Huisartsen gaan staken vanwege vrije artsenkeuze

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Het NRC:

Huisartsen leggen woensdagmiddag tijdelijk het werk neer uit protest tegen een dreigende aanpassing in de Zorgverzekeringswet waardoor de vrije artsenkeuze verdwijnt. Dat zei een woordvoerder van de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) maandag op Radio 1. De kans is groot dat ook tandartsen, fysiotherapeuten, psychologen en apothekers gaan staken.

Het kabinet wil zorgverzekeraars niet meer verplichten om zorg te vergoeden van een zorgverlener waarmee ze geen contract hebben. De verzekeraars kunnen dan selectiever zorg inkopen wat onder meer ten goede zou komen aan een minder snelle stijging van de zorgpremie.

Open artikel

Reacties (14)

#1 Inca

Heel goed! Ik hoop dat er veel huisartsen en andere zorgverleners meedoen!

En dat veel mensen zich er ook tegen verzetten… maar ik weet niet hoe ik ze meekrijg.

#2 bolke

@1:

En dat veel mensen zich er ook tegen verzetten… maar ik weet niet hoe ik ze meekrijg.

Simpel zorg er voor dat de premie’s niet snel stijgen EN tegelijkertijd vrije artsen keus hebben, succes daarmee.

#3 Joost

@2: Je zegt nu een paar dingen.

1. De zorgkosten stijgen door loonkosten.
2. Vrije artsenkeus kost veel extra geld.

1 is maar ten dele waar. Ik denk niet dat artsen de afgelopen decennia veel meer zijn gaan verdienen.

2 Ik zou dat eens gesubstantiveerd willen zien. Hoeveel kost die vrije artsenkeuze extra?

#4 MrOoijer (Jan van Rongen)

Er is een zorgverzekeraar die protesteert tegen het afschaffen van de vrije keuze: http://www.dsw.nl/repository/documents/nieuws/dsw_telegraaf_openbrief_2014.pdf

Dus iedereen eind dit jaar zijn verkering verplaatsen is een mogelijkheid!

#5 Jack_Random

#4 is me net voor, enigszins. Wij zitten sinds dit jaar bij BeterDichtbij, een zorgverzekering opgezet vanuit een veertigtal lokale ziekenhuizen, juist om er voor te zorgen dat mensen naar hun lokale ziekenhuis kunnen gaan. Zonder dat een verzekeraar mensen in bv. Roosendaal dwingt om naar een ziekenhuis in Deventer te gaan, omdat dat goedkoper is (voor die zorgverzekeraar dan…). Wel uitgevoerd door DSW en ASR, maar vanuit het idee dat mensen hun zorg lokaal vrij kunnen kiezen.

#6 Inca

Ik zit al bij DSW omdat ik me heel nadrukkelijk heb verdiept in een zorgverzekeraar die het meeste visie had en ethisch het meest verantwoord leek – en daarbij kwam ik duidelijk bij DSW uit. Goed om te zien dat ze nog steeds bezig zijn.

@3, die leugen wordt vaak herhaald maar is niet waar. Zorgverzekeraars hebben al veel mogelijkheden om niet teveel te betalen: zo hoeven ze niet boven het markttarief te vergoeden en in een aantal geval zelfs slechts tot 70%. Het is dus helemaal niet zo dat ‘dure’ artsen de tarieven opdrijven. Het is dan ook geen zinnige hervorming – het enige geld dat het op zal leveren komt doordat sommige mensen dan maar hun (geindiceerde en verzekerde!) zorg zelf betalen. Dat is natuurlijk geen manier van bezuinigen.

@4, interessante brief trouwens, oa:

Ik verwonder me er trouwens over dat de enkele zorgverzekeraars die nu al meer dan 90% van de Nederlanders als verzekerde hebben, niet inzien dat zij in een situatie waarin de consument en de zorgaanbieder hun invloed niet meer kunnen uitoefenen, zelf ook zo relevant niet meer zijn. Het verschil met een staatsmonopolie is dan zo gering dat het zorgverzekeringsstelsel dan net zo goed als een publiek systeem naar de overheid kan, en gezien de Europese regelgeving waarschijnlijk zelfs ook naar het publieke domein terug moet.

#7 Joost

@inca:

het enige geld dat het op zal leveren komt doordat sommige mensen dan maar hun (geindiceerde en verzekerde!) zorg zelf betalen.

Een grote misvatting. Door deze karteldruk kunnen verzekeringsmaatschappijen artsen dwingen de tarieven te verlagen. Dat gaat weldegelijk geld opleveren, maar de vraag is waar die winst naartoe gaat.

#8 Bismarck

In metanieuws: Retecool vergelijkt artsen met dieven.

#9 gronk

Daar zijn ze al een tijdje de weg kwijt. Zal wel door de nieuwe layout komen.

#10 Inca

@7, dat kunnen ze en doen ze nu ook al.

#11 Joost

@10: Klopt, maar dit zou het ultieme wapen zijn.

#12 Noortje

@10/@11 In de pers wordt steeds gesproken over ‘onderhandeling’ tussen zorgaanbieder en verzekeraar. Dit is onzin. Het zijn vooraf vastgestelde tarieven, in een contractje gegoten en dan take it or leave it. Aangezien het risico bij de zorgaanbieder ligt (geen contract is matige vergoeding is minder patienten) en de zorgverzekeraar geen pijn heeft van lage tarieven (ach, wat vervelend, heeft u geen patienten meer? Dan zou ik toch maar eens het contract met ons tekenen..), is de weg qua prijs per (be)handeling alleen maar omlaag. Kartelvorming is niet eens nodig om dit spel uit te spelen.

#13 Bismarck

@12: Het helpt natuurlijk wel dat de zorgverzekeringsmarkt grotendeels in handen is van een handjevol verzekeraars, terwijl er in Nederland voor de meeste behandelingen tientallen (zo niet honderden) zorgaanbieders zijn. Het zal de zorgverzekeraar uiteindelijk een rotzorg (no pun intended) zijn of ze een klant uit Zeeland naar Groningen gaan sturen (omdat ze daar het goedkoopste konden inkopen), zolang ze de behandeling maar kunnen bieden.

#14 Henk van S tot S

Het ondertekenen van deze petitie
http://www.vvaa.nl/red-de-vrije-artsenkeuze-teken-de-petitie#stap=1-van-1
is vast een duwtje in de goede richting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*