Elsevier.nl wijst daders dood Els Borst aan: zigeuners

Het waren gewelddadige Oost-Europese bendes!

De buurt in Bilthoven zou al lang geteisterd worden door inbraken, en meer algemeen: “vaak gaat het bij gewelddadige roofovervallen om mobiele dadergroepen uit voormalig Oost-Europa”, schrijft Elsevier-redacteur Gerlof Leistra. Dit is volgens de misdaadverslaggever dan ook “het meest logische scenario”.

‘Mobiele dadergroepen uit voormalig Oost-Europa’, rara wie zouden daar nou mee bedoeld worden? Joost Niemöller, kom er maar in!

Ondertussen is de recherche er nog niet eens uit of het om een misdrijf gaat.

Open waanlink

 1. 1

  @0:

  Zeg nou niet dat Leistra geen sterke aanwijzingen voor zijn theorie heeft. Uit het artikel:

  De buurt in Bilthoven waar Borst woonde, wordt al lang geteisterd door inbraken. […]

  Eerder maakte de politie bekend dat er geen sporen van braak zijn aangetroffen.

  En:

  Het is nog niet bekend of er uit de woning van Borst goederen zijn verdwenen.

  Desondanks ben ik nog niet overtuigd. Persoonlijk denk ik dat ALLES samenhangt met DEMMINK!

 2. 3

  @2 Grappig dat je dat zegt. Niemöller citeert in dat stuk van hem instemmend het volgende historische uitstapje in een verkennende rapportage van Dina Siegel (hoogleraar criminologie, UU) over ‘mobiel banditisme’:

  Zigeunerbendes waren vooral betrokken bij het stelen van vee, vis, ganzen en sprokkelhout, maar ook bij inbraken en roofovervallen. De joodse bendes bestonden uit asjkenazim, migranten uit Oost- en Centraal -Europa, die pogroms en armoede hadden verruild voor de religieuze tolerantie en welvaart van Nederland. (-) In de 18e eeuw begonnen criminele zigeuners en joodse dieven samen te werken en ontstonden er gemengde bendes.

  Siegel baseert zich daarvoor op het werk van Florike Egmond, die onderzoek deed naar diverse typen bendes in de 17e en 18e eeuw, waar naast lokale bendes kennelijk ook joodse en zigeunerbendes bestonden.

  Bij Niemöller krijgt dit echter het karakter van een raciale analyse. Hij haalt de hele IQ-santekraam er weer bij om aan te tonen dat zigeuners zo crimineel zijn door hun gebrekkige intelligentie, en dat het dus om een inferieure mensensoort gaat, dat gedoemd is in haar eigen vunzigheid te blijven wentelen vanwege hun gebrekkige genen.

  Hoe het komt dat het gemiddelde IQ van Roma meer overeenkomt met dat van Afrikanen ten zuiden van de Sahara, dan met de rest van de wereld, blijft vooralsnog een raadsel.

  Genoeg gezegd, lijkt me zo.

 3. 5

  Het woord zigeuner komt niet in het stuk van Elsevier voor, wel Oost-Europa. Er lijkt me genoeg aan te merken op Elsevier, maar daarvoor hoef je Joost N. er toch niet bij te halen?

 4. 8

  vullisstukje, waarbij je, om een mening te vormen, ook nog eens een euro moet betalen om het artikel van Niemoller te lezen. Nee, dank u

 5. 11

  @10 Ik link daar direct naar een rapport van Dina Siegel voor de politiediensten in de reeks ‘Politie & Wetenschap’. (De link werkte inderdaad niet, ik zal de url herstellen, dank).

  Let wel: ik ontken niet dat er grote culturele en sociale problemen steken achter de hoge criminaliteit binnen Romagemeenschappen, met name in voormalige Oostbloklanden, noch dat Nederland meer te maken zal krijgen met die problematiek nu onbeperkt personenverkeer vanuit en naar Roemenië mogelijk wordt (al kent Hongarije net zo goed Romagemeenschappen, en worden we ook niet overspoeld door Hongaarse roma-zigeuners).

  Waar ik echter bezwaar tegen maak is dat er op grond van een mogelijk geweldsmisdrijf (waarvan de omstandigheden nog nauwelijks helder zijn) zonder enig bewijs onmiddellijk met de beschuldigende vinger naar een hele etnische groep gewezen wordt. ‘O zullen wel Roemenen/zigeuners zijn’.

  Dat is gewoon racistische stemmingmakerij, en het is zorgwekkend dat een journalist van een gerespecteerd opinietijdschrift zich op het weblog van dat tijdschrift aan dergelijke hetzerige speculatie bezondigt. Een teken des tijds.

 6. 14

  Dus omdat zigeuners Europa terroriseren, mogen zigeuners hier niet van verdacht worden, omdat anders het idee ontstaat dat zigeuners Europa terroriseren.

 7. 16

  @14: Sorry, maar waar bazel je over?
  Omdat elders in Europa, naar JOUW weten, zigeuners- Roma – de boel terroriseren( ik moet het eerste ECHTE en OPRECHTE verhaal nog horen) is het gerechtvaardigd bij een – mogelijk willekeurig – misdrijf in Nederland direct met het vingertje die kant op te wijzen??
  Tsktsktsk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren