Leraren verdienen prima?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Leraren verdienen prima?

Startsalaris is gelijk aan modale inkomen.

0

Reacties (8)

#1 knut

starten met 30.000 en genoeg vakantie dagen? lijkt me heel leuk. Maar artikel meldt ook vergrijzing en dat meer dan de helft op zijn top zit. Dan vraag je je natuurlijk af: is die helft dan ook 55+? en wat houdt die top in (31.000?).

Zelf zou ik het pas overwegen als ze met salarissen a gemiddeld 45.000 aankomen en ik kutkinderen meteen de klas uit mag schoppen (ongeacht leerplicht en kinderrechten).

Waarschijnlijk is de sociale status vh beroep wel een nog grotere factor waarom menigeen het niet doet. Geen respect voor docenten bij ouders, dus bij kind dus bij samenleving. Een hoger salaris werkt daar wel positief op. (leraar met de laatste Prada of hummer oid)

#2 Joost

Interessant, zeker gezien Pechtold, die met D66 staat voor een 10% (gedifferentieerde) loonsverhoging in het onderwijs.

#3 knut

Alhoewel laag aanzien pabo studenten is natuurlijk de oorzaak van hun insteek dat ze maar net iets meer moeten weten dan de opgeleverderde basisscholier. Een brugpieper heeft op de middelbare school al weinig aanzien. Als dat je insteek voor je volwassen leven is is dat weinig inspirerend.

#4 WasHetMaarWat

Het is toch volkomen gerechtvaardigd dat leraren meer dan normaal verdienen? Veel vakantie is leuk, maar een beginnend docent draait dan ook dagen van tien uur omdat lessen voorbereiden veel tijd kost.

Een academicus kan in andere banen meer geld, meer status en meer begeleiding krijgen, en hoeft dan bovendien niet met pubers om te gaan. Geen wonder dat ze nauwelijks meer voor de klas te krijgen zijn.

BB

#5 knut

@4 begeleiding? bij commerciele instellingen?

Mijn ervaring is dat die niet tot nauwelijks bestaat. De praktijk is merendeels zwemmen of verzuipen. Lekker goedkoop en je filtert meteen de sterken er tussenuit. De zwakken worden overspannen of moeten carrierepad toch verlaten of gaan naar een andere werkgever (niet-commercieel) dus overheid. Die wil nog wel wat doen aan begeleiding.

Bovendien voorbereiden lessen heb je na het eerste jaar wel door daarna is het dezelfde truc herhalen jaarnajaarnajaarnajaarnajaar etc. Dus een sterk argument om verdere groei af te vlakken mogelijk zelfs te verminderen.

#6 WasHetMaarWat

Verdere groei van wat?

Ikzelf krijg prima begeleiding bij de semi-overheid, mijn vrienden die de consultancy of de ICT in zijn gegaan vertellen hetzelfde verhaal. Maar toen ik vorige week wat ex-leraren moest bellen, klaagden ze allemaal dat ze slecht begeleid werden.

#7 Joost

@Knut: Ik heb in een jaar tijd 20 cursussen gehad. Begeleiding tot je erbij neerviel…

#8 Robert

Volgens mij is het zo dat leraren tegenwoording per school veel meer kunnen vragen dan voorheen. dus hogere salarissen worden wel meer gegeven dan zo’n 5 a 10 jaar terug

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*