‘Kiev erkent onmacht in oosten’

Zo schrijft Trouw:

Kiev staat machteloos tegenover de golf aan bezettingen van overheidsgebouwen in het oosten van Oekraïne. De Oekraïense leiding erkent dat volmondig en lijkt verlamd door het spookbeeld van een burgeroorlog, dat werkelijkheid kan worden als de autoriteiten besluiten met geweld de bezette gebouwen in de dichtbevolkte stadscentra te ontruimen.

Ook als militair ingrijpen uitblijft is de grote vraag of op 25 mei de presidentsverkiezingen in het oosten van Oekraïne doorgaan. Kiev is er stellig van overtuigd dat het torpederen van die verkiezingen het hoofddoel is van de pro-Russische separatisten. Zonder verkiezingen blijft de legitimiteit van de nieuwe machthebbers in Kiev in ieder geval voor Moskou discutabel. […]

Die bezettingen ontmoeten nauwelijks weerstand. In de meeste gevallen was van noemenswaardig geweld geen sprake. De honderden of soms duizenden pro-Russische demonstranten wandelden ongehinderd de gebouwen binnen van het stadsbestuur, de politie of de plaatselijke televisie. De politie ging beleefd opzij. De loyaliteit ten opzichte van de centrale macht in Kiev is ver te zoeken en dat wordt in de hoofdstad grif toegegeven.

Open waanlink

 1. 3

  “IF UKRAINE GOVERNMENT LOSES EFFECTIVE CONTROL OVER EAST OF COUNTRY, $17 BLN IMF BAILOUT WOULD NEED TO BE REDESIGNED”

  heerlijk die westerse banker wars

 2. 4

  @2: Het saillante is dat het grootste deel van de Russische gasimport in het Oosten van Oekraïne wordt verbrand. Ik voorzie straks Transdjnestriche toestanden: De Russofielen verstoken het gas en de rest mag ervoor betalen.

 3. 5

  @4 ja het merendeel van GDP wordt daar ook gegenereerd

  het gaat overigens over reeds gebruikt gas, en een omzetting naar vooruit betalen per mei geloof ik

 4. 6

  @3: Logisch, het oosten van Oekraïne is het industriële hart van Oekraïne, da’s het onderpand voor de lening.

 5. 8

  @4: “Ik voorzie straks Transdjnestriche toestanden”

  Gazprom/Putin geeft Moldavië 14% korting op gas geleverd aan het Transnistrië (voornamelijk Russisch-gezind) gebied. Lief toch?

 6. 9

  @8: Behalve dat Transdjenstrië letterlijk geen cent aan Moldavië betaalt voor al het gas dat ze verbranden. Die lui lopen op de pof gas te verbranden en Moldavië mag de rekening oppakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren