Met NL bsn-nummer toch als illegaal in gevangenis

NIEUWS - Via Apoftegma: Daniël Buter, negentien jaar oud, op zijn derde door zijn Dominicaanse ouders in Nederland achtergelaten. Opgegroeid in Nederland, naar de basisschool in Nederland, naar de HAVO in Nederland en toen hij een paspoort nodig had voor zijn vervolgstudie ICT belande hij ineens als illegaal in de gevangenis in Rotterdam.

Als niemand wat doet, wordt hij uitgezet naar de Dominicaanse Republiek, waar hij – voor de duidelijkheid – niet is geboren en nooit is geweest.

Teken petitie hier.

Meer achtergrond in Het Parool: Buter werd op 3-jarige leeftijd achtergelaten door zijn ouders, allebei van Dominicaanse komaf. Ze gingen ‘op vakantie’, maar kwamen nooit meer terug. Hij kreeg bij zijn geboorte wel een burgerservicenummer en werd bijgeschreven in het Nederlandse paspoort van zijn ouders. Toen die daar afstand van deden had Daniël dus geen Nederlandse documenten. Hij groeide op bij zijn oma en werd met zijn oude bsn-nummer ingeschreven in de scholen die hij volgde (op advies van een gemeente-ambtenaar). Ook al had dat zo niet behoren te gaan (de overheid had het bsn-nummer ongeldig moeten verklaren), gaat het nu dus ineens fout.

Met de petitie willen zijn vrienden bewerkstelligen dat Daniël Buter zijn proces (in februari) in vrijheid mag afwachten.

Reacties (54)

#1 Frank789

Iets klopt niet:
Toen die daar afstand van had Daniël dus geen Nederlandse documenten.
Toen die [ouders] daar afstand van hadden gedaan had Daniël dus geen Nederlandse documenten meer. Zoiets?

Hij groeide op bijzijn oma en
Hij groeide op bij zijn oma en

#1.1 P.J. Cokema - Reactie op #1

Sorry voor de warboel. Verbeteringen aangebracht.

#1.2 P.J. Cokema - Reactie op #1.1

Er stond nog een fout. Ik dacht (en schreef) dat de petitie alleen via facebook te ondertekenen was. Dat is niet zo. Op de website van de petitie staat onder “doorgaan met facebook” ook met dikke letters ‘of, gevolgd door een webformulier die het prima deed.. Die heb ik gemist.

#2 sikbock

blijkbaar heeft Daniël wel de Dominicaanse nationaliteit. =》 Dominicaans paspoort aanvragen bij de ambassade + studievisum en daarmee gewoon inschrijven bij de vervolgopleiding. Dan mag hij gewoon in Nederland verblijven. Papa uit België en oma moeten wel gaan betalen want de opleiding en studie zijn helaas niet (langer) gratis. Het leven is wreed.

#3 Frank789

@4: Waarbij je gemakshalve de schuld van de Nederlandse ambtenaren en scholen weglaat dat de school en de overheid jaren geleden nooit dat BSN hadden mogen accepteren en dat hij toen gemakkelijk Nederlander had kunnen worden.

P.S. @0: bsn-nummer, daar staat dus burgerservicenummer-nummer. ;-)

#4 sikbock

@5: ik weet niet precies hoe het zit. als het kind het paspoort van de ouders volgt heeft hij momenteel misschien wel de Belgische nationaliteit.

de scholen hebben natuurlijk gewoon een oogje dichtgeknepen in het kader van de leerplicht en dat bsn zal ooit wel door de ouders zijn aangevraagd voor de kinderbijslag.

#5 Frank789

@6: [ dat bsn zal ooit wel door de ouders zijn aangevraagd voor de kinderbijslag. ]

Nou, en??? Wat dan nog?
Dat BSN was niet meer geldig nadat de ouders van het nederlanderschap afzagen en hun kind in NL achterlieten.

[ de scholen hebben natuurlijk gewoon een oogje dichtgeknepen in het kader van de leerplicht en dat bsn zal ooit wel door de ouders ]

Je probeert opzichtig de nalatigheid van de scholen en de overheid t.o.v. een in de steek gelaten onschuldig kind te verdoezelen. Je lijkt de belastingdienst wel, afdeling toeslagen.

#6 sikbock

@7: welnee joh. dat is gewoon de leerplichtwet. ook illegale kinderen moeten in nederland naar school en de school moet die accepteren.

of dat bsn nummer automatisch wordt ingetrokken als de ouders afstand doen van het Nederlanderschap weet ik niet. lijkt me niet noodzakelijk. het betreft een identificatienummer en je kunt er geen rechten aan ontlenen

#7 Cerridwen

@8: Zeg Sikbock, een beetje empathie tonen doet niemand kwaad. Het is best kut als je op je 19e ineens in de gevangenis wordt gegooid omdat je je wil inschrijven bij een opleiding.

Laten we hopen dat er ergens bij de overheid mensen zijn die dit wel kunnen opbrengen, deze gang van zaken is duidelijk niet de bedoeling geweest van de wetgever.

#8 Frank789

@8: [ de scholen hebben natuurlijk gewoon een oogje dichtgeknepen ]

Ik heb me vergist, de scholen treft in principe geen blaam want het BSN was niet ongeldig verklaard.

[ of dat bsn ….. automatisch wordt ingetrokken als de ouders afstand doen van het Nederlanderschap weet ik niet. ]

Als je het Parool artikel leest, dan weet je het. Die links staan er niet voor niets.

#9 Hans Custers

@10

Ja, links vind #8 altijd heel belangrijk.

#10 sikbock

@10: tsja, al het juridisch advies dat daniel gehad heeft , was blijkens zijn huidige adviseur ( die jij hier klakkeloos napraat) blijkbaar niet in orde. Blijkbaar resteert hem nu alleen nog een beroep op de empathie van de krantenlezer.

#11 Frank789

@12: [ al het juridisch advies dat daniel gehad heeft ]

Welk juridisch advies heeft Daniël met umlaut en hoofdletter gehad toen zijn ouders hem als klein kind achterlieten?
En als dat advies toen en/of nu niet in orde was, hoe had hij als kind of zelfs 19-jarige moeten weten dat dat advies niet deugde?

Je lijkt de belastingdienst wel, afdeling toeslagen, niet luisteren naar argumenten, verstandsloos rechtlijnig doordrukken.

[ die jij hier klakkeloos napraat ]
Ik citeer hooguit zo zorgvuldig mogelijk uit het bovenstaande artikel én Parool artikel. Maar verklaar je nader.

#12 Karin van der Stoop

Ik heb begrepen dat Halsema voor hem in de bres springt. Maar ik vind het sowieso heeeeel vreemd en ronduit asociaal dat die jongen al 2 weken vast zit. What the fuck is wrong with this country??

#13 Frank789

@14: Zeker als je bedenkt dat kansloze economische asielzoekers uit veilige landen hier in afwachting van hun procedure vrij mogen rondlopen en huisvesting, voedsel en zakgeld krijgen. Soms zelfs een eigen buslijn om naar de stad te gaan ;(

#14 Henk van S tot S

Santsodeluja!!!

Je begint je als normaal Nederlands burger langzamerhand wel behoorlijk te generen, als je ziet hoe er hier ten lande met mensen/kinderen in wordt omgegaan.

Petitie getekend.

#15 sikbock

@13: lees het artikel van het Parool maar wat zorgvuldiger Frank. Daar komt alleen de ” juridisch adviseur” aan het woord met een op sentiment gericht verhaal. Mag je van mij geloven hoor, maar ik ben zelf wat minder snel overtuigd. 1 bron is geen bron wat mij betreft.

#16 Frank789

@17: En waar is jouw 2e bron die aangeeft dat het “op sentiment gerichte verhaal” niet geloofwaardig is?

#17 P.J. Cokema

@17: Nu goed dan. harteloze azijnschenker. Op dit heerlijk avondje een kadootje voor je: een 2e bron, die wat gedetailleerder is dan Het Parool: de NOS, die er aan toevoegt: “Het verhaal van Bensalah verifiëren lukt vooralsnog niet. De advocaat, die op haar website stelt specialist te zijn in asiel- en immigratierecht, was niet bereikbaar voor commentaar. Advocaten die de NOS om een reactie vraagt, zeggen dat het verhaal kan kloppen, maar willen niet worden geciteerd omdat ze de juridische details niet kennen”.

Zou mevrouw Bensalah zo onverstandig zij een niet kloppend verhaal de wereld in te slingeren? Een wereld waar het wemelt van de aasgieren die elk foutje gebruiken om hun stikstof over ’s lands groene weiden te spuiten? (Zo, kun jij weer reageren met iets als ‘er zijn nu eenmaal domme mensen in de wereld’).

We zullen vernemen wat de rechter er in februari van zal zeggen. Ondertussen hoort deze knaap natuurlijk niet in de gevangenis, dus heb je de petitie al getekend, lieverd?

#18 sikbock

@18: @19: ik zeg dat ik niet overtuigd ben. verder heb ik geen behoefte om gaten in het verhaal te schieten. Geloof en onderteken vooral als je hart je dat ingeeft.

#19 Frank789

@20: [ heb ik geen behoefte om gaten in het verhaal te schieten. ]

Hoe heet dat bij poker e.d. ook al weer? Oh, ja, “ik trek me terug” (want ik ben bang dat ik ga verliezen).

Jij GELOOFT het niet omdat het niet in je overtuiging past.

#20 sikbock

@21: nee, zinloze discussie. Ik kan zeggen waarom ik bepaalde zaken niet aannemelijk acht , maar het blijft gissen. Het gaat hier om een publiciteitsoffensiefje dat uit de koker van 1 juridisch adviseur komt en niet om een juridische procedure.

Verder is het vast een hele aardige jongen en ik wens oma ook beterschap toe :p

#21 Karin van der Stoop

@19: Je bedoelt natuurlijk gewoon azijnzeiker.
Het zuur in dit land is zo langzamerhand gewoon niet meer te harden. Geen medeleven, zelfs niet met kinderen die helemaal niets kunnen doen aan hun situatie.

#22 sikbock

@23: niet zo zuur Karin. Er zijn ook lichtpuntjes! Het komt allemaal goed. Leer mij Nederland kennen :-)

#23 Karin van der Stoop

@22: Sodehannes op. Dat joch heeft nul komma nul invloed gehad op de ontstane situatie. Zijn ouders of grootouders misschien, de overheid zeker. Een gemeente die adviseert om gewoon maar een verlopen BSN-nummer te gebruiken, terwijl hij op dat moment nog gebruik had kunnen maken van een regeling voor minderjarigen om genaturaliseerd te worden.

En dan wordt hij – voor hem – out of the blue keihard in hechtenis genomen – en misschien uitgezet – omdat men er opeens achter komt dat er administratief iets niet in orde is. Dat vind jij oké? Seriously?

Sorry, maar ik trap niet in dat laatste obligate zinnetje van je. Het interesseert je geen reet wat er met die jongen of zijn oma aan de hand is. Jouw wantrouwen is illustratief voor de staat van ons land. En ik walg er van.

#24 Karin van der Stoop

@24: Je leeft in het verleden Sicko. Dit land is verzuurd, verhard en guur rechts geworden. Wantrouwen heerst. In elk geval in de politiek en de ambtelijke uitvoering. Lees je wel eens het nieuws?

#25 sikbock

@[email protected] 26: gooi het er maar uit, dat lucht op

#26 Frank789

@22: [ nee, zinloze discussie. ]

Hoe heet dat bij poker e.d. ook al weer? Oh, ja, “ik trek me terug” (want ik ben bang dat ik ga verliezen).

#27 sikbock

@28: zeker frank

#28 Prediker

blijkbaar heeft Daniël wel de Dominicaanse nationaliteit. =》 Dominicaans paspoort aanvragen bij de ambassade…

@4 Aannames. Voor hetzelfde geld houdt Nederland de Dominicaanse Republiek een leuke zak met geld voor (uit het potje van Ontwikkelingssamenwerking, ongetwijfeld) en doen ze daar niet zo moeilijk als de IND hier.

Als die knul al sinds z’n derde hier op de peuterschool zit (en dat moet eenvoudig te verifiëren zijn, dan heeft de Nederlandse samenleving honderdduizenden euro’s in hem geïnvesteerd. En dan dump je hem vervolgens in de Dominicaanse Republiek, zonder support netwerk?

Naturaliseer die jongen liever en laat ‘m z’n IT-opleiding doen, dan gaat ‘ie de komende veertig à vijftig jaar renderen. Dat is ook hard nodig, want de vergrijzing zit er aan te komen en iemand moet straks jouw en mijn AOW betalen (als die er dan nog is), en de zorgkosten voor onze ouderen.

Wegsturen is gewoon weggegooid geld. Verkwisting van menselijk kapitaal. Dom. Die jongen had allang genaturaliseerd moeten zijn. Dus laat de minister dat in zijn discretionaire bevoegdheid gewoon rechttrekken, dan kan die jongen verder: hij blij, zijn netwerk hier blij, de fiscus blij.

En dat we mensen weken, soms maandenlang gevangen zetten enkel omdat ze hier eigenlijk niet mogen zijn is al helemaal van de zotte (duur grapje voor de schatkist ook); temeer omdat je vaak maar een taakstraf krijgt als je bijv. buurtterreur pleegt.

#29 Karin van der Stoop

Sicko loopt gewoon te jennen. Vind ie blijkbaar leuk.

Normale mensen voelen medeleven met deze jongen, en vinden de gang van zaken absurd.

Mensen die geen vreugde in het leven kennen, en geen compassie voor de medemens, halen daar naar het schijnt voldoening uit. Anders kan ik dat sadisme niet duiden.

#30 sikbock

@31: hou toch op Karin. jij kunt wel meer niet duiden. Om te beginnen lees je mijn bijdragen niet goed, overzie je blijkbaar niet hoe dit soort zaken werkt en reageer je vooral primair.

Ik ben in het geheel niet aan het jennen en reageer ook niet vanuit sadisme. Dat jij verder denkt te kunnen spreken namens de “normale mensen” betwijfel ik, want het is zeker niet normaal zoals je hier reageert.

#31 Karin van der Stoop

@32: “gooi het er maar uit, dat lucht op”

#32 sikbock

@33: als jij om te beginnen (voordat je b.v. bijdragen @25 en @26 post ) nou de draad en de achterliggende links eerst goed leest voordat je begint leeg te lopen zijn we al een stuk verder :-)

#33 Karin van der Stoop

@32: Overigens, wat lees ik niet goed aan jouw bijdragen? Welke lichtpuntjes zie ik over het hoofd?

#34 Karin van der Stoop

@34: Ik heb het verhaal inmiddels wel aardig in beeld, ik neem tenminste aan dat we het nog steeds hebben over het verhaal van Daniël. Die jongen kan daar zelf niets aan doen.

Jij noemt dit een “publiciteitsoffensiefje”, en dat vind ik een smerig slechts trucje. Net als die nep-smiley achter elke post van jou. Waarmee je de indruk lijkt te willen scheppen dat het allemaal maar een gebbetje is. Dat is ’t niet. We hebben het hier over een jong mens, die als het tegenzit uitgezet wordt naar een ontwikkelingsland waar niemand op hem zit te wachten.

Over het algemeen heb ik geen probleem met jouw bijdrages op deze site, en kan ik er vaak wel om lachen. Maar hier vlieg je echt uit de bocht.

#35 sikbock

@36: je weet helemaal niet of hij uitgezet gaat worden naar een “ontwikkelingsland” karin. De feiten liggen helemaal nog niet op tafel in deze zaak. Jij bent degene die hier uit de bocht vliegt.

Voor hetzelfde geld vraagt hij hier een studievisum aan en kan hij gewoon blijven of blijkt hij de Belgische nationaliteit te hebben omdat zijn vader die misschien heeft.

Verder is de Nederlandse staat (bewezen) niet zo goed in uitzetten en hebben we al Mauro en Lili en Howik die na een emotioneel offensief ook mochten blijven.

Er is dus geen enkele reden om zo leeg te lopen zoals jij doet

#36 Karin van der Stoop

@37: Dude. Een 19-jarige jongen zit al 2 weken vast. Niet omdat ie iets geflikt heeft. Hij ging op voor een HBO-studie. …
Are you for real?

#37 sikbock

@38: tsja. daar kan ik alleen maar cynisch op reageren

#38 Karin van der Stoop

@39: En wat is die cynische reactie dan? Het zou wel helpen als je die ook deelt.

#39 sikbock

@40: ik laat het hierbij karin. laat zelf de hersentjes maar kraken. welterusten

#40 Frank789

@38: [ dat die jongen al 2 weken vast zit ]

Volgens NOS, Pauw en RTL al 4 weken…

#41 Co Stuifbergen

@41: Sicko, u heeft mij overtuigd.
Ik ga die petitie tekenen.

Bedankt Sicko :)

#42 Henk van S tot S

@39:
Man, je bent echt sick!!!

#43 Frank789

Ik hoorde net op Radio 1 dat hij de eerste 4 dagen in beperking heeft gezeten. Ik dacht dat dat was gereserveerd voor zware criminelen dat ze niet de gelegenheid hebben om hun medeplichtigen te contacten. Welk gevaar ging er hier in vredesnaam van Daniël Buter uit?

#44 P.J. Cokema

Daniël Buter is begin van de avond vrij gelaten. Hij mag thuis zijn proces afwachten.

Ruim 31.000 mensen hebben de petitie al getekend. Hopen op minstens 2x zoveel, zodat wellicht nog voor het proces het kabinet kan ingrijpen. De zgn. discretionaire bevoegdheid mag dan zijn afegeschaft, een dienstorder richting IND moet kunnen.

#45 Karin van der Stoop

@44: Hij denkt waarschijnlijk dat het mysterieus en aantrekkelijk is om in raadselen te spreken. Hij heeft ’t mis, zal ik maar zeggen.
Of hij heeft gewoon echt nix te zeggen en probeert dat op deze manier te verhullen. Lijkt me eigenlijk waarschijnlijker.

#46 Karin van der Stoop

@45: Ja onze IND heeft best wel ICE-trekjes.
Wat is er toch aan de hand met onze overheidsinstanties, dat ze er niet meer zijn om de burger te beschermen, maar die willens en wetens kapot te maken?

#47 Fan van Baudet

Ik vond dit een bijzonder voorbeeld van faalstaat Nederland. Deze jongeman verblijft zijn hele leven in Nederland en ontwikkeld zich voorbeeldig. Althans zo komt hij op mij over uit de nieuwsberichten. Je zou kunnen spreken van een aanwinst voor Nederland. Niet iemand die is ontspoort of in de criminaliteit is belandt, maar gewoon iemand die meedoet. Natuurlijk heb je wetten en regels, maar in deze zou ik de keuze bij de jongen laten of hij ook formeel Nederlander wil worden, toe treden tot de boreale gemeenschap (grapje), want eigenlijk was hij het al. Er zijn talloze voorbeelden van mensen die wel formeel Nederlander zijn geworden, maar het helemaal niet willen zijn, zelfs geen enkele effort doen. Het hart ligt duidelijk bij een andere cultuur. Maar daar hoor je de overheid niet over.
Het gevoel wat ik krijg bij dit soort berichten is dus de lafheid en incompetentie van de overheid. Criminelen uit Marokko, zogenaamde asielzoekers kunnen niet uitgezet worden, worden veelal niet eens vervolgd of staan zo weer op straat. Verder komen er hordes migranten naar Nederland, waarvan zelfs de NOS niet meer beweert dat het vluchtelingen zijn. Geen enkel beleid die te weren. Dus wat doen de helden? Kijken of er mensen zijn die wel makkelijk te pakken zijn. Doe je toch een beetje aan uitzeting als het daarvan gekomen was. Ik zou zeggen zorg maar eerst dat je afkomt van die criminelen en heb je tijd over kijk dan maar eens verder. Maar wat een wanprestatie is dit zeg! Ik zie hierin dat er echt heel veel in positieve zin veranderen kan.

#48 Prediker

@49 Je bent duidelijk niet zo bekend met hoe een bureaucratische overheid werkt; hoe wet- en regelgeving werkt; hoe beleid werkt; dat dit beleid op bepaalde punten tegen de tegenwerking aanloopt van andere staten (zoals Marokko).

En dat maakt je vatbaar voor magisch denken: zet gewoon op elk departement een sterke man, die ad hoc beslissingen maakt.

Want zo werkt beleidsuitvoering natuurlijk: met ad hoc beslissingen.

Logisch wel, dat je achter die rattenvanger Baudet met z’n mooie praatjes (‘Waarom werkt het niet gewoon zus, of zo!’) aanloopt.

#49 Frank789

@49: [ Het hart ligt duidelijk bij een andere cultuur. ]

Inderdaad, het hart van de gemiddelde FvD’er ligt bij de jaren ’50 cultuur.

#50 Fan van Baudet

@50: Tja dat weet ik allemaal inderdaad niet. Wel is duidelijk dat het juist niet werkt en dat er best eens een kritische blik mag worden geworpen waarom het bijvoorbeeld niet lukt ongewenste vreemdelingen het land uit te krijgen. Misschien dat al die wetten en verdragen niet meer werken? Marokko prachtig voorbeeld van chantage. Dus juist een frisse wind nodig om wel wat voor elkaar te krijgen. De huidige kliek heeft het geprobeerd en faalt.

#51 Frank789

@52: [ Dus juist een frisse wind nodig om wel wat voor elkaar te krijgen ]

Dat heet Trump.
Zo iemand die niet snapt dat je niet alleen in de wereld bent en dat je van elkaar afhankelijk bent, zelfs als je de machtigste ter wereld bent. En dat er altijd ongelijkheden bestaan en onrechtvaardigheden, maar dat je die beter kunt proberen weg te masseren dan keihard te confronteren. En als grootmacht moet je niet lullen over een paar centen, daar ben je juist grotmacht voor.

Nu hebben we dus dankzij, en slechts ten behoeve van het ego van Trump cs, allemaal handelsoorlogen waar iedereen slechter van wordt. Loose-loose-loose. Plus honderden leugens om net te doen alsof alleen de buitenlanden daarvoor de prijs betalen.

Dus ook voor die Marokkanen geldt, laat vooral de diplomatie zijn werk doen voordat je met “maatregelen” komt want het slaat altijd op je zelf terug. Je bent immers niet alleen in de wereld.

#52 lmgikke

De jongen is gewoon Nederlander.

Zijn ouders hadden een Nederlands paspoort> derhalve is hij geboren als Nederlander.

Kwestie waar het hier om gaat> toen de ouders hun paspoort (en dus nationaliteit) opgaven, is de nationaliteit van hem meteen mee opgegeven.

Vanuit een voogd perspectief zou je kunnen stellen dat de ouders dus verantwoordelijk waren.

ECHTER:

de jongen was voornemens in Nederland te blijven bij zijn opa en oma. Dus bij het uitschrijven van de ouders, had de ambtenaar er op kunnen wijzen wat de consequenties waren voor het kind dat ook in het paspoort stond. Dit lijkt niet gebeurt (sterker nog, ambtenaren hebben aangeraden het oude BSN te gebruiken). Daarmee is naar mijn mening de overheid zeer nalatig geweest.

Daarnaast heeft de jongen altijd in Nederland gewoond/gestudeerd en gewerkt. Hij is Nederlander, en wat er met hem gebeurt is beschamend.

Ronduit beschamend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*