Kabinetscrisis in Oostenrijk na zoveelste FPÖ-schandaal

De conservatieve Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz wil zijn vice-premier Heinz-Christian Strache (FPÖ) lozen, nadat die gisteren te zien was in een filmpje waarin hij politieke gunsten beloofde in ruil voor geld van een Russische oligarch, wiens nichtje in werkelijkheid niet diens nichtje was. De warme banden tussen Rusland en de FPÖ leidden er eerder al toe dat Kurz alle contacten met de inlichtingendiensten naar zich toe trok.

Open waanlink

 1. 1

  Zoals gisteren al gemeld door gbh. Inmiddels is Strache opgestapt, maar de journalist naar wie gbh gisteren linkte was er toen al vrij cynisch over: Strache kan best opstappen, maar achter de schermen nog aan de touwtjes trekken. De eerste link in #0, naar de Krone, is natuurlijk extra ironisch. En een betere oplossing voor dat hele nefaste, corrupte gedoe in Oostenrijk is natuurlijk om die hele FPÖ uit de regering te kieperen. Dat dat niet gebeurt, is natuurlijk exemplarisch voor de ruggengraatloosheid van de andere regeringspartij, de ÖVP. Liever fout extreem-rechts, dan fatsoenlijk (centrum-)links.

 2. 3

  @1:

  die hele FPÖ uit de regering te kieperen

  Dat lijkt me toch allereerst een zaak van de Oostenrijkse kiezers. En ik betwijfel of die massaal met dit plan zullen instemmen. Helaas!

 3. 5

  @2: Iets uit 2017 en georganiseerd door een private firma, weliswaar ingehuurd door links, maar onafhankelijk daarvan deze campagne voerden? Je bent zo doorzichtig als wat!

 4. 7

  @2: Ik begrijp dat je de voorkeur geeft aan partijen die zich door Russische oligarchen met campagnegeld willen laten omkopen om belastinggeld toe te schuiven?

 5. 8

  @5 2017 waren de laatste verkiezingen, het lijkt me logisch dat een partij die een professional inhuurt om je te laten Godwinnen niet je eerste keus is als coalitiepartner. Deze professional van deze firma heeft en lange staat van dienst in Israel, Oekraïne en Roemenië, en is dus een tweede Paul Manafort, niet iemand die je inhuurt voor zijn goede bedoelingen.

  Fatsoenlijk is het zeker niet, het is een smerige streek a la Putin en Trump. Het bewijst ook dat Godwinnen officieel een strategie is die bepaalde linkse partijen voeren.

  @7 Nee, maar om die in te ruilen voor een partij die dus precies hetzelfde doet is ook geen optie.

 6. 10

  @3

  Dat lijkt me toch allereerst een zaak van de Oostenrijkse kiezers.

  Nee. Ik heb het over FPÖ uit de regering kieperen, niet uit het parlement. Dat laatste is voornamelijk wel een zaak voor de kiezer (behoudens een partijverbod). Na een termijn kunnen kiezers natuurlijk niet, of voor een andere partij kiezen, waardoor de FPÖ minder zetels haalt, en – mogelijk – buiten de regering komt. Ongetwijfeld heeft Oostenrijk ook een (in)formatiefase, waar de ÖVP had kunnen aangeven niet met de FPÖ samen te willen werken, maar kennelijk was het liever de FPÖ, dan weer de SPÖ. Dat was het eerste moment waarop ze een échte keuze hadden kunnen maken. En eenmaal in een regering, betekent niet dat je tot elkaar veroordeeld bent; elke dag daarna had de ÖVP kunnen beslissen er niet meer mee door te gaan. Of dat nou de parlementsfractie, het bestuur, de bewindsleden, of de ALV van de SPÖ is. Afhankelijk van de grondwet en de gebruiken van het land, zijn er dan een aantal opties: verder gaan met een andere partij, verder gaan met een minderheidskabinet – in beide gevallen zolang er steun of vertrouwen vanuit het parlement is – of nieuwe verkiezingen uitschrijven.

  Om dat laatste heeft de ÖVP nu ook aangedrongen en de regering laten vallen. Ze heeft het zoenoffer van de FPÖ niet geaccepteerd en eigenlijk bijzonder snel besloten (binnen 24u?). Ik kan dan ook niet anders dan mijn opmerking over de ruggengraatloosheid inslikken. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

 7. 11

  @2
  Och jottem. Waar zou Redoutable mee aankomen dat een moreel equivalent is van het halve land in de uitverkoop doen aan gokbazen, wapenmakers en vijandige buitenlandse mogendheden, in ruil voor geld en een beetje macht? Wat heb ik gemist? Heeft de SPÖ last van corruptie van de laagste tot de hoogste regionen? Planden ze een militaire coup? Nepotisme, cliëntelisme, maffiaconnecties? Afpersing, ronseling, terrorisme, marteling? Ah, het gaat Redoutable om moddergooien en vieze, vuile frames tijdens een verkiezingscampagne. Goed, het is nu wel duidelijk waar het Ware Noorden van jouw morele kompas naar wijst, Redoutable. Ergens tussen Mali en Madagascar.

  Welnu, beste Redoutable, vieze, vuile frames is wat jij minstens eenmaal daags hier op sargasso plempt. Buiten elke verkiezingscampagne om, zonder aanleiding. Het eerste wat kennelijk door jou heen gaat als jij aan zijn dag begint, lijkt te zijn: “Welke leugenachtigheid kan ik vandaag als stuk rood vlees die kant op gooien?” (Beste lezer, ga dit zelf na: kijk naar wie er altijd staat te springen om een bericht achter te laten in het dagelijks café, als eerste of als tweede. En als u zich afvraagt: waarom laat hij vooral daar eenrichtingsberichten achter? Het antwoord: alleen dáár mag hij off-topic zooi dumpen.)

  Dus ja, Redoutable, dat fatsoenlijke links. Die hele SPÖ samen is op elke dag van de week nog fatsoenlijker dan jij in je eentje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren