Zo concludeert het NRC. Lees en huiver:
In ruim kwart van de gevallen ligt het uurtarief dat Nederlandse gemeenten betalen onder de kosten van een uur huishoudelijke hulp, zo blijkt uit een studie van adviesbureau Berenschot. De onderzoekers spreken van een situatie die “niet duurzaam” is.
Sinds 2007, toen gemeenten eindverantwoordelijk werden voor de inkoop van thuiszorg, zijn de tarieven die zij bereid zijn te betalen scherp gedaald. De eigen bijdragen van hulpbehoevenden zijn sindsdien gestegen […] Zion Jongstra, directeur van TSN Thuiszorg, veruit de grootste organisatie op deze markt, zegt dat winst maken “vrijwel onmogelijk” is geworden. Hij noemt de situatie onhoudbaar.
Curatoren van [failliete] zorginstelling Thebe Huishoudelijke Zorg (2.000 werknemers) constateerden onlangs dat de organisatie niet levensvatbaar was omdat gemeentes aanmerkelijk minder betalen dan het personeel kost.
Het adviesbureau stelt dat de tarieven “in de meeste gemeenten de bodem hebben bereikt en in een aantal gemeenten door de bodem zijn gezakt”. Toch is de grootste bezuinigingsoperatie in de huishoudelijke hulp pas net ingezet.
Berenschot verwacht dat het aantal schijnconstructies om pensioenpremies en andere afdrachten te ontlopen zal toenemen. Vijf jaar geleden werd een sluiproute waarbij hulpverleners als zelfstandigen, de zogeheten alfahulpen, werden ingehuurd verboden. De scherpe bezuinigingen en een vernieuwde Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015 zouden zulke constructies weer mogelijk maken.
Lees het hele verhaal hier.
Reacties (7)
Gelukkig compenseren de gemeenten dit weer door de managers in de zorg meer te betalen dan ze waard zijn.
Misschien weet ik te weinig van de thuiszorgmarkt, maar waarom gaan bedrijven contracten aan met gemeenten als ze weten dat ze daar niet aan kunnen verdienen/failliet gaan?
En: zou ‘de markt’ dit niet automatisch oplossen doordat gemeenten meer moeten betalen als er geen enkel bedrijf een contract met ze aan wil gaan?
@2, omdat de mensen die een faillissement veroorzaken er zelf niet altijd slechter van worden. Als kortetermijnstrategie werkt het – en de rotzooi ruimt men later wel op.
@2: Omdat gemeenten min of meer de enige afnemers zijn.
Hoe minder hoe beter, straks zullen ze het geld hard nodig hebben met de kille wind uit het Haagse.
“t Is een zieke bedoening…
@4: http://www.smbc-comics.com/index.php?id=3383