Uit een interview op Nu.nl:
Divon: “We bereiken op dit moment juist een cruciale fase van het vredesproces. Bekijk het dan eens vanuit ons perspectief: we willen heel graag een akkoord bereiken om het conflict te beëindigen en wat krijgen we? We krijgen straffende maatregelen van bedrijven.
Waarom hebben Nederlandse bedrijven geen oog voor de gevoelens van die arme, miskende Israëli’s?
Afgezien van dit tranentrekkende beroep op medelijden, bevat het interview ook nog een niet al te verhuld dreigement:
Als meer Nederlandse bedrijven het voorbeeld van PGGM volgen, vreest Divon voor de gevolgen. Voor de handelsrelatie is het volgens hem van groot belang dat de perceptie van Nederland als vriend van Israël niet verandert. […]
Of er sancties volgen als meer Nederlandse bedrijven het voorbeeld van PGGM volgen, kan Divon niet zeggen. “We zullen zien, we moeten natuurlijk alle opties afwegen. Ik hoop dat het niet zal gebeuren.”
Reacties (40)
Wat is dat toch, die buitenlandse bewindvoerders van dictatoriale en half-democratische staten die denken dat de Nederlandse overheid bepaalt wat het Nederlandse bedrijfsleven doet?
Edit: Oh ja: zie @4 en @5
Strak plan….zolang de Israeli ‘ s zitten te klooien met die bezette gebieden kunnen Nederlandse bedrijven zich maar beter helemaal niet, maar dan ook echt HELEMAAL niet, bemoeien met Israël.
En dus het beste hun investeringen ofwel bevriezen, ofwel gewoon terugtrekken.
Gunst, ik had niet gedacht ooit zo’n doordachte reactie te horen van een Israëlisch ambassadeur.
@1: Ze weten niet beter.
Kennelijk bepaalt de overheid aldaar ook wat het bedrijfsleven wel of niet mag.
@1: Maar dat klopt toch gewoon? De Nederlandse overheid heeft de mogelijkheid om handel met bepaalde landen positief en negatief te beïnvloeden. Zo is het staand beleid dat de Nederlandse overheid handel met de bezette gebieden ‘ontmoedigt’.
Die ‘gevolgen’ waar Divon voor vreest hebben overigens weinig te maken met sancties tegen Nederland, en alles met een mogelijk de facto boycot van Israel langs de lijnen van apartheid Zuid Afrika. Vandaar ook dat ze hier zo’n groot punt van maken en wild om zich heen slaan.
De enige invloed die Israel helaas in Nederland heeft is niet economisch, maar politiek: we hebben een pro-Israelische meerderheid in de tweede kamer.
@1:
Nederland heeft natuurlijk wel een officieel ontmoedigingsbeleid met betrekking tot investeringen in illegale joodse nederzettingen.
Vooralsnog is dat ontmoedigingsbeleid volstrekt tandeloos, maar gezien de toenemende radicalisering van de Israëlische politiek is het allesbehalve ondenkbaar dat die tanden er wel ooit gaan komen.
Vandaar ook, denk ik, dat Nederlandse bedrijven zich nu gaan afvragen of investeren in bedrijven die betrokken zijn bij illegale nederzettingen wel zo’n goed idee is, met name op de langere termijn.
@3:
De Nederlandse overheid bepaalt dat ook. Zo mogen banken namelijk geen transacties faciliteren naar onder andere Myanmar, Cuba, Noord-Korea en nog een paar landen.
Persoonlijk denk ik dat PGGM inspeelt op het veranderende en radicaliserende klimaat in Nederland richting Israël. Een volgend kabinet zo heel goed opeens anti-Israël kunnen zijn als ik de meningen zo peil.
@6: Dat zou best kunnen, joh.
Niet iedereen neemt nu eenmaal de strapatsen van Israel met een korreltje zout, er blijken mensen te zijn die kritiek hebben op het Israelisch beleid.
Die mensen wegzetten als antisemiet of wat ook is zoooooo goedkoop.
Juist omdat volgends Divon nu het cruciale punt in het vredesproces wordt bereikt, is het nodig dat de bouw van de nederzettingen stopt. Al is het allen om de goodwill aan de rest van de wereld te laten zien.
Verder vind ik het onbegrijpelijk hoe een deze actie tot zoveel commotie kan leiden. De verkoop van aandelen van een aantal banken is verder een totaal nietszeggende handeling.
@4, @5 Oh ja, even vergeten…
Als Israël nu eens begint te stoppen met landjepik..
@6: We zitten inmiddels al bijna 20 jaar in die “cruciale fase”. Ik geloof er niet zo in.
Het is en blijft idd totaal verbijsterend dat de Israelische regering bij monde van een ambassadeur de Nederlandse regering denkt te moeten/kunnen aanspreken op het investeringsgedrag van private ondernemingen.
Doen ze dat daar zo?
@12: In principe heb je gelijk maar de reactie van de israelische overheid komt voort uit een reeks van bedrijven die in korte tijd investeringen terugtrekken. De timing hiervan is ook opmerkelijk, de bezwaren die deze bedrijven noemen waren al jaren aanwezig maar juist op dit moment worden dit soort beslissingen genomen. Dat de israelische overheid vermoed dat bedrijven als pressie middel worden gebruikt kan ik me daarom wel voorstellen.
@13: Er is natuurlijk ook een internationale campagne met precies dit doel voor ogen; dit speelt wereldwijd. Ik denk dus dat de bedrijven reageren op druk van activisten, en niet zozeer van de Nederlandse overheid.
Nou, ontbieden dat ambassadeur om er even een pittige gesprek mee te voeren lijkt mij.. Toch?
@13:
Dat die reactie voortkomt uit het feit dat een aantal bedrijven zich heeft teruggetrokken, impliceert nog niet dat de Nederlandse regering daar iets over te zeggen zou moeten kunnen hebben?
Misschien( ja ik weet het, het is hypothetisch) zou men in Israel zich eens serieus kunnen afvragen hoe het nou toch zover gekomen is dat – overigens niet alleen in Nederland – instanties die voorheen pro-Israel waren op hun schreden terugkeren van hun steun en enthousiasme en hun steun inclusief investeringen terugtrekken?
Kan het zijn omdat , ondanks alle VN-resoluties en alle streng negatieve oordelen vanuit het internationaal recht alsmede de internationale rechten van de mens, de Israelische regering(let wel ik heb het niet over joden maar over het Israelische regime), zich geen ene malle moer aantrekt van de algemene, wereldwijde publieke opinie??
Maar, concludeer ik, ze willen wel dat de publieke opinie zich aanpast aan hun wensen, of anders…………jawel…..daar komt ie………ben je een antisemiet.
Toedeloe.
Israël is toch dat
bedrijfland dat al die spionagesoftware maakt?Zou meneer de ambassadeur echt niet weten dat Israël helemaal geen akkoord wil en zolang sancties ze niet gaan dwingen dat er ook niet komt ?
RaRaRaRaRaRaRaRa die hap.
Een beter bewijs dat israël zich ernstig zorgen begint te maken over de veranderende opinie is bijna niet te leveren. Doorgaan dus, zodat ook aan dit apartheidsregime een einde komt.
Of er sancties volgen als meer Nederlandse bedrijven het voorbeeld van PGGM volgen, kan Divon niet zeggen.
Nee natuurlijk kan hij dat niet. Als Nederlandse bedrijven niet meer in Israëlische projecten willen investeren heeft het weinig zin ze als straf de toegang tot de Israëlische markt te ontzeggen. Dan zouden ze zichzelf boycotten.
@20: Klinkt altijd heel stoer om dat soort zware termen in de mond te nemen maar het getuigt van weinig verstand van zaken. Wilders is zeker ook net Hitler of niet?
@22 Godwin. Jij bent af.
@22:
Desmond Tutu, die je toch als ervaringsdeskundige zou kunnen betitelen, zag duidelijke overeenkomsten tussen het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime en de situatie in de door Israël bezette gebieden.
@24: Er zit toch een groot verschil tussen; de apartheid in Zuid Afrika was puur racisme. De apartheid in de bezette gebieden is er één van bezetter versus de bezette bevolking met haat over en weer. Bij vrijwel elke bezetting zie je dezelfde machtsverhouding, dezelfde mechanismes en wordt de bevolking die bezet is als tweederangs burger behandeld.
@25
Er is ook apartheid in Israël zelf waar de Arabische Israëliër als tweederangs burger behandeld wordt.
@26: Dat zou goed kunnen maar voor de wet is iedere burger met het Israëlische staatsburgerschap gelijk en Israëlische Arabieren hebben de hoogste levensstandaard in het Midden Oosten. In Nederland worden buitenlanders ook als tweederangsburger behandeld, dat maakt het nog geen apartheid. In Zuid Afrika hadden zwarten bij wet een veel mindere status en veel minder rechten, apartheid was een officiële systeem van rassenscheiding.
@27: Je zit te muggeziften. Natuurlijk is er geen raciale apartheid in Israël op precies dezelfde manier als die bestond (en per wet was geregeld) in Zuid-Afrika. Maar de omstandigheden voor de Palestijnen in de bezette gebieden lijken toch wel erg op die van de zwarten in de townships en thuislanden. Dat is natuurlijk wat er bedoeld wordt als de vergelijking wordt gemaakt. Maar dat wist je vast wel.
@28: Maar dat maakt de vergelijking dan toch totaal ongepast. Wat schieten we er nou mee op om dit soort termen te gebruiken. We hebben nu een discussie over het woord apartheid hoewel we het ook over de inhoud hadden kunnen hebben.
@8: Sommige mensen hebben nu eenmaal erg lange, heel erg lange tenen.
@29: Jij vindt de vergelijking ongepast. Dat is jouw mening. Er zijn al genoeg reacties, die de vergelijking wel begrijpen. Dat is hun mening, en ook de mijne.
Als je het over de inhoud wil hebben, lezen we dat nog wel. Vooralsnog heb je het daar niet over gehad.
@27: gbh bedoelt: als de apartheid nou maar niet gebaseerd is op ras, maar op etniciteit, zoals in Israel, dan is er niks aan de hand. Tenslotte behandelen wij in Nederland buitenlanders ook als tweederangsburger en dat mogen wij toch ook?
We proberen zelfs de wettelijke mogelijheden om dat mogelijk te maken te verruimen. Zonder dat racisme te noemen natuurlijk, want dat is slecht en wettelijk verboden.
Het is gewoon de hoogste tijd dat we dat normaal gaan vinden. Al sluiten we al die nieuwkomers op, dan hebben ze het bij ons nog steeds beter dan waar ze vandaan kwamen; tenslotte krijgen ze netjes te eten en een schoon bed om in te slapen.
Israel zou eigenlijk ons grote voorbeeld moeten zijn,
dat bedoelt gbh.
@25: Ik begrijp hieruit dat je er van uit gaat dat Desmond Tutu niet weet wat apartheid is?
Jij hebt lef.
@32: Knap hoor kolonist Cap, veel verder kon je mijn woorden niet verdraaien. Dat voor iemand die in zijn hangmat hangt boven de lijken van 6 miljoen inboorlingen en dan niemand daarvoor verantwoordelijk acht, allemaal de schuld van een militaire dictatuur die er al 30 jaar niet meer is en iemand die zit te pochten dat voor hem arbeidsloon goedkoper is dan een wasmachine, veel kapitalistischer kan bijna niet en dan ondertussen wel commentaar leveren op alles wat hij zelf is.
@33 Je bent braaf hoor, je puntjes voor het baasje zijn weer gescoord.
@34: Zie je wel dat je een droefneus bent?
Gefeliciteerd ermee.
@34:
Rot op, voordat je mensen verantwoordelijk stelt voor dingen waar ze niet schuldig aan zijn zou ik proberen even na te denken, kinnesinne is een erg slechte raadgever….. dat wat betreft je idioterie tegen Andy Cap,….. en vervolgens neemt niemand je nog serieus voor je zegt wie mijn “baasje”eventueel zou zijn.
Droefneus.
@34: Eh, eh, dat voorbeeld laat hoogstens zien hoe lage lonen remmend werken op de innovatie: daar ben ik geen voorstander van, integendeel.
En de geschiedenis van het kolonialisme is genoegzaam bekend, evenals de rol van de VS in het recente neo-kolonialisme. Ook daar ben ik fervent tegenstander van. En jouw voortdurende pogingen om mij daarmee te associeren beginnen hoogst onfatsoenlijke vormen aan te nemen,
temeer dat je dat bij herhaling doet om de Zionistische politiek van Israel goed te praten. Dat is het toppunt van onbeschaamd!
Nee, verdraait heb ik niks. Ik heb jouw woorden alleen anders geframed en dan dat werpt een nogal schril licht op de manier waarop je argumenteert. Het doet me genoegen dat me dat kennelijk gelukt is.
PS: Ik heb twee simpele wasmachines, die warm water krijgen van de zonnecollectoren op het dak en een aparte centrifuge. Nu kan een kind de was doen zonder dat de boel kapot gaat.
De discussies op Sargasso zijn tegenwoordig bijna 100% verzekerd om te verzanden in jijbakken en draaien zelden nog om de inhoud. Tijd om als Sargasso even tijdelijk de commentaarfunctie uit te zetten wellicht.
@38: welkom in de 21e eeuw en een gemiste kans om er wel een inhoudelijke draai aan te geven.
@14: De wereldwijde campagne komt vooral van Israël zelf. Het zou me niets verbazen als elders ook Israëlische ambassadeurs aan het huilen zijn, deze dagen.