen de regeringsleger beschikking over bommenwerpers.

 5. 8

  @7: Je gaat er op vooruit su, je hebt het al over 2 partijen.

  A total breakdown of law and order and a reign of fear and terror have been inflicted by armed groups on the population of eastern Ukraine, according to a new report issued today by the Office of United Nations High Commissioner for Human Rights.

  The report documents how these armed groups continue to abduct, detain, torture and execute people kept as hostages in order to intimidate and “to exercise their power over the population in raw and brutal ways.” Well organized and well equipped militarily, these armed groups have intensified their challenge to the Government of Ukraine, the report says.

  http://www.ohchr.org/FR/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=14908&LangID=E

 6. 10

  @8 ik heb het allang over twee partijen, alleen zorgt dat fixatie van jou ervoor dat jij er zelf blind voor bent.

  “Both sides must take great care to prevent more civilians from being killed or injured,” she added. “Already increasing numbers of people are being killed with serious damage to civilian infrastructure, which – depending on circumstances – could amount to violations of international humanitarian law. The fighting must stop.”

 7. 12

  @5: als je denkt dat er bommen gaan vallen, is het erg slim om je kelder in te vluchten. Goede kans dat je het overleeft. Bommen laten vallen is mensenwerk en houdt vanzelf weer op, weten de Oekraïners inmiddels.

  it was the end of the world,” the Orthodox priest says. He stayed on the ground in prayer, preparing to meet God

  Als de wereld vergaat, dan vlucht je kelder niet in. Je overleeft dat nooit. En je zal het ook nooit met iets anders kunnen vergelijken. Een orthodoxe priester, die zich vaak het einde van de wereld voorstelt, haalt bij deze ramp, het beeld dat hij ervan heeft naar boven.

 8. 13

  @jeroen gebruikt het woord onthutsend, en dat voelde ik ook toen ik het las.
  Omdat die arme mensen iets (letterlijk) op hun kop kregen waar ze niet om gevraagd hadden. Omdat die mensen geen clou hebben wat ze overkomt, niet weten wat ze ermee moeten en zich redeloos voelen. En omdat we tot op de egocentrische visie kregen dat alleen de nabestaanden zielig zijn (zonder af te willen doen aan hun verdriet.). Omdat die mensen de spullen respectvol verzamelen maar ze geen idee hebben of ze het juiste doen. Omdat niet alleen volwassenen maar ook kinderen oren, handen, voeten en knuffels zagen regenen Er zijn meer slachtoffers in deze nare situatie dan alleen de mh17 passagiers. Ik vind meer empathie spreken uit de reacties van de geinterviewden dan uit veel van bovenstaande reacties.

 9. 14

  @Noortje: Helemaal eens. Het is onterecht om hard te oordelen over de locals die het vliegtuig op hun dak hebben gekregen. Ik denk (en hoop) dat de rehabilitatie van hun nog wel komt, alleen gaat daar voor ons nog wat tijd overheen.

  Ik denk trouwens ook dat de ring-man* ook geen local is. De zou veel helpen als dieven en Moskovieten, zoals Borodai** naar huis gingen.

  * http://www.dailymail.co.uk/news/article-2700645/Is-moment-rebel-stole-plane-victims-ring-Outrage-picture-emerges-militia-rifling-MH17-wreckage.html

  ** http://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_Borodai

 10. 16

  @11: Nee, ik tel drie oorlogvoerende partijen (bedenk dat de doelen van de Russen en de separatisten ook niet noodzakelijkerwijs 100% gelijk zijn).

 11. 17

  @13: @14: @15: Misschien mis ik iets maar waar wordt er hard geoordeeld over locals die iets (letterlijk) op hun kop kregen waar ze niet om gevraagd hadden?

  En wat het verwijt betreft van empathie; de bevolking van de Oekraïne krijgt al bijna een half jaar van alles op hun kop waar zij niet om gevraagd hebben en dat omdat één of ander miezerig dictatortje in Moskou conflict nodig heeft om als grote redder van het vaderland aan de macht te blijven.

  Nu omdat er Nederlanders bij betrokken zijn opeens het verwijt van empathie? Tot de MH17 naar beneden kwam was er in het westen maar weinig empathie voor wat Putin en zijn boevenbende allemaal in de Oekraïne aanrichtte.

  De ogen hier zijn voornamelijk geopend niet door het neerhalen van de MH17 op zich maar met name over hoe er daarna door de verantwoordelijken en met name Putin mee werd om gegaan; het afschuiven van schuld, het tegenhouden van een onafhankelijk onderzoek, het wegmoffelen van bewijs, het sturen van nog meer wapens en troepen, nog meer escalatie, geen enkele verantwoordelijkheid nemen, etc.

  Een verwijt van gebrek aan empathie vind ik terecht aan iemand die anderen voor lijkenpikkers zit uit te maken en er ondertussen alles aan doet de daders vrij te pleiten en de schuld bij anderen te leggen. Ik zie in dit draadje niet iets wat dat verwijt rechtvaardigt en het is hier geen Oprah Winfrey Show.

  The Moscow Times: ‘Ukrainian Rebels’ Aren’t Ukrainian or Rebels

 12. 18

  @16 Joh, de doelen van de separatisten zijn onderling niet eens 100% gelijk. Dus snap ik de relevantie van deze opmerking niet.

 13. 19

  Een must-see reportage van de VPRO; over waar het westen het ook al liet afweten, waar weinig westerse empathie was voor het verdriet van een andere grond, waarin wat nu gebeurd al voor een groot gedeelte wordt voorspelt, parallellen met een vliegtuigramp en een Russisch “onderzoek” daarnaar en veel meer, waar het westen jaren heeft lopen slapen: Brief uit Polen

 14. 21

  @weerbarst: “Daarna mag Rusland uitmaken hoe het Oekraïne spaart.”
  80 jaar geleden heeft de Sovjet-Unie Oekraïne in ieder geval niet gespaard. Meer dan 2 miljoen doden* door een in veel landen erkende genocide.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Holodomor

  *schattingen lopen sterk uiteen (van 2.4 and 7.5 Miljoen doden)

 15. 24

  @23 nee, Een buitenproportioneel aantal junta en USA leiding in het Oekraine conflict is dubbelpaspoort israeli. nou jij weer. Jij wil “semieten” boven anderen stellen , kwalijke zaak. Ik wil ze gelijk stellen. Ga iemand anders guilt trippen.

 16. 25

  @24: Altijd weer dat woordje “junta” voor een democratrisch gekozen regering. Nee, dan die rebellen in het Oosten van de Oekraiene die een eigen staat uitroepen! Een complot impliceren met eeuwenouden achterdocht tegenover Joden. Je bent een smerige vent!

 17. 27

  @26: Volgens jou is die samenzwering gesmeed door de Iraëliërs. Nul bewijs daarvoor en zoals gezegd gewoon gebruik makende van eeuwenoude achterdocht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren