Huurwoning gemiddeld 23% duurder voor nieuwe bewoners

Trouw:

Er is sprake van enorme huurstijgingen, vooral wanneer een huurwoning vrijkomt. In 2014 steeg de huur voor de nieuwe bewoner gemiddeld met 22,6 procent. Steeds meer huurders zitten financieel in de knel. Het aantal huisuitzettingen steeg in 2013 met 8 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

[…] Juist de corporaties die voor een bestand aan betaalbare woningen zouden moeten zorgen, verhogen de huren sterker dan particuliere verhuurders.

Als steeds minder mensen kunnen of willen kopen, wordt het geld gewoon anders verdiend.

Open waanlink

 1. 1

  Hoera, dood aan de ‘scheefhuurder’! Iedereen aan de hypothekenketting. Als ze geen vermogen hebben dan krijgen we vast wel nog een extra ‘sociaal leenstelsel’.

  Emigreren leek nog nooit zo leuk.

 2. 5

  De ‘sociale’ huurders moesten toch de miljarden ophoesten die Staal c.s. aan de banken cadeau deden? Bestond het management van de meeste woningcorporaties niet uit ‘sociale’ bestuurders van Peevandeaa? Is ‘sociaal’ bij de sociaal democaten niet net zo’n leeg begrip geworden als ‘vrijheid’ bij rechts? Hebben kiezers met een ‘sociaal’ geweten dat eigenlijk wel door?

 3. 7

  Ik heb ergens het idee dat er een soort van oorlog gevoerd wordt tegen de onderkant van de samenleving, de financieel zwaksten. Klinkt zwaar, ik weet het, maar alle maatregelen van dit kabinet komen, direct of indirect (zoals deze huurstijging) qua effect terecht bij de lagere middenklasse tot de absolute onderkant. Terwijl de top10-20% echt helemaal nergens wat van merkt. Waarom toch de drang om de zwaksten kapot te maken?

 4. 9

  @7: Wel omdat succes een keuze is en als je de keuze maakt om ander aan de maatschappij te blijven hangen dan is dat je eigen schuld en daar hoeft de hardwerkende Nederlander niet voor te betalen. Als je wil is er altijd werk, en als je te lui bent om je talenten te ontdekken, te ontwikkelen en te ontplooien dan moet je niet bij de staat aankloppen.
  [Niet mijn mening maar das wel zo ongeveer het antwoord dat ik vaak in mijn omgeving hoor (4 x modaal enzo)]

 5. 10

  @9: Moet je ze horen als ze ontslagen worden en ze ontdekken dat hun abonnement op ‘the happy few’ wordt beëindigd. Ik heb er hier al een paar gezien in de omgeving en ik heb nog nooit zo snel iemand zien omslaan van ‘succes is een keuze’ naar een luie uitvreter ‘die zijn tijd wel gaat uitzitten want niemand wil mij toch hebben’.

  Misselijkmakende lui.

 6. 11

  Zolang huizenprijzen in Nederland nog altijd 15-20% boven de lange termijn trend liggen (en dat was voor 2008 zelfs meer dan 30%) zouden mensen er verstandig aan doen geen huizen te kopen.

  Het is eigenlijk van de zotte dat de overheid beleid maakt om de luchtbel weer op te blazen. Ik heb me begin deze eeuw ook geërgerd aan de hebzucht van yuppies om me heen die allemaal maximaal leenden op twee inkomens en mij voor gek uitmaakten omdat ‘de prijzen altijd zullen blijven stijgen’. Moet je sommigen van hun nu eens horen jammeren dat de overheid hun lasten moet helpen verlichten.

  Kapitalisme anno 21e eeuw: kop ik win, munt de belastingbetaler verliest.

 7. 12

  @11: Precies, de huurder moet bloeden om de koopmarkt weer op gang te krijgen, wat mogelijk nog een keer gaat lukken.

  Natuurlijk komt er weer een terugslag, maar dan zal je zien dat men unverfroren álle sociale huurwoningen die niet in krimpgebieden en (bestaande en nieuwe) krottenwijken liggen onbetaalbaar maakt voor mensen met een laag inkomen. Wat zeg ik: dit is na het nog zwaarder aantikken van de WOZ in de woningwaardering, vanaf juli dit jaar, eigenlijk al een feit.

  Maar het kan nog een paar tandjes hoger.
  Zie Londen, Parijs, New York enzovoorts.

  De gemiddelde Nederlander zal het haar of zijn reet roesten. Net zolang wegkijken van de armoede tot jijzelf of een van je kinderen erin belandt door ziekte of een ongeval of ontslag buiten schuld – en dan is het te laat.

  Een linkse politiek leider die dit zowel wil als kan overbrengen, met kennis van zaken en passie, ontbreekt ten enen male.

  Diep triest na alle goede naoorlogse plannen en werken.

 8. 16

  Die woningcorporaties hebben niets.
  Ze hebben op papier heel veel waarde. Omdat die woningen op papier zogezegd miljoenen waard zijn. Maar ze hebben geen miljoenen in hun zak zitten, ze hebben alleen maar huizen. Waarvan wij “gezegd” hebben dat die veel waard zijn.
  Ze kunnen niet tegen hun personeel zeggen, hier drink jij maar baksteen uit de automaat en schrijf je acceptgiro’s maar op een dakpan

  Nou gaan ze dus die huizen verkopen om hun operationele kosten te betalen en hun investeringen in de rest van de woningvoorraad te doen. Oftewel het verkopen van de sociale boedel. Weten jullie wel hoe stóm dit is. Op het einde van de rit is er geen sociale woningbouw meer behalve voor zittende huurders.

  Waar moeten ze dat geld dán vandaan halen om de organisatie te bekostigen. Nou ergens in de jaren 90 hadden ze een andere manier bedacht. Ontwikkeling voor de private sector moest de nieuwe kip met de gouden eieren zijn. Dat mondde uit in schandalen zoals de SS Rotterdam. En uiteindelijk bleek dat je wel honderden luxe woonappartementen kan bouwen maar dat dat niet wil zeggen dat er ook 100000 luxe appartementsbewoners in komen. Het staat allemaal leeg te wezen daar op IJburg.

  Waar moet het geld dan vandaan komen?
  Staatssteun mógen ze van Europa niet niet meer hebben. Welke Europa? Neelie Smit Kroes de Eurocommissaris. Van die vreselijk linkse VVD. Nota bene Engelse parlementariërs hebben het toen voor de gewone Nederlander opgenomen. Maar wij Nederlanders hebben gewoon dat weggewuifd.

  Wij hebben met zijn allen gezegd dat die huizen ongelooflijk veel waard zijn. Reusachtig veel. Vooral omdat al die sjakies met hun koopwoningen ertussen zaten. Die vinden dat hun koopwoning veel waard is en dat dus alle huurwoningen ook heel erg veel waard zijn, vooral omdat hun koopwoning nog veel meer waard is.

  Stukje bij beetje komen we er achter dat we helemaal niet zo rijk zijn. En dat er nergens geld te halen is. Behalve daar in Groningen waar we miljarden opppompen en waarvan we geen idee hebben waar dat geld blijft.

 9. 17

  @16: Dat is het halve verhaal. Zover ik begrepen heb werd in de jaren ’90 de basis gelegd voor dit wanbeleid. Toen moesten corporaties de financiering zelf regelen en werden ze bovendien niet meer financieel gecontroleerd. Op jacht naar het snelle geld werd in financiele constructies geinvesteerd waar de corporatiedirecteuren zelf niets van snapten. Zie ook Ander Licht “de voorgangers van Vestia”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren