‘Halsema heeft GroenLinks als een ideologische ruïne achtergelaten’

De grote afrekening is begonnen. En niet alleen door groene politiek filosofen, ook door partijmastodonten.

Bye, bye, Femke! Bedankt voor veertien jaar inzet voor de partij. Het waren mooie jaren, maar ze worden in retrospectief toch niet zo gewaardeerd… Noem het voortschrijdend inzicht, nu de partij in de door jou ingezette koers stevig op de zandbanken is gelopen. Schipbreuk dreigt, en de oude zeerotten beginnen te morren en te muiten.

Ja, mensen, de politiek is hard, maar het oordeel van de geschiedenis nog harder.

Open waanlink

 1. 2

  Wie GroenLinks een beetje volgt weet dat Leo Platvoet nooit fan is geweest van de lijn-Halsema en dat ook nooit onder stoelen of banken heeft gestoken. Dan vind ik het verhaal van Marius de Geus beter, al zie ik niet hoe je het standpunt van iemand die sinds 2005 geen lid meer is nog kunt construeren als een ‘afrekening’.

 2. 3

  Inhoudelijk een aardig stuk die de afhankelijkheid van nieuwe techniek en het vlieggemak hekelt, maar zijn steun voor het Duitse zonnestroom subsidiestelsel staat daar haaks op. Blijkbaar is het moeilijk om zijn visie goed in de praktijk te brengen.

 3. 5

  Uit je linkje: En was er wel sprake van een hoogconjunctuur toen Halsema in 2005 met haar onzalige plannetjes op de proppen kwam? Ik dacht van niet.

  2005: huizenprijsstijgingen van (zo uit m’n hoofd) 4% per jaar, iedereen werd zzp’er want je was van een dief van je portemonnee als je nog voor een baas werkte, en een jaar later piepten mensen dat de economie een gekkenhuis was (nb: dit was *voor* de amerikaanse huizencrash; we hebben hier nog tot in 2007 als een willie E coyote doorgefeest), dat mensen van gekkigheid niet wisten wat te doen, etc.

 4. 6

  En dan nog dit: mocht GroenLinks al een ideologische ruïne zijn dan is er in de partij geen gebrek aan inspiratie om daar weer een doortimmerd bouwwerk van te maken. Zie bijvoorbeeld het pamflet van Wijnand Duijvendak ‘Wie we zijn en wat we willen op de site van het wetenschappelijk bureau.

 5. 7

  @6:
  Opmerkelijk hoe weinig “groen” dit pamflet bevat met alleen het laatste voorstel – ekotax. Zo’n heffing treft vooral de lagere inkomens.
  Op een voorstel van een GL wethouder om het “links” uit de GL naam te schrappen, kwamen nauwelijks reakties, veelzeggend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren