1. 6

  Iemand die een, door literatuurliefhebbers en niet alleen door hen alom geprezen,Nobelprijswinnaar idioot noemt, is niet in staat tot een evenwichtige reactie.
  Zoals keer op keer blijkt.

 2. 7

  Geachte L. Brusselmans, het gaat hier om anti-semitisme. Dat u dat goedpraat is een verschrikkelijke belediging van alle Joden in de wereld. De Israelische staat is het Beloofde Land door Jaweh aan het Joodse volk beloofd. Pas maar op want anders wordt jij gestraft door de Heere Heere met een diaspora of een Babylonische verbanning of veertig jaar dwalen in de woestijn. En dan hebben we het nog niet over de elf plagen gehad of het gouden kalf en de genocides waar de Joden altijd al pap van gelust hebben.

 3. 8

  Au. Anti-semitisme. Dat klinkt ernstig en verwerpelijk.

  Mijn Duits is niet zo goed. Ik begreep niet alle zinnen. Wellicht kunt u mij even aanwijzen welke zin uit dit mooie gedicht als anti-semitisch kan worden beschouwd.

 4. 13

  De Duitse Aantjes, als jongeling lid geworden van de Waffen SS op het laatst van de Tweede Wereldoorlog (oktober 1944). Wederom zo’n hypocriet te voeten uit.
  Anderen de maat meten en zelf ruim 60 jaar je mond dicht houden.

 5. 14

  Zeker weten: als Mohammed en Jezus nog wat te betekenen hebben na 2000 jaar, dan weet je gelijk hoe lang Duitsers nog hun mond moeten houden.

  Er bestaat geen betere manier om mensen de bek te snoeren dan te refereren aan de geschiedenis van hun voorvaderen.

  O ja, en de joden hebben Jezus vermoord.

 6. 15

  Denk dat die Harry nog nooit wat van Grass heeft gelezen,volgens mij heeft hij uberhaupt nog nooit een boek gelezen.
  Want als er iemand heeft afgerekend met zijn,en het Duitse,oorlogsverleden,is het Grass wel.

 7. 16

  Maakt mij niet uit hoor Harm, ik heb niks met geloof op. En Grass is toch al lang afgeserveerd (sinds 2006 dan). Betreurenswaardig is dan dat dat soort types zo in hun rolpatroon zijn vergroeid, dat ze niet meer weten wanneer ze hun, om het maar in jouw woorden uit te drukken, bek moet houden.
  Maar waar hebben we dat deze week nog meer meegemaakt?

 8. 18

  Was gesagt werden muss, Brusselman, is dat dat de kwestie zoveel schrijnender maakt. Grass heeft net als vele andere 0815 schrijvers, zo niet alle, veel over de Nazi tijd geschreven. Grass belichtte zijn rol in het toenmalige gebeuren niet.

 9. 20

  De pulpschrijver Günter Grass is een kasplant die bij tijd en wijle om water schooit. Bestrijdt het leed dat Günter Grass heet, deze kultuurindustrie-intrigant en aarskruiper van de sociaaldemokraten:

  “Wieso gilt ein mediokres Talent wie Herr Grass bei Ihnen als Papst der Epik, während Arno Schmidt seit gut zwanzig Jahren in der Ecke stehen muß, zur Strafe dafür, daß er deutsch kann?” Diese Frage stellte Peter Hacks an Hellmuth Karasek in einem Brief. Sie blieb unbeantwortet. Aber auch andere große Autoren fanden die Bücher von Grass heillos überschätzt. Hannah Arendt konnte “Die Blechtrommel” nie fertig lesen, weil sie das meiste darin “aus zweiter Hand, nicht originär” fand. “Ein Synthetikprodukt des wäßrigsten Zeitgeistes” befand Eckhard Henscheid, und Friedrich Dürrenmatt schrieb: “Der Grass ist mir einfach zu wenig intelligent.”

  Das Feuilleton hält ihn dennoch für einen bedeutenden Autor und weil ihm der Literaturnobelpreis verliehen wurde, hält sich dieses Mißverständnis hartnäckig. Grass wurde jedoch nicht damit ausgezeichnet, weil er schriftstellerisches Talent besitzt, sondern weil er einer der größten Kulturbetriebsintriganten ist, der, wie Heinar Kipphardt einmal schrieb, “mit der SPD in alle Arschlöcher kriecht, in das des Papstes inklusive.”

  Günter Grass hat es immer verstanden, seine mediokren Bücher unter die Leute zu bringen, und Otto wußte auch, wie er das machte: “Du kaufst jetzt Günter Grass, sonst setzt es was!” Ein Anthologie mit Beiträgen über Günter Grass, der als Gewissen der Nation über jeden und alles ungefragt seinen Senf abgab, über seine Preisabgreiferei, über sein Verfolgtensyndrom, weil er sich trotz größter Resonanz im Feuilleton mißverstanden und totgeschwiegen wähnte, über seine schlimmen Dichtungen und Töpfereien, und darüber, daß Grass nicht schreiben kann, es aber dennoch ausführlich tut.

  http://www.edition-tiamat.de/home.htm?/Gesamtverzeichnis/critica%20diabolis/141-150/bittermann_qual%20und%20gequalle.htm

 10. 23

  Maar hij heeft het lef gehad dat te onthullen,wetende dat hij daardoor zou worden uitgekotst door de “linkse bourgoisie”.
  Hem daarop aanvallen is een deur open te trappen waarvan je weet dat hij openstaat,en zet je gelijk weg als gemene kleinburger.
  Hetzelfde soort mensen valt van Agt aan,de enige (ex) politicus waarvoor ik respect heb., omdat hij toegeeft dat hij eigenlijk walgt van de streken die hij heeft uitgehaald en politiek die hij bedreef.Dat heb ik verder nooit een politicus zien doen.
  Hetzelfde geldt voor Grass,ondanks de te verwachten consequenties toch publiceren .

 11. 24

  Wat dat betreft doet Grass het in sommige gevallen beter dan ik. Gaat bij de SS, houdt zijn mond dicht, wordt beroemd en gevierd schrijver annex moralist, krijgt in 1999 de Nobelprijs en zegt in 2006 toch maar dattie bij de SS zat, weliswaar als jongeling.

 12. 33

  Dat is nu precies wat hij verwachtte.De Duitse hypocrisie in optima forma getoond aan de gehele wereld,alleen in de westerse wereld zullen de zionistische lobby’s de reacties nog verder opkloppen.
  De rest zal slechts meewarig het hoofd schudden.

 13. 40

  In 2003 ‘wist’ de oude zakkenwasser Grass nog te dichten over de eigen erektie, die hem als bejaarde zal hebben weten te overvallen, zo schrijft Wiglaf Droste:

  Wenige Tage vor Hacks’ Tod Ende August 2003 druckte das
  ‘Spiegel’-Feuilleton Texte aus “Letzte Tänze” von Günter Grass vorab, die
  fälschlich als Gedichte ausgegeben wurden, doppelt falsch sogar als
  erotische Gedichte. Eins der Teile heißt “Ein Wunder” und geht ungekürzt so:

  Soeben noch schlaff und abgenutzt
  Nach soviel Jahren Gebrauch,
  Steht Er
  – Was Wunder!
  Er steht –,
  Will von dir, mir und dir bestaunt sein,
  Verlästert und nützlich zugleich.

  Früher traf Günter Grass den Free Jazz-Schlagzeuger Günter “Baby”
  Sommer; Grass las, Sommer klapperte. Das war schon scheußlich genug, aber verglichen mit dem halbsteifen Gipfeltreffen zwischen Grass und seinem Schwanz doch eine erfreuliche Begegnung. Grass aber, von Greisengeilheit ganz aus dem Häuschen getrieben, legte das Rohr noch weiter vor. Ein besonders krudes Gestammel trägt den Titel “Schamlos” – es ist hier, wiederum ungekürzt, zitiert:

  Wie Tiere
  Leckten wir uns
  Und fanden später –
  Mit selbiger Zunge
  Zivil geordnete Wörter,
  Einander die Welt zu erklären:
  Den Anstieg der Benzinpreise,
  Die Mängel im Rentensystem,
  Das Unbegreifliche
  Der letzten Beethoven-Quartette.

  Das schreibt sich Günter Grass alles ganz allein. Grass, das ist
  Literatur als Strafe, als Rache an einer Schönheit der Welt, an der er nicht teilhat – Altpapier schon vor dem Druck. Wie kann man über etwas so Schönes so eklig schreiben?

 14. 41

  beetje wonderlijk dat je over de VS-Amerikaanse agressie mag mopperen wat je wilt zonder beschuldigd te worden een hekel aan Amerikanen te hebben, maar als je vragen stelt over de Israëlische politiek wordt je geacht een hekel aan joden te hebben…

 15. 45

  en daarbij kennelijk het bestaansrecht van de overige Semieten (Arabieren) ontkennen. Ook zo wonderlijk.

  overigens zijn volgens mij Nederlands Hervormden wel een ras, allemaal van die afgetrokken koppies, vierkant brilletje en grote oren. Maar dat geheel terzijde en off topic.

 16. 46

  Ook sterk dat je er over begint, laat Aantjes nu Hervormd zijn. En ook bij de Waffen SS. En ook al zo’n moralist. Ik geloof niet meer in toeval.

 17. 49

  lol. was eigenlijk meer bedoeld om dat gedweep met ‘het joodse ras’/volk te relativeren. Stel je voor dat eerdaags iemand alle moslims tot afstammelingen van Ibrahim/Abraham benoemt, inclusief die uit Indonesië, India/Pakistan etc. etc.
  Een deel van m’n familie is ook ‘joods’ of noemt/voelt zich zo, waarvan weer een deel in Israël woont. Die lijken toch weinig op de Ethiopische joden etc. Nog sterker, een kennis van me is bekeerd, heeft 2 jaar lang klasjes en examens gedaan en is toegelaten tot ‘de familie’, en voelt zich nu uitverkoren. Ben het contact verloren, maar volgens mij zwerft ie ergens rond op de westoever, van die ‘illegale’ voorposten creërend, om het leven van echte Semieten onmogelijk te maken.

 18. 53

  Heb ik gedaan en er staat niets tussen waar ik me aan heb schuldig gemaakt.het oordeel dat iets beledigend is is puur subjectief.Ik vind het een grove belediging mensen die kritiek hebben op Israel weg te zetten als anti-semiet.Maar dat is ook maar een mening,net als dat het geval is bij de beoordeling over opmerkingen die verwijzen naar politieke extremisten:het is volkomen arbitrair.

 19. 55

  Daarom is anti-racisme ook zo’n onzin, aangezien er geen menselijke rassen bestaan, maar wel afkomst. Moslims daarentegen proberen wel een ras te worden, maar dat lukt niet echt goed.

 20. 59

  is toch juist een reden het draadje open te laten en Ray van repliek te dienen? (is dus eigenlijk aan Christian gericht). Ik had net op een reactie zitten broeden en toen zat het op slot. Dat was altijd het leuke van Sargasso, gasten als A3 PVV en Afrikaner, dan zie je alle kanten van het spectrum. Als ze dan op andere topics off topic gingen doorzeuren dan kregen ze een waarschuwing en uiteindelijk een ban.
  Maar gelijk de deur dichtgooien is een beetje labbekakkerig. Excusez le mot.

 21. 60

  alt johan wil gewoon kunnen zeggen dat je alle Roma’s zou moeten deporteren om ze in bescherming te nemen tegen de “volkswoede”, zonder een nazi genoemd te worden.

 22. 62

  Ik kan mijn woordje prima doen zonder dat ik in problemen kom met de moderatie. Ik wil gewoon aan de veilige kant blijven met mijn posts.

  Niet het randje opzoeken.

  Tot nu toe heeft het gewerkt, er is nog nooit een post van mij verwijderd en ik ben al helemaal nooit gebanned.

 23. 63

  Als iemand dat soort standpunten verkondigt is er alleen wel een reden om daar vraagtekens bij te zetten: als je iedereen een ban geeft die een dergelijk figuur een nazi noemt,

  houdt je uiteindelijk alleen de nazi’s over

 24. 65

  @Harm: Ik denk dat het beter is om op de houden met dat Ge-nazi. Ik herken me er niet in en moderatie denkt daar ook zo over.

  Wat mijn standpunten betreft: het zijn wel mijn standpunten! Moet ik dan leugenachtig doen en de standpunten van iemand anders verkondigen?

 25. 66

  Gunter Grass wordt beschuldigd van anti-semitisme dat is iets wat ik grote onzin vind want nergens in dat gedicht van hem heb ik iets antisemitisch kunnen ontdekken.
  Mensen die hun ideologische tegenstanders willen neerhalen door te komen met (valse) ad-hominem redeneringen en beschuldigingen van racisme, nazisme en anti-semitisme bewijzen slechts dat ze zelf niet inhoudelijk kunnen debatteren en naar alle waarschijnlijkheid zelf last hebben van datgene wat ze hun tegenstanders van beschuldigen.
  Op de kritiek van Gunter Grass kan best inhoudelijk gediscussieerd worden zonder de man (onterecht) weg te zetten als een antisemiet.
  Zo heeft Israel bijv. in tegenstelling tot Iran ALLE recht om nucleaire wapens te bezitten. Israel heeft namelijk het nucleair non-proliferatieverdrag nooit ondertekent/geratificeerd waardoor Israel niet gebonden is aan dat verdrag, een verdrag is namelijk gewoon een contract tussen Staten en je kan alleen gebonden zijn aan een contract als je het ondertekent/geratificeerd hebt. Iran heeft dat verdrag wel ondertekent en is dus gebonden aan dat verdrag, een gevolg daarvan is dat Iran helemaal geen nucleaire wapens mag bezitten.

 26. 67

  als iedere discussie desnoods scheldpartij gesmoord wordt door de draad te stoppen (nu het Sonja ding weer) noem ik dat geen moderatie.
  Christian mag wat mij betreft zich zelf modereren.

  of je houdt alleen ‘nazi’s’ over of mensen die elkaar gezellig naar de mond praten van goh wat zijn we het met elkaar eens. Dan is NuJij nog spannender.

 27. 68

  @pdni: sorry hoor, een serieuze discussie is wat anders dan een scheldpartij. Ik vind dat Sargasso niet bedoeld is voor die scheldpartijen.

  Je moet nu soms letterlijk om de scheldwoorden heen lezen om ondanks de afleiding je punt te kunnen maken.

 28. 69

  Ik heb het in mijn comment op dat artikel het nergens gehad over “domme negers.”
  Als die overgevoelige politiek-correcte censuurbrigade van sargasso mijn comment niet had verwijderd dan had iedere redelijk denkende persoon zelf gezien dat er NIETS racistisch was aan mijn comment.
  Die reaguurders die mij d.m.v. ad hominem redeneringen onterecht van racisme beschuldigden hebben zelf last van racistische tendensen want zoals de waard is vertrouwt hij z’n gasten.

 29. 72

  niet eens, alt johan @068. De ‘scheldpartijen’ op het Sonja draadje waren gerelateerd aan het topic. Toendertijd waren heus niet alle Duitsers rabiate -the N-word- maar 35% had uiteindelijk op die -de H-naam- gestemd. En zelfs van die 35% was een groot deel alleen maar uit op het gezapige burgermansleventje wat ze voorgespiegeld was. Liefst zonder ‘vijanden’ die ze door herhaling op herhaling ingeprent waren. Er zijn gewoon te veel parallellen PVV-de N-partij om dat te ontkennen.
  Een inwoner van Israël kiest er niet voor om met het zionistische beleid geassocieerd te worden, tenzij hij/zij op Likoed of Jisrael Beeténoe (Lieberman) stemt. Zelfs dan is die eventueel misleid/gehersenspoeld.
  Hetzelfde geldt voor iemand die op de PVV gestemd heeft. Waarom die parallellen te ontkennen, dat als ‘Godwin’ afdoen, wegmodereren?

  Je moet je niet aangevallen voelen als iemand je – the N word – noemt. Meeste N’s waren hele lieve mensen. Alleen een beetje dom.

  Nou zit ik zelf op een ander draadje de gesloten discussie van de Sonja-topic voort te zetten met het risico dat ene Christian me bant of de boel op slot gooit, soit.

 30. 74

  Israel heeft geen recht die wapens te bezitten.Niemand, zeker de VN niet, heeft ze dat ooit gegeven,behalve dan misschien dat Jaweh dat deed in een koorstsachtige droom van een of andere maffe rabbi.
  Zeggen dat ze dat recht hebben omdat ze het non-proliferatieverdrag niet hebben getekend is te bizar voor woorden.Ze horen daarom juist als een paria behandeld te worden ipv als een verwend,zich misdragend, rotjoch dat constant de hand boven het hoofd wordt gehouden.

 31. 75

  En ze zouden zeker geen duikboot moeten kunnen kopen van de Duitsers om die illigale wapens af te kunnen schieten,Duitsland doorbreekt daarmee het non-proliferatieverdrag en is medeverantwoordelijk voor eventuele oorlogsmisdaden.
  Hieraan is te zien dat het grootste deel van de NAVO landen er een dubbele moraal op nahouden en minstens zo hypocriet zijn als de Duitse (en Nederlandse)regering.

 32. 77

  Condities 1, 2, en 3 in het door Bismarck geciteerde lijstje geven Israël wel degelijk de mogelijkheid als eerste het kernwapen te trekken.

  Hoe lang die doctrine standhoudt valt nog te bezien. Bibi en Barak, al zijn het grote klootzakken, vertrouw ik het nog nèt wel toe dat ze er niet op zitten te wachten om met atoombommen te mogen gooien. Maar wat er na hen komt kan je niet voorspellen, en de Israelische politiek wordt voorlopig alleen grimmiger. En ook onder de joden zijn er nogal wat die op de Eindtijd zitten te wachten.

 33. 79

  Heb voor de lol VK.nl en Joop.nl eens nagekeken op berichtgeving over dit gevalletje.Op Joop.nl is er niets dan doodse stilte rond dit onderwerp,en Vk.nl maakt zich eraf met een superkort tendentieus berichtje waar geen reacties op mogelijk zijn.
  Waaraan ligt het,lafbekkerij of gewoon originele Nederlandse hypocrisie ?

  En de digitale NRC?Youp van het Hek,normaal gesproken zo consequent,schaart zich achter de criticasters die foei roepen en verwijst naar zijn SS lidmaatschap(ook erg orgineel) ,maar die hypocriete houding is niet nieuw,zie zijn reacties op Gretta Duisenberg .

  Nederland is maar een aangespoeld stukje Duitsland,zoals iedere keer weer blijkt.

 34. 80

  Grass kun je niet beschuldigen voor antisemitisme, daar issie te oud voor en heeft hij juist datgene meegemaakt wat hem huiverig maakt voor antisemitisme.
  Anderzijds issie wel weer te oud om nog een juist oordeel te vellen over het Midden-Oosten. Het is een brandhaard vol tegenstrijdigheden. Het is niet alleen Israël, het is niet alleen Iran, het is niet alleen Afghanistan, maar wat is het dan wel….?

 35. 81

  Harry is van de generatie die niet eens weet dat Iran en Afghanistan geen deel uitmaken van het Midden-Oosten en op grond daarvan denken dat iemand als Günther Grass te oud is om te weten waar hij over praat

 36. 83

  Ik denk dat het strategisch onverstandig is om iemand als Grass in te zetten in een Israël-kritisch verhaal.

  De man heeft 12 jaar doorgebracht in een anti-semitisch regime. Zoiets laat een mens waarschijnlijk niet onberoerd. Twaalf belangrijke vormende jaren waarin hij volwassen is geworden.

  Dat hij zijn SS verleden lange tijd heeft verzwegen helpt de zaak natuurlijk ook niet.

 37. 85

  Ja, Günther Grass heeft 12 jaar doorgebracht in een anti-semitisch regime. Twaalf belangrijke vormende jaren waarin hij volwassen is geworden. En daarna heeft hij duidelijk en onmiskenbaar afstand gedaan van het fascisme.

  Jij had die handicap niet….

 38. 88

  Ik ben vlak na de oorlog geboren tussen mensen die nog druk bezig waren de gevolgen van die oorlog te verwerken.

  Jij daarentegen tussen mensen die elke ochtend als eerste de koersen op de beurs opzochten in hun favoriete ochtendblad.

 39. 91

  je hoeft alleen maar naar ‘die Blechtrommel’ te kijken (is echt geen straf) om te constateren dat Grass afstand van zijn SS-verleden heeft genomen. Of ie dat lidmaatschap nou verzwegen/verdrongen had bij die tijd of niet.

  Ik ben een jaar of 10 jonger dan Harm, maar zelfs in mijn jeugd was WOII nog het absolute referentiekader van goed en slecht. In ieder geval bij mij thuis. Daar begonnen gaandeweg wat gaten in te vallen, het ‘bevrijden’ van Vietnam door de VS, die Russen die toch geen kleine rol bij de bevrijding hadden gespeeld bleken toch ook geen lieverdjes, Duitsers bleken niet 1:1 nazi’s te zijn (mede door het werk van Grass – zal wel weer als revisionisme uitgelegd worden).
  Veel overlevende joden waren natuurlijk tot op het bot getraumatiseerd, maar dat rechtvaardigt nog niet om in dat wereldbeeld te blijven hangen (Behalve als het op relaties met Duitsland aankomt – u-bootjes). Of de schuld te verhalen op mensen of landen die in de jaren 40 nauwelijks een rol speelden in dat drama. (ik voel ‘m al aankomen, linkjes naar de groot-moefti van Jeruzalem; echt, dikke middelvinger)

 40. 93

  Jongens,laat je toch niet provoceren door die filosemieten( dank aan degene die me er aan herinnerde,het is een bijzonder accurate term),nog geen ander argument gezien dan hij was een SS er.
  Het is weer de oude truuk,lafhartig spelen op de persoon om maar niet inhoudelijk op het stuk in te hoeven gaan.

 41. 94

  Harm, ondanks het feit dat je van net na de oorlog bent en je wellicht meer de tijd had om je in de Duitse schrijverscultuur te verdiepen, besef je niet dat Grass ook een plaatsje wil in het kritische Israelgeluid. De grote Heinrich Böll was hem met zijn Heinrich Böll Stiftung enkele decennia geleden al voor. Grass heeft waarschijnlijk gedacht dat hij het trucje van Böll even over kon doen. Maar ja, wie lust er nu een oud SS’er?

  Oh, en doe met de navolgende informatie je licht op en bekijk zelf even wat je er mee doet. Zelf heb ik het niet zo op met wikipedia, maar dit lijkt me tamelijk onschuldige informatie:

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Midden-Oosten

 42. 95

  Welnee, het gaat er om dat hij tot 2006 zijn mond dichthield. Nagenoeg alle andere 0815 schrijvers deden dat niet. Zelfs de rechtse Schönhuber, die een boek schreef en publiceerde (1981) over zijn rol bij de SS, kon zijn biezen bij de CSU pakken. Grass zei niets.

  En dat Grass er wel vaker naast zat bij belangrijke thema’s bewijst dit wel weer:

  http://www.dradio.de/dlf/sendungen/sendezeichen/1700572/

  Hieruit blijkt dus dat hij zelfs in November 1989 niet begreep hoe het er voor stond met de Duitse “binnenlandse” politieke ontwikkelingen.

  Grass wil de indruk wekken dat hij de problemen in het Midden-Oosten kan doorgronden. Hij bereikt echter het tegendeel.

 43. 97

  nu dwalen we wel een beetje af. Maar die Duitse hereniging had best anders gekund. Dat was de eerste 10 – 15 jaar een groot drama voor veel DDR-burgers. Wonderlijkste was nog dat de om die hereniging bejubelde Kohl het prachtig vond dat Tsjechoslowakije in 2 staten uiteen viel, en erger nog, een actieve rol speelde om Kroatië, Macedonië en Slovenië (Bosnië Herzegovina kwam later) los te weken van het verfoeilijke Joegoslavië. Dat was een succes.

 44. 98

  De dameskapper bij mij om de hoek heeft vorige week ,een maand voor hij met pensioen gaat,toegegeven dat hij op de lagere school paardenstaarten v/d meisjes in inktpotten duwde ,de lafbek.
  En zo iemand durft dan nog dameskapper te worden ook,en dat is op zich niet zo heel erg,je moet je brood verdienen,maar dat hij het heeft verzwegen.
  De herenkapper bij hem tegenover heeft het jaren geleden al bekend.

 45. 99

  Wat ik al eerder gemeld heb, Pakistan krijgt waarschijnlijk ook zo’n Duitse onderzeeboot. Daarnaast heeft Pakistan heeft ook nucleaire wapens en Pakistan heeft ook het Non-proliferatieverdrag niet ondertekend.

  In zeker zin heeft Grass wel gelijk, Duitsland heeft een dik pak boter op het hoofd. Voor het persoonlijk gemak spitst Grass de problematiek toe op Israël. Ik vind het gedicht van Grass daarom te gemakkelijk, te politiek modieus.

  Het zou voor Grass en iedereen beter zijn geweest om het verhaal wat breder te brengen. Dat heeft hij niet gedaan……

 46. 101

  Yep, Pakistan zou ook geen duikboten behoren te krijgen en iedereen zat er in het verleden wel eens naast,

  maar dat neemt niet weg dat Graas in dit geval de spijker op de kop slaat

  en dat al die pogingen om hem verdacht te maken en met het vingertje naar anderen te wijzen, daar niets aan veranderen.

  Jezus, wat kunnen die zionisten toch emmeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren