Interne waakhond IMF: de Grieken hadden gelijk

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Het Onafhankelijk Evaluatie Bureau van de IMF heeft een rapport uitgebracht dat het beleid van het IMF ten aanzien van de Euro en Griekenland kraakt, zo meldt de Telegraph.

De top van de IMF heeft haar eigen Raad van Bestuur misleid, een reeks catastrofale beoordelingsfouten gemaakt t.a.v. Griekenland, zichzelf opgesteld als euforische cheerleaders voor de Euro, allerlei waarschuwingssignalen van een aankomende crisis genegeerd en de top ontbeerde begrip van een elementair concept in economische theorieën over hoe valuta werken, aldus de weergave van het rapport door de Telegraph.

Het Evaluatie Bureau brengt direct rapportage uit aan de Raad van Bestuur. Daar zit volgens de Telegraph ook een politieke kant aan:

It answers solely to the board of executive directors, and those from Asia and Latin America are clearly incensed at the way European Union insiders used the fund to rescue their own rich currency union and banking system.

 

 

Open artikel

Reacties (15)

#1 Qupocual

goh wie had dat nou verwacht..

#2 Joop

En nu?

#3 Lennart

Niet heel erg verrassend, dit. Eigenlijk was dit al een hele tijd bekend. Wat wel verrassend is, is dat nog geen enkele politicus hier iets mee doet.

#4 Joop

@3.

Een politicus wordt kennelijk gezien als iemand die op bestelling met het eerste het beste rapport gelijk aan het werk gaat. In de zin in de media grote verhalen Volgens mij is dat niet de beste methode. In stilte is beter. Weloverwogen beslissingen nemen daar gaat het om, voor de langere termijn.

#5 Lennart

@4: Wat begrijp je niet aan “Eigenlijk was dit al een hele tijd bekend.” ?

#6 Joop

@5.

Het woordje ‘eigenlijk’ het is veel graag willen dat het zo is. Want dit en want dat. En die heeft dat gezegd en de ander beaamde dat.

#7 Lennart

@6: Dit is niet het eerste kritische rapport van het IMF over de schuldencrisis in Griekenland.

#8 Joop

@7.

Nou, gelukkig dan maar. En wat is er dan zo nieuw aan dit rapport?

Dat de Europeanen het geld in het fonds gebruiken voor zichzelf. Voor het bankensysteem en heel dat gedoe?

#9 Mario

Kamervragen blijven weer eens uit zeker?

#10 Lennart

@8: Nieuw aan dit rapport is dat ze nu ook kritiek hebben op de gang van zaken binnen het IMF.

#11 Le Redoutable

“used the fund to rescue their own currency union and banking system.” Als de “European currency union” en het “banking system” waren omgevallen, dan had het IMF een nog heel wat groter probleem gehad en dan waren ze een veelvoud kwijt geweest van wat ze nu zijn. Als het ooit gelukt was dat nog te repareren, waarschijnlijk was dan de hele wereldeconomie in elkaar gestort.

#12 willem visser

@11: Je laat één woordje weg: ‘insiders used the fund to rescue their own rich currency union and banking system’: ‘rich’. Een klein, maar veelzeggend detail.
Of de “European currency union” en het “banking system” waren omgevallen kan ik niet beoordelen, maar dat lijkt me meer een kwestie van demagogiek. Zo belangrijk kan Griekenland in dit geheel niet zijn. Het uitknijpen van de Grieken is vooral een politiek signaal geweest aan andere EU-landen die dachten zich aan de neoliberale dwangbuis van Dijsselbloem en Schäuble te kunnen onttrekken.
@4: ‘Een politicus wordt kennelijk gezien als iemand die op bestelling met het eerste het beste rapport gelijk aan het werk gaat’. Als het erom ging Griekenland de modder in te duwen, kostte dit geen enkele moeite: het was, volgens de ijzeren logica van Dijsselbloem en consorten een kwestie van slikken of stikken.

#13 Prediker

@11 Maar daar zit dus iets raars in.

Banken zijn private ondernemingen. Althans, dat zouden ze moeten zijn volgens de neoliberale orthodoxie. Daarom harken bankiers ook miljoenen binnen. Omdat ze zo ontstellend veel geld verdienen voor de aandeelhouders.

Dat geld verdienen ze door leningen te verstrekken, in allerlei soorten en maten. Meer risico = meer rente.

Nu lenen die banken onder andere miljarden aan overheden. Dat is mooi bekeken, want voor die overheden staat altijd wel iemand garant, dus dikke kans dat je je geld toch wel ziet.

En zo werkt het ook, want als Griekenland op de plof gaat, devalueert de Euro, komen de systeembanken in dramatische problemen, en loopt het hele betalingsverkeer vast. En dan komen er dus over anderhalve week geen vrachtwagens meer bij de supermarkt.

Begin maar vast te hamsteren. Heb jij je bugout bag al klaar liggen? Een prepper’s cache ergens in de Veluwe uitgegraven? Want als de stront de ventilator raakt, breken er rellen uit om de laatste conservenblikken.

En daarom strooien Europese landen dus met lening op lening aan Griekenland zodat die de rente kan betalen; punt is alleen: daarmee draait de Europese belastingbetaler dus op voor het ondernemingsrisico van private instellingen.

Er wordt net gedaan alsof dat geld naar Griekenland gaat, maar dat geld gaat niet naar Griekenland, want die wordt gedwongen dat geld weer door te sluizen naar voornamelijk Franse en Duitse banken. Een enorme kapitaaloverdracht van de burger naar private kapitaalhouders, waarbij de Griekse schulden worden overgeheveld van die private ‘ondernemers’ naar de Europese burger.

Het helpt de Griekse economie niks, het duwt de Grieken enkel nog maar verder het drijfzand van de schulden in, waar ze nooit meer uitkomen, want door de opgelegde bezuinigingen krimpt de Griekse economie enkel. Yanis Varoufakis heeft dit eens omschreven als fiscale watertortuur.

Wat derhalve nodig is, is een herziening van het fiscale systeem, waarbij systeembanken (noodzakelijk voor de smeerolie van de economie) en onderneembanken uit elkaar getrokken worden; en daarnaast een herziening van de Euro, waarbij landen met een importoverschot (en dus een exporttekort) de mogelijkheid hebben om hun munt waar nodig te devalueren.

#14 Lutine

@14

Translate Nederlands schrijven vind ik oplichting;-)

#15 Arjan Fernhout

Ja, D: https://www.cigionline.org/sites/default/files/cigi_paper_no.61web.pdf p9,p10,p11. Dat stuk heb ik 5 maal eerder elders geplaast. Wordt niet gelezen. Goed, als ook Nederlanders ‘Slaves of last resort” willen blijven, zie ik dat van verre wel aan. Muziekje erbij: https://www.youtube.com/watch?v=GpaITe53Ke4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*