Europarlementariër Bas Belder (SGP) stapt over van Nigel Farage’s EFD naar de ECR

De Volkskrant:

Het Nederlandse Europarlementslid Bas Belder wil niet langer samenwerken in Brussel met UKIP. Daardoor wordt het voor Farage moeilijker om een eurokritische fractie te vormen in het Europees Parlement.

Belder, een politicus van de gereformeerde partij SGP, zetelde de voorbije jaren in de Europese fractie van Farage. Voor de verkiezingen ging de partij een lijstverbinding aan met de ChristenUnie. Die combinatie was goed voor twee zetels: één voor de ChristenUnie, één voor de SGP.

Beide Europarlementsleden stond het vrij om een fractie te kiezen. Belder twijfelde of hij zich net als Peter van Dalen van de ChristenUnie zou aansluiten bij de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR). Maar na gesprekken heeft hij er voldoende vertrouwen in om zich bij deze door Britse en Poolse conservatieven gedomineerde fractie aan te sluiten, aldus het persbericht.

h/t @rangbyung

Open waanlink

 1. 1

  Onbetrouwbaar sujet. Was de enige mogelijkheid om vanuit Nederland via-via steun te verlenen aan Farage. Heeft nooit laten merken de fractie waar UKIP inzat te willen gaan verlaten. Onbetrouwbare christenhond. Oh nee, dat is een pleonasme…

 2. 3

  Met alle rechts-populisten en rechts-radicalen die elkaar de tent uit vechten is de ECR (de groep rond de Britse Conservatieven, de Christenunie, de Poolse Recht en Rechtvaardigheid (van de Kaczyński-broers) en voorheen ook met een sterke inbreng van de Tsjechische Democratische Burgerpartij) de veilige keus geworden voor veel partijen op de rechterflank.

  Immers UKIP wil niet met Front National, UKIP wil ook niet met ZwedenDemocraten, ZwedenDemocraten wil niet met Front National, PVV is goed bevriend met Front National junior, maar baalt toch wel weer van Front National senior. Lega Nord heeft UKIP verraden om met de PVV te gaan, PVV voorkomt samenwerking met de Poolse KNP en vanuit beide kampen wordt gevochten om het Litouwse TT. Daarnaast komt Front National senior qua antisemitische denkbeelden akelig dicht bij de neonazi’s uit Duitsland (NPD), Hongarije (Jobbik) en Griekenland (Gouden Dageraad), terwijl Geert Wilders juist sterk pro-Joods en pro-Israël is. Dat heeft nooit gewerkt en zal vermoedelijk ook wel nooit helemaal werken ook.

  De Eurosceptische rechtse partijen zouden een voorbeeld moeten nemen aan de GUE/NGL-groep, de groep van “Verenigd Links”.
  Daar zijn ook vrij uiteenlopende partijen bij aangesloten, van de opvolgers van Oost-Europese communistische partijen (Die Linke), via Scandinavische eco-socialisten, klassieke west-Europese communisten, politieke takken van linkse onafhankelijkheidsbewegingen (Sinn Féin) naar moderne democratisch socialisten (SP), protestpartijen (LPD, Podemos) en dierenrechtenpartijen (PvdD).
  Partijen die het lang niet altijd met elkaar eens zijn, behalve dat ze de huidige Europese Unie te neoliberaal vinden. Toch vormen ze al jaren lang samen een redelijk stabiele groep met daar binnen de vrijheid om af en toe van de partijlijn af te wijken tijdens een stemming.

  (P.S. Klein smetje op dit betoog is het feit dat de Griekse communisten KKE uit de groep gestapt zijn, Die Linke zou zich te sterk tegen het Oost-Duitse verleden hebben uitgesproken of iets dergelijks. Namens Griekenland blijft SYRIZA van voorzitter Tsiparas wel in de groep van Links zitten trouwens.)

 3. 4

  Heh Pedro,

  Ukid heeft een Europese fractie gevormd. Neem je je borrelpraat nu terug omtrent geestverwantschap?

  Hoop op een intellectueel antwoord.

 4. 6

  Farage en Grillo hebben het dan toch redelijk vlot voor elkaar gekregen. Zeker nadat de SGP over was gestapt had ik er niet veel fiducie meer in, maar het is gelukt.

  De EFD gaat dus toch samen met de Zweden Democraten (waar ze eerst ruzie mee hadden), verder Française Joëlle Bergeron (die uit het Front National gestapt is) en de Letse groene boerenpartij ZZS die eerder bij de liberale groep zat.

  De coalitie van Wilders en Le Pen is blijkbaar nog steeds aan het onderhandelen de Polen van KNP waarna ze nog één landje nodig hebben (Frankrijk, Italië, Nederland, België, Oostenrijk en Polen maakt zes), maar het aantal ongebondenen begint langzaam op te raken. Volgens mij zijn deze partijen/independents nog beschikbaar:

  * Democratic Unionist Party, Noord-Ierse hardliners
  * IMRO – BNM, Bulgaarse nationalisten
  * De independent Mircea Diaconu, een Roemeens acteur
  * PARTEI, Duitse komische parodiepartij
  * Jobbik, Hongaarse neonazi’s
  * Gouden Dageraad, Griekse neonazi’s
  * NPD, Duitse neonazi’s
  * KKE, Griekse communisten

  Gezien de rechtse toon van FN en PVV zullen ze wel met DUP en IMRO aan het praten zijn, maar geen idee of ze er daar mee uit komen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren