De gouverneur van de Amerikaanse staat Arizona, Jan Brewer, heeft haar veto uitgesproken over een wet die het mogelijk zou maken homoseksuelen te discrimineren vanwege ‘een oprecht gevoelde religieuze overtuiging’.
Hel erg verrassend is dit veto niet. Republikeinen hadden, gezien de felle kritiek, duidelijk hun hand overspeeld:
Brewer was reportedly in emergency meetings earlier in the day concerning the bill, which was passed by the GOP-dominated state legislature earlier this month, prompting not only objections by residents, businesses, and fellow Republicans, but threats of a boycott from prominent actor and activist George Takei and the prospects of the National Football League moving the Super Bowl out of the state in response.
Enkele Republikeinse state senators kregen al eerder bedenkingen en smeekten gouverneur Brewer publiekelijk een veto uit te spreken over de wet waar ze in eerste instantie nog vóór hadden gestemd:
Three Republican senators who voted for Senate Bill 1062 say they made a bad decision in a rushed process and are now asking Gov. Jan Brewer to veto the right to refuse service bill.
En als cherry on the cake, heeft een federale rechter onlangs het verbod op het homohuwelijk in de staat Texas ongrondwettelijk verklaard. Tegenstanders zijn direct in hoger beroep gegaan, dus op de eerste Texaanse homohuwelijken moeten we nog even wachten.
Reacties (4)
De tweede link zit achter een cookiemuur.
Verder: “Three Republican senators who voted for Senate Bill 1062 say they made a bad decision in a rushed process and are now asking Gov. Jan Brewer to veto the right to refuse service bill.”
Let wel, deze volksvertegenwoordigers zijn binnen een week 180 graden in hun standpunt gedraaid. Daar kunnen Nederlandse politici nog wat van leren!
De Amerikanen op mijn FB-wall zijn zonder uitzondering cynisch over deze move. De enige reden voor het veto van Brewer is dat de Super Bowl anders aan Arizona voorbijgaat, is de teneur van hun reacties. Brewer is helemaal niet zo begaan met het lot van homo’s, wel met mogelijke negatieve gevolgen van de wet. En dat geldt ook voor de draai van die senatoren. Geen nobele motieven, slechts economische.
Eerder is zelfs de gouverneur al teruggefloten:
De gouverneur in Arizona kwam al eerder in het nieuws nadat zij een wet had aangenomen die agenten het recht gaf om een persoon te onderzoeken wanneer zij het vermoeden hebben dat die persoon illegaal het land is binnengekomen.
Ze vond de wet nodig omdat veel Mexicanen via Arizona Amerika proberen in te komen. President Barack Obama stapte echter naar de rechter en liet de wet ongeldig verklaren.
Bron: Elsevier
Goed dat die wet van tafel is ook al is de motivatie waarschijnlijk financieel en niet uit sociale motieven.
Toch vraag ik me af: als de wet er door had gekomen dan had iedereen toch iedereen die “anders” is kunnen weigeren? De bakker die weigert Joden te helpen om zijn religie of levensovertuiging, de slager die weigert Christenen te helpen, de autoverkoper die geen moslims wil helpen, de groenteman die geen atheïsten of agnosten wil helpen, de supermarkt die geen mannen/vrouwen wil helpen, de restauranteigenaar die geen houders van wapens wil helpen (want geweld keurt jou god of goden niet goed), de pomphouder die geen TEA partij leden helpt want volgens zijn geloof is iedereen gelijk en respecteren de TEA party aanhangers dat niet etc.
Oftwel een wet die discriminatie zou legaliseren op basis van “vrijheid van godsdienst”. Had toch mooi geweest dat als die rare wet er door had gekomen de religie gekies keihard de deksel op de neus hadden gekregen.