FPÖ afgesneden van Oostenrijkse inlichtingendienst

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De christendemocratische premier van Oostenrijk, Sebastian Kurz, heeft het contact met de inlichtingendienst naar zich toe getrokken. Hij vindt dat zijn coalitiepartner FPÖ, die de minister van binnenlandse zaken levert, onvoldoende afstand neemt van de identitaire beweging. De verhoudingen tussen de dienst en FPÖ-minister Herbert Kickl waren al gespannen, nadat de laatste vorig jaar de politie een inval liet doen bij de eerste. De rechter bestempelde die inval later als illegaal, maar Kickl mocht blijven zitten.

Open artikel

Reacties (5)

#1 Christian Jongeneel

Ik kop ‘m meteen maar even in: mag de FvD straks in de commissie stiekem?

#2 Bismarck

@1: Zouden ze eigenlijk nu al moeten mogen. Sterker nog: De commissie stiekem zou eigenlijk niet mogen bestaan, de volledige 2e Kamer moet voldoende op de hoogte worden gehouden van de activiteiten van de geheime diensten, om daar controle op te kunnen uitoefenen (denk bv. aan van die uiterst vertrouwelijke informatie als het aantal miljoenen taps dat de diensten jaarlijks leggen).

#3 Basszje

@2: Elke fractievoorzitter zit daar in principe toch in?

Des vroegers was een nog een partijtje dat moedig weerstand bood tegen dergelijke medeplichtigheid, maar helaas.

#4 Christian Jongeneel

@3 Nee, vijf grootste partijen plus eventueel twee extra. Er was al wat gedoe of DENK erin zou mogen.

#5 Bismarck

@3: Elke fractievoorzitter onder verplichte geheimhouding inlichten is nog steeds niet de Kamer inlichten (plus wat #4 zegt). De commissie Stiekem is een onwettige werkwijze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*