De gewone Nederlander is een retorisch verzinsel

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Door de overdreven aandacht voor de ‘gewone Nederlander’ worden Nederlanders met een migrantenachtergrond ontmoedigd om zich Nederlander te voelen.

De gewone Nederlander is een retorisch verzinsel om ’n deel van de Nederlanders uit te sluiten van de collectieve belevenis van Nederlands burgerschap.

Open artikel

Reacties (14)

#1 kneistonie

Nee, dit helpt.

Beste meneer, doe mee en zie niet om.

#2 Manfred

Dat het een retorisch verzinsel was is nogal een open deur. Het was post-verkiezings- en mid-onderhandelingsretoriek, een maand voor de presentatie van het regeerakkoord.

De boodschap was duidelijk, wie niet op het CDA stemde was een ongewone Nederlander en je kunt alleen gewoon worden door wel op het CDA te stemmen.

Magendane betrekt die retoriek te veel op zichzelf:
“De werkelijkheid is dat zij ongewone Nederlanders zijn: mensen die niet in bestaande hokjes passen.”

Het ging niet over migranten of onbehokten, maar over alle niet-CDA-stemmers. Over alle gewone Nederlanders dus.

#3 Bookie

Dat je als Nederlander met een migratieachtergrond volgens dit kabinet geen gewone Nederlander kan zijn is een racistisch verzinsel.

#4 Le Redoutable

“De emoties van Nederlandse jongen van Marokkaanse afkomst voor de NOS-camera waren authentiek. Hij was oprecht blij voor zijn land van afkomst. Ik weet zeker dat hij, net als ik, óók oprecht blij was toen de Oranje Leeuwinnen het tot Europees Kampioen schopten.” Zeker weten? Mijn ervaring op straat is namelijk dat desbetreffende afkomst Nederlanders over (gewone) Nederlandse vrouwen eerder denken zoals Rapper Boef:
https://joop.bnnvara.nl/opinies/beste-boef-kech

#5 Henk van S tot S

Nu woont mijn familie al minimaal 300 jaar binnen de grenzen van Nederland,
maar gelukkig zijn wij onszelf en behoren we niet tot de “gewone Nederlanders” en hoef ik geen bal aan te trekken van het geleuter er over.
;-)

#6 Bismarck

@3: Oei zeg, word je meteen in de eerstvolgende post gelogenstraft.

@5:“Nu woont mijn familie al minimaal 300 jaar binnen de grenzen van Nederland” Weet je dat zeker? Met name in de eerste van die drie eeuwen zijn de grenzen van Nederland namelijk nogal gewijzigd en je directe voorouders waren in die generatie (conservatief geschat) minstens met zijn duizend.

#7 Henk van S tot S

@6:
Tenzij de de stamboom en genealogischdee gegevens vanaf 1700 vervalst zijn, is dat zeker.
Ze vertoefden ruwweg boven de lijn Middelburg – Enschede

#8 Bookie

@6 Nee hoor, ik ken en zie heel veel gewone Nederlanders met een migratieachtergrond, daar verandert de post van @4 niets aan.

#9 Lennart

Een enigszins apart artikel. De auteur begint met zich af te zetten tegen het “gewone Nederlander” frame, maar aan het eind van het artikel bevestigd hij het min of meer; hij heeft het dan over de “ongewone Nederlander”, en het lijkt erop dat hij daar allochtone Nederlanders mee bedoelt. Echter, een “ongewone Nederlander” kan alleen maar bestaan als de “gewone Nederlander” bestaat.

Dat is het probleem van de identiteitspolitiek die Rutte en Buma voeren met hun “gewone Nederlander”. Het splitst de maatschappij in twee groepen, waarbij de “ongewone” groep toch vooral zijn mond moet houden. Als je dan tot die “ongewone” groep behoort, en toch je mond wil opendoen, dan kan je dat eigenlijk niet anders doen dan door te spreken voor die “ongewone” groep. Maar ja, daarmee bevestig je eigenlijk dat er uberhaupt twee verschilllende groepen zijn, aangezien je nu opkomt voor die groep. En je zult zien, dat jij vervolgens wordt beschuldigd van het voeren van identiteitspolitiek. Volgens velen zijn het namelijk niet de personen die het onderscheid tussen “gewoon” en “ongewoon” hebben gemaakt die identiteitspolitiek voeren, maar juist de mensen die daar kritiek op hebben.

Wat ik heel goed vond was de “gewone Nederlander” serie van Lamye Aharouay in de NRC; dat liet heel duidelijk zien dat er niet een enkel type “gewone Nederlander” is, en ook dat de meeste van die types “gewone Nederlanders” helemaal niet zitten te wachten op de regressieve identiteitspolitiek van Wilders en Baudet.

#10 Bismarck

@7: Jij hebt een stamboom met ál jouw voorouders van de laatste drie eeuwen? En niemand daarbij die voor 1800 geboren is in bijvoorbeeld IJsselstein, Vianen, of Culemborg?

#11 Henk van S tot S

@10:
Ik behoor niet tot die familie die Vianen verpatste aan de Staten van Holland en West-Friesland.
:-)

Maak het niet te ingewikkeld:

Ik wilde alleen maar zeggen, dat “we” al jaren op het grondgebied van dit land wonen en dat ik me nog steeds geen “gewone Nederlander” voel, maar gewoon mezelf ben.

#12 Bismarck

@11: Ik wilde er meer op wijzen dat we uiteindelijk allemaal wel voorouders met een “migrantenverleden” hebben en de meesten van ons aanmerkelijk recenter dan ze denken. Ik durf er niet eens mijn hand voor in het vuur te steken dat al mijn 32 voorouders in de 5e generatie (dan hebben we het zo’n beetje over de tweede helft van de 19e eeuw, best kort geleden) in Limburg geboren zijn en daarmee ben ik waarschijnlijk nog één van de “gewonere” Limburgers. Twee generaties daarvoor weet ik met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat er voorouders tussen zaten die niet in Nederland geboren zijn, al was het maar omdat het grootste deel van Limburg (en een twintig jaar lang zelfs heel Limburg) toen niet in Nederland lag. Kortom, als je wat meer aan de rand van Nederland woont, is dat hele begrip Nederlander toch al een stukje waziger. Wat is Max Verstappen bijvoorbeeld?

#13 Henk van S tot S

@12:
Behoorlijk off topic, maar………..

De wereld is maar een raar samenraapsel van menselijke wezens talen/dialecten en gewoontes.

Waar het taal/dialect betreft herinner me ik nog een grappig voorval
Ik kwam vroeger redelijk veel bij kennissen van mijn ouders in Berg en Teblijt en verstond het plaatselijke Limburgs best redelijk.
Later kwam ik met wat Duitsers uit Düsseldorf een keer in Keulen bij een cabaretier, die plat Keuls sprak.
Tot mijn stomme verbazing verstond ik het beter dan het merendeel van mijn gezelschap.

Oké, na genoeg geoha (al is het dan niet over de “gewone Nederlander”) mijnerzijds, speciaal voor jou nog een wens met een Limburgs tintje :-)

#14 Ernstig

De Nederlander bestaat niet, maar toch heeft hij white privilege. Nederlanders zijn blijkbaar interdimensionale wezens die onze werkelijkheid enkel betreden op het moment dat de Gloria Wekkers een zondebok nodig hebben. Dit klinkt wetenschappelijk gezien onlogisch, maar wetenschap is natuurlijk ook maar een witte mannen ding en daarom van weinig waarde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*