Mede treinpassagiers hoorden 2e Kamerlid Leegte (VVD) zeggen hoe hij meehielp de Groningers aan het lijntje te houden [aardbevingen/gas]

Foto: 350 .org (cc)
Dossier:

Mede treinpassagiers hoorden 2e Kamerlid Leegte (VVD) zeggen hoe hij meehielp de Groningers aan het lijntje te houden [aardbevingen/gas]. Via twitter kwam dit nieuws tot ons. 2 getuigen.

Hele conversatie in tweets: 1, 2, 3, 4, 5 en 6

1: Positief dat Rene Leegte terug uit Groningen m trein reist. Niet zo slim hoe hij openlijk telefoneert, uitlegt hoe je Groningers kunt pappen
2: “Ik heb vandaag [tijdens werkbezoek Tweede Kamer aan Groningen] zo veel mogelijk de media ontlopen”
3: “We blijven op de lijn dat we verband gaswinning en aardbevingen moeten onderzoeken.” [zodat we proces vertragen, winning hoog blijft] 4: Verder openlijk hoe je altijd (media) kunt zeggen ‘dat Kamp de winning bij Loppersum met 80% heeft verlaagd’ [een truc, netto winning!] 5: en nog openlijke discussie door de telefoon hoe je ‘implicaties voor de coalitie’ [PvdA wil winning omlaag!] nu moet framen. Dom, dom..
6: Verder maakt R Leegte excuus voor slecht o/d hoogte houden (tijdens werkbezoek) v zijn superieur ad andere kant lijn. VVD heeft stress.

Redactie heeft contact gehad met de bronnen.

Update 16:20 uur: Reactie dhr Leegte. Sorry uiteraard.

Update zondag 18 januari 2015, 18:25 uur: Dhr Leegte legt zijn functie als woordvoerder gas en aardbevingen in 2e Kamer namens VVD neer.

Lees ook het opiniestuk naar aanleiding van deze affaire: Verslaafd aan aardgas.

Open artikel

Reacties (106)

#1 frankw

Ik hou niet van twitter. Maar voor deze keer maak ik een uitzondering. Wat*een*ge*wel*dige*actie.
Het ware gezicht van onze politiek. Liegende lafbekken.

#2 zazkia

Ok ik wil nu eigenlijk wat zeggen maar ik zeg het maar niet maar ik wil maar zeggen ik zeg het dus niet. Ik zeg niets.

#3 Grolschje

En is er ook bewijs?

#4 zazkia

In elk geval. Niemand is meer of minder plebs dan meneer de Leegte.

#5 frankw

Grolsje, die vraag wordt beantwoord in de tweets, je hoeft alleen maar de eerste te klikken.
(hint: er waren tenminste drie mensen ie onafhankelijk van elkaar het zelfde hebben zitten meeluisteren. Of jij dat bewijs vindt is weer wat anders)

#6 Grolschje

@5
Ik zie alleen Fossielvrij iets erover typen?

#7 gronk

Jammer dat ze het niet getaped hebben op hun mobiel. Maar ook zonder dat is dit geniaal.

#8 Grolschje

Maar goed, we zijn journalistiek dus zo ver dat als iemand iets tweet we het maar gewoon voor 100% waar aannemen als dat ons uitkomt? Nog iemand met een lekker objectieve tweet historie over het betreffende onderwerp ook.

#9 gronk

@8: daarom ook die getuigen. Als je dat ook ‘onzin’ vindt (prima hoor, ik kan me je standpunt best voorstellen), dan heb je alleen wel een probleempje met de rest van de .nl’se rechtsstaat. Want waarom zou je drie willekeurige andere getuigen die iets menen te hebben gezien/gehoord wel geloven?

#10 zazkia

Is jouw poep soms ook oranje Grolschje?

#11 Steeph

@8: Onze redactie heeft contact gehad met de getuigen (2) naar ik begreep. Dus gaat stap verder.

#12 Grolschje

@11 Oke, dan neem ik mijn woorden terug.

#13 MrOoijer (Jan van Rongen)

Leegte is ook een opwarmingsontkenner. Loopt-ie een beetje te veel aan de leiband van de fossiele industrie? Het is maar een gedachte…

#14 Stronkel

Wanneer is voor de PvdA eindelijk de maat eens vol en laat het dit kabinet klappen?

En figuren als zo’n Leegte zijn de eersten die de boom ingaan bij de broodnodige revolutie.

#15 okto

Leegte, dat was die drol die vond dat het KNMI opgeheven moest worden en niet meer onderzoekssubsidies mocht ontvangen omdat ze meewerkten met wetenschappers die bij het IPCC betrokken waren. Hij vond dat dat niet kon, omdat zulk soort klimaatonderzoek PVV’ers maar voor het hoofd zou stoten.

Ik hoop van ganser harte dat deze affaire nog een staartje krijgt, en dat ze eindelijk eens deze drol er uit schoppen. Leegte maakt al jaren het kamerlidmaatschap te schande met z’n compleet feitenvrije standpunten. Nu blijkt het ook nog eens een oplichter en bedrieger.

#16 Skyclad

@14: Als ze dat al zouden doen zou de PvdA top wachten tot de verkiezingen zowieso dichterbij komen. Ze staan er nou niet echt goed voor in de polls, dus nu voor nieuwe verkiezingen zorgen zou niet echt in hun voordeel zijn. Ze zouden het dan op het laatste moment doen zodat sommige wat minder intelligente stemmers nog kunnen denken dat de PvdA principes heeft, in plaats van dat ze 100% uitwisselbaar zijn met de VVD en het CDA.

#17 Micowoco

@14: de plucheverslaving van de pvda kent geen grenzen. Ze doen er alles voor. al is het maar een paar daagjes extra.

#18 frankw

Wat ik bizar vind is dat de media dit verhaal niet op lijkt te pikken en de PVV geen kamervragen gaat stellen. Ze zullen het allemaal wel te druk hebben met echt belangrijke zaken, een of ander flutcongresje, een politicus ie de ander een aap noemt of het goedpraten van wat krom is. Waar is de pers als er echt iets te doen is?

#19 Bolke

Welk woord was dat ook alweer, oja, wingewest.

#20 Bolke

Geenstijl heeft het nu ook opgepikt.

#21 DrBanner

Schijnt ook nog in een stiltecoupe te zijn geweest.

#22 Anton

@18: Na meer dan 30 jaar verbrassen van de aardgasopbrengsten en allerlei groene spielerei zitten we nu zonder alternatieven en zonder visie op de periode na Slochteren.

In het nieuws: de ranzige coalitiespelletjes die worden gespeeld op de puinhopen van 30 jaar visieloze energiepolitiek. Zegt ook iets over het niveau van de journalistiek.

#23 Henk van S tot S

“Leegte” typische benaming voor een vvd-er ;-)
Ondertussen ben ik nieuwsgierig of de PvdA, bij monde van Samson, nog een rechte rug krijgt.
http://www.nrc.nl/nieuws/2015/01/16/pvda-gaskraan-groningen-moet-mogelijk-verder-dicht/

#24 gronk

Nu blijkt het ook nog eens een oplichter en bedrieger.

Volgens mij vertelde-ie daar gewoon het VVD-standpunt hoor. Uit die tweets kreeg ik ’t idee dat-ie dat best ‘straight’ deed. Je moet zoiets alleen niet in de trein doen :’)

#25 Bolke

@23:

Ondertussen ben ik nieuwsgierig of de PvdA, bij monde van Samson, nog een rechte rug krijgt.

nee natuurlijk niet, ook de PVDA heeft de gas miljarden nodig voor hun cliëntelisme in het westen van het land.

#26 zazkia

@22: Feitenvrije politiek ja, net als in de USA. En Feitenvrije journalistiek, dat hebben we ook. En de Kinderen van de Zon, die denken dat “we” het toch maar “mooi voor elkaar hebben in ons kleine kikkerlandje”.
SPUUG.

#27 gronk

Dat ik het nog meemaken dat ik het met anton eens ben :o

#28 Leopold Beels van Heemstede

Voor mij is het tuig zitten er alleen uit eigenbelang. Geen enkele achtergrond en dus in wezen DOM. Alleen al dat je het lef hebt om je zo in een trein uit te laten. DOM DOM DOM!!!
En dit soort neemt beslissingen voor ons, geen wonder.
Ik heb als fotograaf veel voor de Gasunie en de Nam gefotografeerd Toen 1980 was al sprake van aardbevingen dat natuurlijk ontkend moest worden. Heb in dat verband voor publicatie een gesteente moeten fotograferen waar in de gaatjes het gas was opgesloten Dus volgens het artikel was het onmogelijk dat er verzakkingen konden optreden. Het waren immers maar kleine poreuze kleine gaatjes in zandsteen!

#29 zazkia

Jah. Maar zé zegge dat zén wé. Wé zén de parieau.
https://www.youtube.com/watch?v=ERCavLvCJT4

#30 Jos van Dijk

@1: welke leugen bedoel je nu eigenlijk? Ik lees alleen een bekend VVD-standpunt. Wat is eigenlijk het nieuws?

#31 okto

@24: Doelbewust besluitvorming treineren door te benadrukken dat er meer onderzoek moet komen, niet met de motivatie om meer kennis op te doen, maar met de motivatie om uitstel te bewerkstelligen noem ik oplichterij. Dat dat onderzoek er moet komen om maatregelen uit te stellen is ook volgens mij niet het officiele VVD-beleid.

#32 Joost

@30: Wat hij zij is niet het officiële standpunt. Dat wij *kuch* verlichte geesten dat nou al jaren doorhebben maakt het niet minder een leugen.

#33 Joost

@28: Ah, collaborateur.

#34 gronk

@31: sorry om je uit je droom te helpen, maar dat is al *jaaaaren* aan de gang in nederland. Kop-in-het-zand-mentaliteit. Het is al jaren bekend dat pensioenen,AOW en zorg in de huidige vorm niet haalbaar zijn, maar maatregelen worden net zolang uitgesteld tot d’r echt een probleem is en de dan-levende generaties flink verneukt zijn. Dito voor global warming, alternatieve energie, etc.

#35 Bernard

@3: Eén bron is geen bron. Maar twee bronnen zegt wel veel.

#36 Steeph
#38 Stronkel

@36:enkel excuses dat hij het telefoongesprek in de trein had, niet voor de inhoud van het gesprek. Typisch.

#39 zazkia

“Het spijt me dat ik hardop heb gezegd dat we jullie paupers met een kluitje in het riet framen om de gas aan ons oranje stadjers af te staan om de gouden kooitjes van de ambtenarij in stand te houden, voortaan neem ik wel weer de auto met” chauffeur, op kosten van jullie centen.”

#40 Manara

@31: “besluitvorming treineren … met de motivatie om uitstel te bewerkstelligen noem ik oplichterij”

Dat jij (en anderen hier) de politiek oplichterij vindt is bij dezen genoteerd. Dit soort praktijken zijn namelijk meer regel dan uitzondering, bij alle partijen of ad hoc partijcoalities. Kijk maar eens naar de VS, waarbij dit met name de laatste jaren nog duidelijk naar voren is gekomen. Uiteraard worden deze doodnormale politieke praktijken meestal niet als zodanig publiek uitgesproken, en hoor je dit soort zaken normaal gesproken alleen in bijvoorbeeld fractiekamers. Maar het is een hele normale gang van zaken, en de nonchalance waarmee Rene Leegte dit bespreekt in een trein bevestigt dit.

Jongens en meisjes, niets aan de hand, gewoon doorlopen. Dit is gewoon politiek (en politiek volgens sommigen oorlog, waarbij woorden de soldaten zijn en de overwinning hetgeen is dat telt).

Verder is het uiteraard wel goed voor de beeldvorming dat deze praktijken zo nu en dan eens klipklaar naar buiten komen.

#41 Dante

Snap de ophef niet zo. Dit is de praktijk van alle dag in Den Haag, alleen nu wat open geuit.
Ergens snap ik dat traineren overigens wel. Net of je zo even de gaskraan dicht kunt draaien zonder – financiële – consequenties.

#42 frankw

Ik noem het gedrag gewoon draaien en liegen. Publiekelijk iets anders zeggen dan dat je echt doet. Verschillende reageerders vinden dat we er maar mee moeten leren leven. Ik vind liegen niet normaal, in tegenstelling tot fouten maken. In Den Haag is het precies andersom. Daar worden geen fouten gemaakt ;) maar er stevig op los gelogen.

Gelukkig zijn heel veel mensen het hier mee eens. Onze politici krijgen nog best veel vertrouwen, met een rapportcijfer waar mn zoon op zou blijven zitten (let op de frame in de titel van de link):
http://www.nu.nl/politiek/3767016/nederlander-heeft-relatief-veel-vertrouwen-in-politiek.html

#43 Mario

“We moeten het vertrouwen van alle Groningers terugwinnen”

Hoor het de dames/ heren politici nog zeggen…

Waar men op deze wijze op aanstuurt, zijn meerdere vrachten met mest in de tuinen van hen, bijvoorbeeld.

Vastzetten van cruciale knooppunten met joekels van tractoren is tevens een optie.

Blijkbaar zijn dit soort acties nodig.

#44 hendrij

Wat een geklets.. die zogenaamde getuiges kunnen net zo goed “liegende lafbekken” zijn. Het probleem is het te achterlijke volk ;)

#45 okto

Excuses dus. Maar let op waar Leegte excuses voor aanbiedt. Hij biedt NIET excuses aan voor het bedonderen, ook niet voor de bewuste vertragingstactieken via de “meer onderzoek”-weg. Nee, hij biedt excuses aan voor het voeren van het gesprek in de trein.

Het zijn kortom Telegraaf-excuses. (Die boden destijds bij het lastig vallen van het enige overlevende kind van een vliegramp ook slechts excuses aan vanwege de “ontstane commotie”, en niet vanwege hun schofterige gedrag. )

Het zijn al met al dus volkomen gratuite excuses. Want dat zo’n gesprek voeren in de trein stom is wisten we al.

#46 okto

@40: Dat is dan precies de reden dat politici niet vertrouwd worden. Als je al weet dat nog meer onderzoeken geen nieuwe feiten opleveren, ga dan niet roepen dat dat wel moet puur om de zaak te vertragen. Zeg dan gewoon eerlijk waar je voor staat. In het geval van de VVD zou dat zijn: “Jongens, we zijn allemaal verslaafd aan het gas, jullie net zo goed als wij, en het gaat gewoon niet lukken dat te verminderen.” Dan heb je een eerlijk verhaal waarmee je duidelijk keuzes laat zien.
Het verhaal van nu is de geit en de kool willen sparen en ruggegraatsloze bedonderpolitiek.

Maar, wat @34 zegt: inderdaad schering en inslag. We zagen het met de hypotheekrenteaftrek, we zien het met klimaatbeleid, etc etc.

#47 gronk

@46: eigenlijk verbaast het me nog wel het meest dat die Leegte dat gesprek min-of-meer toegeeft, en dat vervolgens niet de pleuris uitbreekt. Nee, in plaats daarvan zit nederland te wachten op het zoveelste moslimrelletje.

#48 Mario

@47

Het bijzondere is nog wel, dat het gebeuren in Groningen van invloed is op geheel Nederland. Maar ook Duitsland. Kijk bijvoorbeeld maar eens wat voor zware industrie er in het topje van, is. Regio Delfzijl.

Lekker man, een zwaar giftig chemisch briesje richting de Randstad. Of richting Duitsland.

Overigens spreekt Leegte met zijn “excuses” zichzelf op meerdere niveaus tegen. Leg het in de trein gevoerde gesprek maar eens naast dat “excuus” en ontleed/ vergelijk iedere uitgesproken zin.

Deze valt zeker niet te spinnen voor de VVD.

Wat dan wel weer een voordeel is, is dat het gehele Noorden (G/F/D) nu nog minder VVD-stemmers gaat krijgen, imnsho.

Met dank aan Rene Leegte.

#49 Anton

Gezien de grote morele verontwaardiging alhier mag ik aannemen dat ook de slachtoffers van windenergie op jullie warme support mogen rekenen?

#50 Joostdev

@49: Beste An-trol:

Het gaat hier niet om windenergie, maar om een politicus die niet eerlijk is over de belangen die hij dient. Hij is gekozen als volksvertegenwoordiger maar gedraagt zich als slippendrager van de fossiele industrie.

Uit zijn invulling van het Kamerlidmaatschap spreekt minachting voor de belangen van ons burgers. Dat leidt tot verontwaardiging.

#51 Mario

Windenergie heeft niets uit te staan met de uitspraken van Rene Leegte.

Ga op geenstijl/ TPO/ DDS lopen janken met je zwakzinnig gebazel, Anton.

#52 Anton

@51: Dat klinkt als een nee. Dus de slachtoffers energiewinning in Grun mogen rekenen op de support van Mario. De slachtoffers van energiewinning in de rest van de provincies kunnen stikken.

Staat je goed.

#53 Anton

@50: minachting voor de burger kun je ook terugvinden in het energieakkoord. Dus nogmaals: kunnen de toekomstige slachtoffers van de beoogde win(d)gewesten op je support rekenen?

#54 analist

@25: Gasbaten gingen sinds 1995 naar infrastructuur, totdat de VVD het voor lopende uitgaven wilde aanwenden. Dus niks “geld voor allochtonen” van PvdA zoals jij beweert.

Sinds 1995 wordt van de aardgasbaten 40 procent gestoken in het Fonds Economische Structuurversterking. Dit fonds investeert in infrastructuur, onderwijs en innovatieve projecten.(…) In 2011 is het FES opgeheven en vloeien alle aardgasbaten weer in de algemene middelen.

Staat gewoon op wikipedia, helemaal gratis en voor niks. Je moet wel de intelligentie hebben om te kunnen googlen.

#55 Jaap Walhout

@53: Waar bestaat die minachting van de burger in het energieakkoord dan uit? En dan niet komen met vage verdachtmakingen, maar met concrete bewijzen onderbouwen graag.

#56 Mario

@52

Niet slecht voor een Groninger die zelf in het getroffen gebied woont, bedoel je?

En lazer op met je voortdurende offtopic gezwam.

#57 Henk van S tot S

@55:
Ach, Anton houd alleen van PVV-ers en “klimaatopwarmingsontkenners”

René Leegte is ook iemand die de pest aan “klimaatopwarmingsontkenners”:

In 2011 kwam hij in het nieuws toen hij melding maakte het KNMI te willen verzelfstandigen omdat het weerinstituut partijdig zou zijn en de overheid 60 miljoen per jaar kost.
Volgens hem is 20% van de wetenschappers aldaar ‘partijdig’ omdat het gegevens uitwisselt met het klimaatbureau van de Verenigde Naties, het IPCC en zich zou ‘blindstaren’ op CO2 als opwarmer van de Aarde. Het werk van het KNMI zou volgens hem beter kunnen worden aanbesteed.

Leegte stelt onder andere dat reductie van CO2 overgelaten moet worden aan de markt en is verklaard voorstander van kernenergie.

Uit: http://nl.wikipedia.org/wiki/Ren%C3%A9_Leegte
waar ook detailverwijzingen naar stukken staan.

#58 Jaap Walhout

@57: Ik weet het. Toch wilde ik Anton uitnodigen om met een onderbouwd verhaal te komen. Wellicht tegen beter weten in, maar ik ben benieuwd of hij zijn beweringen kan onderbouwen.

#59 Olav

@58: Liegbeest. Daar ben je helemaal niet benieuwd naar ;-)

Je wéét immers dat hij zijn beweringen niet kan onderbouwen. In discussie gaan met Anton is derhalve verloren tijd. Als het ingewikkeld wordt dan verklaart hij eenzijdig de overwinning en loopt hij weg.

#60 Jack Random

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik vind die bijdragen van Anton wel komisch. Slachtoffers van windenergie, hoe kom je er op. Anton. werk jij voor de Speld?

Verder is de mediastilte hierover wel treurig en veelzeggend. En iedereen met mer dan twee hersencellen had al lang in de gaten dat dit de onofficiele maar feitelijk VVD-partijlijn is. In Oost-Groningen wonen nauwelijks VVD-stemmers, dus fuck them, gas=geld, en dat is voor een VVD’er het belangrijkste, om bv. de HRA en de belastingvoordeeltjes voor bedrijven in stand te houden.

#61 gronk

@analist, je doet aan selectief shoppen met je quotes:

Sinds 1960 is ruim 52 miljard euro, bijna een kwart van de totale aardgasbaten, aan de sociale zekerheid besteed. Op de tweede plaats komen openbaar bestuur en veiligheid. 15 procent van de gasinkomsten, zo’n 30 miljard euro is gebruikt voor investeringen in de infrastructuur.[2] De Kam schrijft dat politici dankzij de aardgasbaten een ruimhartige verzorgingsstaat hebben kunnen opbouwen. “Zonder de gasbaten hadden de burgers in de loop van de jaren 211 miljard euro meer aan belastingen en sociale premies moeten opbrengen om de gedane collectieve uitgaven te kunnen financieren”, zegt De Kam. Het is volgens hem de vraag of de burgers zo’n grote lastenverzwaring hadden geaccepteerd. [2]

Men denkt vrij algemeen dat de aardgasbaten vooral in de jaren zeventig hebben bijgedragen aan de zogenaamde Dutch disease.

Bron.

#62 gronk

@60/@jack: ik ben ook wel benieuwd naar die ‘slachtoffers van windenergie’. Bedoelt-ie die vogels die tegen windmolens aanvliegen? Dat zou dan de eerste keer zijn dat Anton zich iets aantrekt van dierenwelzijn. Als het hem uitkomt :D

#63 Bas van Stapelberg

Wat had je anders verwacht van een liberaal.

#64 Jaap Walhout

@59: Zoals ik al zei:

Wellicht tegen beter weten in

Anton zou je me inderdaad positief verrassen als hij met een onderbouwd verhaal komt. Gezien zijn verleden is dat ook niet echt aannemelijk. Dus ja, echt benieuwd ben ik niet ;-)

#65 Olav

@63: Noem me naïef, maar van een echte liberaal verwacht ik toch wel enige principes. Maar dat soort liberalen moet je bij de VVD inderdaad niet (meer?) zoeken.

(ik neem aan dat je het had over Leegte, het onderwerp van de post, niet over Anton)

#66 Jack Random

@gronk: Als de wieken van windmolens te snel draaien, genereren ze een magnetisch veld, waardoor de ijzerdeeltjes in het bloed van de omwonenden allemaal rechtsdraaiend worden, en zo de bloedvaten doen springen met interne bloedingen tot gevolg. Heb je dat niet gelezen dan in de Telegraaf?

#67 Henk van S tot S

@60:
Anton is, evenals Don Quijote De La Mancha, een slachtoffer van wind energie en heeft een aardige tik van de molen gehad; en bij het neerkomen nog een ;-)
https://ontwikkelennaarheelzijn.files.wordpress.com/2012/04/trek-don-quichot-en-windmolen-aan-thumb7135353.jpg

#68 analist

@61: heeft als nog niks met pvda clientelisme te maken.

“Selectief shoppen” is naast lelijk nederlands ook een pleonasme (wie koopt er zonder op te letten alles wat in de winkel ligt?)

#69 okto

Ik snap trouwens sowieso niet dat de VVD zich op dit dossier wil profileren, en kennelijk in de veronderstelling verkeert dat ze hier electoraal iets uit kunnen halen.
Zie bij voorbeeld hier: http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/partijgenoot-rene-leegte-schaadt-vertrouwen-in-vvd-12134103.html. alwaar de VVDStatenfractie van Groningen zich distantieert:

Wij lopen ons rot voor de inwoners van het aardbevingsgebied in Groningen. Wij proberen het goed te doen en dat gebeurt dit.

Iedereen weet dat de VVD wel de laatste partij is waar je moet zijn als het gaat om energiebesparende maatregelen, en dat is toch waar het uiteindelijk op uitdraait als we meer gas uit de grond willen trekken.

#70 Henk van S tot S

@68:
(Dus redelijk off topic)
Kiloknallerkopers, Geen (of zeer weinig) keuze hebbende “voedselbank-shoppers” en die mevrouw die gisteren in de autoshowroom zei: “Mag ik dat roze autootje van u?”

N.B.
Los van de inhoud:

Discussiëren doet met op basis van argumenten.

Pietluttigheid over stijl- of spelfouten, wordt als afleiding of als gebrek aan argumenten /kennis ervaren ;-)

#71 Inca

@69, misschien haalt de VVD er niet zozeer electoraal iets uit, maar halen diverse betrokkenen er financieel / positioneel iets uit. Volgens mij wil de VVD zich daar dan ook helemaal niet op profileren, maar willen ze het een beetje onder de radar houden (dat wijst de tactiek met het vertragen door onderzoek ook uit.) En het grootste deel van het electoraat zal de VVD er ook niet om afvallen…

#72 tiny

@14: hij doet zijn naam eer aan. Er is een grote Leegte in zijn hoofd

#73 gronk

@68/@70: Bolke heeft IMO wel een punt hoor. Als we nu de gaskraan dicht zouden draaien, dan betekent dat een gat in de begroting van zo’n 18 miljard euro (bron). Dat geld moet dan ergens anders worden weggehaald, en dan krijg je de onherroepelijk de vraag of dat ten koste moet gaan van linkse of rechtse hobbies…

#74 analist

@73: Nee, Bolke zegt dat gasgelden worden gebruikt door de PvdA om allochtone stemmen te kopen. Dat is gewoon niet waar. Jij leest er allicht iets heel intellectueels in, maar dat moet je niet doen (want Bolke=niet zo slim).

#75 analist

@70: Pietluttigheid over stijl- of spelfouten, wordt als afleiding of als gebrek aan argumenten /kennis ervaren ;-)

En jouw pietluttigheid over die pietluttigheid dan? Moet al helemaal inhoudsloos zijn.

#76 Mario

@73

Dat “gat” had niet gehoeven, als men op een meer verstandige wijze met die aardgasbaten was omgegaan. Meer dan 1% van die baten naar Groningen, had economisch nogal wat kunnen schelen.

Maar ja, de VVD en het financiële huishoudboekje…dat heeft die partij voor proleten nooit goed voor elkaar weten te krijgen, ondanks hun regelmatige bluf daarover. De politieke geschiedenis over de afgelopen decennia heen, maakt dat wel duidelijk.

Los daarvan gaat het in deze over mensen of geld. Mijn keuze is dan snel gemaakt. Mensen niet langer in gevaar houden, zoals nu het geval is. Dit laatste mede overduidelijk gemaakt door de recente uitspraken van Leegte en in het verlengde daarvan de uitspraken van die mislukte autoverkoper, Henk Kamp.

En o.a. Bolke is een idioot als ‘ie denkt dat er “linkse speeltjes” of wat ook van die baten zijn aangeschaft.

#77 Steeph

Dhr Leegte legt woordvoerderschap gas en aardbevingen neer
http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/leegte-is-geen-woordvoerder-meer-12136713.html

#78 Inca

@77, maar het VVD-beleid is vast niet veranderd…

#79 tigger

@76:
Geen linkse speeltjes, maar belastingkorting aan bedrijven en HRA voor miljonairs.
Het is natuurlijk een beetje onzinnig om te zeggen dat het ergens specifiek aan op is gegaan terwijl het gewoon in de pot algemene middelen terecht kwam.

#80 gronk

@79: kom, in de jaren 70-80 werd arbeidsonrust afgekocht met uitkeringen. Zat mensen die zich op hun 45e na een arbeidconflict de WAO in lieten rangeren, tot wederzijds genoegen van werkgever en werknemer. Totdat de WAO-uitkeringen werden ingekort, omdat werkgevers dat wat al te makkelijk gingen doen. En die uitkeringen werden wel mede betaald met aardgasgeld.

#81 Mario

En maar blijven volharden in die aantoonbare leugen, typisch VVD.

“In een verklaring schrijft Leegte: ‘Voor de VVD staat de veiligheid van de Groningers voorop.”

Gesprek in de trein:

“We blijven op de lijn dat we verband gaswinning en aardbevingen moeten onderzoeken.? [zodat we proces vertragen, winning hoog blijft]

Verder openlijk hoe je altijd (media) kunt zeggen ‘dat Kamp de winning bij Loppersum met 80% heeft verlaagd’ [een truc, netto winning!]

Goed dat Leegte eindelijk oplazert, nu de rest van die partij voor proleten nog. Te beginnen met Kamp.

#82 Anton

@55: 1 De leugen dat het energieakkoord iets met duurzaamheid te maken heeft
2 Het verzwijgen van de rekening die (meer dan 50 miljard euro) die de burger in zijn mik geschoven krijgt.
3 De waardedaling van het onroerend goed op het platte land
4 De schade aan de toeristische ondernemingen
5 De gezondheids schade die bewonders van het platte land wordt toegebracht
6 Vernietiging van ons oude cultuurlandschap
….

Vergeleken bij de ontwrichting die het energieakkoord vallen die paar scheurtjes in geveltjes in het niet. En dat wordt dan aan de burger verkocht als ‘duurzaam’. Minachting level 2.0.

#83 gronk

@82: zijn eerlijk gezegd allemaal nogal gezochte argumenten die vooral zichzelf herhalen. Als dit alles is wat je in te brengen hebt…

#84 Anton

@81: Kamp heeft wind op zee onmogelijk gemaakt en moet nog even blijven om de klus af te maken en wind op land te killen.

Daarna mag dit kabinet weg.

#85 Anton

@83: Gelovigen zijn nu eenmaal immuun voor argumenten.

#86 Jaap Walhout

@82:

… met concrete bewijzen onderbouwen graag

Ik zie weinig concrete bewijzen. Alleen een aantal meninkjes.

#87 Mario

@85

Je hebt het weer eens over jezelf, zonder dat je het door hebt.

5% van de (klimaat)wetenschappers was het toch? Die jij als geloofwaardig beschouwt?

Overigens…

die paar scheurtjes in geveltjes…

Ging het maar om een paar scheurtjes. Meerdere woningen zijn tegen de vlakte/ of gaan tegen de vlakte omdat deze niet veilig waren/ zijn. En jij loopt weer eens stompzinnig feitenvrij te bazelen over een paar scheurtjes. Ga lekker naar geenstijl/ TPO/ DDS, daar zal je juichaapjes vinden die dat gezwam meer dan geweldig vinden.

#88 zazkia

Zal toch ook wat zijn als je in Noordwijk of Zandvoort zit met je kast van een villa met uitzicht op zee, die je niet kan financieren zonder HRA en dat je huis dan tot overmaat van ramp minder waard wordt omdat er op 50 km afstand een windmolenpark wordt aangelegd.

#89 Mario
#90 Steeph

En nu weer over de inhoud. Het gasbesluit. Of beter, onze gasverslaving:
https://sargasso.nl/verslaafd-aan-aardgas/

#91 Henk van S tot S

@73:
Wat nou linkse hobby’s.
50% van de opbrengst hebben we particulier aan ESSO en SHELL cadeau gedaan.
Een groot deel van het winbare gas ( en dus winst) is door minister Luns en en z’n vrienden voor een veel te lage prijs aan Italië “weggeven”.
Zie o.a. http://retro.nrc.nl/W2/Lab/Profiel/Aardgas/baten.html

Waaruit hier vast een quote:

Ook het buitenland profiteert van onze gasbonanza. De Gasunie sluit met distributiebedrijven in België, Frankrijk en Duitsland grote contracten. Soms wordt de prijs op politieke gronden bepaald, zoals bij het beruchte contract met Italië. Omdat deze bondgenoot heeft gedreigd anders zijn heil in de vijandige Sovjet-Unie te zoeken, verkopen wij ons gas op aandrang van de NAVO-bondgenoten tegen luttele centen per kubieke meter.

Let vooral op de ironie van het vet gedrukte.

Uit m’n blote hoofd, ik meen dat er 20% van de baten aan sociale dingen zijn uitgegeven.

#92 zazkia

@91 WAT? Echt waar?

het beruchte contract met Italië. Omdat deze bondgenoot heeft gedreigd anders zijn heil in de vijandige Sovjet-Unie te zoeken

Kunnen we Italie niet gewoon deruit laten bonjouren en ze aan poetin kado doen? Lijkt me helemaal niet verkeerd. Dan geeft hij de Krim weer terug.

#93 Serge

@24: Precies. Om te beginnen, wie zat er aan de andere kant van de lijn? Blijkbaar zat die op één lijn met Leeghoofd. Reden genoeg om van die persoon een verklaring te verwachten. Natuurlijk is dit gewoon het binnenskamers standpunt van de VVD. Desondanks mogen we van de VVD verwachten dat zij via een officiele verklaring afstand nemen, maar vooral ook zeer precies omschrijven wat hun standpunt dan wel is, zodat ze daaraan gehouden kunnen worden.

#94 Hein

nu kunnen we zien hoe de VVD werkt een grote oplichters bende
Dus mensen stem geen VVD dat zijn geen mensen je ziet het maar weer wat voor een puinzooi ze er van hebben gemaakt moet je kijken hoeveel werklozen er zijn werk van de VVD en onvrede stapelt zich maar op weg met de criminele VVD en geef ons de vrijheid weer terug

#95 Gerrit Wigger

Heeft er nog iemand belangstelling voor de oplossing voor de aardbevingen problematiek in de provincie Groningen? Het kost iedereen maar 5 minuten om naar de bijpassende animatie te kijken op http://www.gasgenerationgroup.nl. Win-win-win oplossing voor alle stakeholders en de Nederlandse Staat krijgt miljarden extra inkomsten! Bijkomend risico wordt ook door het technisch concept opgelost! Bijkomend risico is dat binnen 3 jaren de productie capaciteit binnen een dag met meer dan 80% plotseling afneemt.Dit komt doordat het Groningen gasveld “verdrinkt”!

#96 Henk Daalder Pak de Wind

@88: Huizen worden niet minder waard door de bouw van windparken, blijkt in de praktijk.
De anti duurzaam propaganda van de tegenstanders praat de waarde van hun eigen huizen wel omlaag, zolang ze ze niet willen verkopen.
Een aantal kwajongens die zich econoom noemen, hebben laten zien hoe je met statistieken kunt liegen en schijnbaar de woningwaarde kunt laten dalen.

#97 Anton

@96: Is onderzocht door de London School of Economics. Waardedaling is 10%.

#98 Henk van S tot S

@96:
Op een meter of 300 heb je er geen last van.
Vaak zul je ze wel kunnen zien, maar horen niet/nauwelijks.
Als her harder waait overstemd de wind het dan hardere geluid van de molen.
Enige waardedaling zal door het vele gepraat erover in de praktijk best een rol spelen.
@97:
Of je cijfers kloppen weet ik niet.
Betreft het een onderzoek naar Engelse woningen/molens?
Of is het een onderzoek van een vakantiebaantje van Engelse studenten; link?

Wat ik in ieder geval wel weet, is dat woningen die een “fossiele” centrale als buur krijgen harder in waarde zullen zakken en een hoop gekuch opleveren ;-)

#99 majava

Ja en hoogspanningsmasten verhogen de waarde van je huis. Echt waar. Onderzoek kan ik even niet linken, maar who cares, I said it.

#100 Henk van S tot S

@99:
Liefst met “telefoon”antennes er bovenop ;-)

#101 Anton

@98 [email protected] Precies dezelfde arrogante attitude die het Groningse probleem heeft veroorzaakt. Indachtig het voorzorgprincipe gaan we toch niet dezelfde fouten maken?

#102 Henk van S tot S

@101:
Bij #100 staat een wink!

Ik vroeg in #98 naar de “aard van de onderzoekers” en cijfers/link van jouw #97

Je “antwoord” brengt me niet veel verder.

#103 Gerrit Wigger

Kijk eens naar de animatie op http://www.gasgenerationgroup.nl Daarin is een oplossing aangedragen voor de aardbevingen problematiek. Kost je maar 5 minuten. @86:

#104 Henk van S tot S

@103:
Die link heb je onder #95 ook al onder de aandacht gebracht ;-)

Hoe zit het met aangevoerde nadelen?:

”Omdat het om een groot gasveld gaat, heb je enorme hoeveelheden water en en veel putten nodig.
Ook bestaat de mogelijkheid dat je door het injecteren van water juist aardbevingen veroorzaakt, doordat het water breuklijnen als het ware smeert.’’

Wie?? ….(ik heb heb er niet voor doorgeleerd)

#105 Gerrit Wigger

@104: Beste Henk al lange tijd is er al sprake van dat gecondenseerd water achterblijft in het reservoir en erosie veroorzaakt en mogelijke smering veroorzaakt van de breuken. Echter doordat je het reservoir van beneden naar boven opvult met water en de druk gelijk houdt is de smering van de breukvlakken niet aanwezig. Smering zou alleen aanwezig zijn als er aardbevingen zijn, die reduceer of elimineer je juist met het concept.

#106 Jan Windt

Het is jammer dat de NAM niet reageert. Zelf zijn ze blijkbaar niet in staat een oplossing aan te dragen. Tevens is NAM (SHELL-EXXON Mobile-STAAT-SODM(lees SHELL)) te veel inelkaar vervlochten, zodat 1 partij de andere tegen kan houden.

Echter, nu moeten ze met de billen bloot.

Het water, geen probleem. Via de Waddenzeer loopt het er gewoon is. Energiewinning door 200 Bar druk verschil. Geothermie. Wat wil je nog meer. Gewoon doen en €125.000.000.000 extra naar boven halen. Het project zal ongeveer €1.000.000.000 kosten. Lijkt me wel te doen. Dus………..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*