Kankerverwekkend gas in de Waal en Rijn

Foto: John Loo (cc)
Dossier:

NIEUWS - Het AD meldt: Ondanks een vorig jaar ingesteld verbod varen benzeentankers bij Lobith de grens over en lozen stiekem extreme hoeveelheden kankerverwekkend gas terwijl ze over de Waal en de Rijn in Gelderland varen.

De schadelijke import wordt ook wel ‘Het rondje vanuit Duitsland’ genoemd, aldus citeert het AD Krispijn Beek die voor weblog Sargasso onderzoek deed naar ontgastoerisme. Het hele dossier over ontgassen vindt u hier.

Open artikel

Reacties (8)

#1 Jos van Dijk

Ongelooflijk dat Rijkswaterstaat dit laat lopen. Nog nooit van milieuzorg gehoord kennelijk

#2 P.J. Cokema

Ondanks een verbod? Tja, een lokaal verbod die gehandhaafd moet worden op een rijkswaterweg? Met een gebrek aan op dit gebied bevoegde lokale en rijksinspecteurs of milieuagenten komt daar dus weinig van terecht.
Awel, premier Rutte kan misschien de Duitse overheid kapittelen en manen tot betere handhaving.

#4 Co Stuifbergen

@2: Het gaat om overtredingen op de Maas of Waal, in Nederland.

Maar op zich is het een goed idee om Duitsland te vragen hier te komen handhaven/inspecteren als het gaat om bouwprojecten of voedselveiligheid.
Voor zover ik weet storten in Duitsland geen parkeergarages e.d. in.

#6 P.J. Cokema

@4: op de Maas of Waal? Dan is het AD (en De Gelderlander) abuis? Ik zie daar namelijk alleen de Waal en Rijn genoemd.

En eh… de Duitsers vragen hier te komen handhaven/inspecteren? Wellicht ben ik te kort door de bocht gegaan maar ik bedoelde natuurlijk dat ze in Duitsland zelf dusdanig optreden dat er hier geen ontgassende schepen binnenvaren.
Da’s best lastig want ze houden de luiken waarschijnlijk dicht tot ze in Nederland zijn. Maar wat moet een leeg schepen, als ze niet kunnen aantonen dat ze op weg zijn naar volgende lading (die dan wel ergens in NL zou moeten liggen)? Kwestie van papieren checken?

#7 Bismarck

@6: Ik denk dat de Duitsers ze niet kunnen tegenhouden, vrij verkeer en zo. Varen er sowieso niet veel lege schepen van Duitsland richting Nederland (want er worden meer goederen die kant uit gevoerd dan omgekeerd)?

#8 Le Redoutable

@5 is dat zo?

https://www.wired.com/story/if-germany-cant-quit-coal-can-anyone-else/

Als je in de winter in Duitse dorpen komt rijden de tankwagens met Heizöl af en aan om huizen af te tanken, 20% van de huizen wordt daar nog mee verwarmd. Wat dat betreft hebben ze nog wat in te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*