1. 3

  @1: Denk zelf meer dat dit de reden is:

  En zo kan het dat in Amerikaanse media inlichtingenbronnen vertellen over de geweldige toegang die een ‘westerse bondgenoot’ heeft.

  Die actie leidt tot woede in Zoetermeer en Den Haag. Sommige Nederlanders voelen het zelfs als verraad. Het is absoluut not done om de werkwijze van een bevriende dienst te onthullen, zeker niet als je zelf van die inlichtingen profiteert. Maar hoezeer de hoofden van de AIVD en MIVD hun ongenoegen ook kenbaar maken, ze hebben niet het gevoel dat de Amerikanen het ook werkelijk begrijpen. Het maakt dat de AIVD en MIVD terughoudender zijn geworden met het delen van inlichtingen. Die argwaan is na de verkiezing van Trump tot president toegenomen.

 2. 6

  @3: Paul Bordewijk niet de eerste de beste zegt desondanks dit:

  Opvallend weinig verontwaardiging over uitlekken AIVD operatie tegen Russische hackers. De rijksrecherche wordt ingeschakeld voor minder. Ook geen ontkenning. Dus: doorgestoken kaart.

  En dat denk ik eigenlijk ook. Nepnieuws vanuit een attitude en met klinkklare bedoelingen.

  Een biertje voor wie er eentje weet te noemen.

 3. 7

  @6: Tja als de AIVD lekt omdat aan de andere kant van de plas inlichtingenbronnen lekken over jouw werkwijze, je misschien daardoor ook een bron kwijt bent onder een president die daar ook nog een keer zelf belang bij heeft dan mag je dat wel een doorgestoken kaart noemen, dat maakt het geen nepnieuws.

  Maar wat doe jij bij een niet de eerste de beste oud PvdA wethouder?

 4. 10

  De regering maakt deze x wel serieus werk van het aankomend referendum hoor…
  Binnen 1 week gebeurt het volgende:

  Tot 2x aandacht voor de AIVD kerstpuzzel bij DWDD
  Rob Bertholee (hoofd AIVD) bij college tour
  Minister van propaganda & fakenews Ollongren ‘lekt’ een hack in Russische computers

 5. 11

  @7: Het is zeker geen nepnieuws, volgens mij. Eigenlijk was het ookal bekend; er zijn al diverse artikele verschenen waarin werd verteld dat de VS informatie uit Nederland gebruikte. Het was alleen nog niet bekend wat voor informatie dat was, en hoe die informatie was verkregen.

  Maar ik denk, dat het publiceren hiervan wel degelijk met het sleepwet referendum te maken heeft. We hebben het over de Volkskrant, waarvan Diederik Samsom al eens heeft opgemerkt dat het een belangrijke reden is dat Rutte 2 heeft kunnen overleven. En dat Rutte zich helemaal niet druk maakt over het feit dat hier wel degelijk staatgeheimen zijn gelekt, maar wel weet te zeggen dat dit laat zien dat die wet er moet komen lijkt me duidelijk genoeg.

  Natuurlijk moet er hierbij wel even opgemerkt worden dat dit juist laat zien dat die sleepwet helemaal niet nodig is. Ook zonder sleepwet is de AIVD prima in staat om inmenging van buitenlandse mogendheden op te sporen. En laten we dat ook de komende tijd steeds weer blijven opmerken, zodat het tenminsten blijft hangen in de hoofden van de mensen.

 6. 14

  @13: gelukkig ben je een stuk minder kritisch als het om bronnen gaat. Dat stuk is geschreven door de oprichtster van Disobedient Media, een nogal rechtse site met hoogst discutabele claims en twijfelachtige gebruik van bronnen. Ook in dit stuk is het een veel verdachtmakerij maar weinig concrete bewijzen om haar claims te onderbouwen.
  Hou vol, die kritische houding!

 7. 15

  @14: nee, nou wordtie mooi. Weinig concrete bewijzen….

  Het bekende omdraaien much?

  Plus dat er weer eens meteen wordt gegrepen naar het wapen van imago en wegzetting. Weet je bij wie dat ook gebeurde (Nee, niet Jezus, Adolf) > maar Snowden, I’m telling ya. En waar zit die nu? In Rusland. “De verrader” hoor ik je zeggen.

 8. 16

  @12: Volgens mij was het artikel in de Volkskrant gebaseerd op bronnen binnen de AIVD. Voor zover ik weet zijn AIVD medewerkers geen lid van de Democratische Partij, en het lek zit dus wel degelijk in een Nederlandse overheidsorganisatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren