Burgemeester Van der Laan: Quinsy Gario verkoopt leugenpraatjes

Burgemeester Van der Laan is niet te spreken over de wijze waarop Quinsy Gario de discussie over de marginalisering van de Afro-Nederlandse minderheid gaande houdt. Dit gaf hij te kennen bij AT5’s ‘Het gesprek met de burgemeester‘. Volgens de Amsterdamse burgervader deinst Gario daarbij niet terug voor een leugen meer of minder.

Gario had de gemeente Amsterdam ervan beticht de herdenking van de racistische moord op Kerwin Duinmeijer te hebben afgelast ten gunste van het scheepvaartevenement ‘Sail’.

Volgens Van der Laan verdraait Gario de feitelijke gang van zaken en weet hij dit ook:

Ik moet me echt een beetje inhouden om het wel netjes te houden, want het is één grote barre onzin, en dat weet hij. We hebben hem namelijk ook verteld dat ons geen aanvraag bekend was, dat is bevestigd door de organisatie: ze hebben dit jaar zelf gedacht dat er weinig belangstelling zou zijn vanwege Sail. Wij hadden er niets mee te maken. Sterker, wij hadden al een plek gereserveerd op de Dam en in het Vondelpark voor de demonstratie.

Maar hij legt de verbinding met die arme man die in Den Haag gestikt is bij die arrestatie, Mitch Henriquez, hij legt een verband met institutioneel racisme, hij zag kennelijk weer een kans om ons – ik zou bijna zeggen – zwart te maken.

Ik vind dat hij ons moet behandelen zoals hij zelf behandeld wil worden, namelijk eerlijk, en daar is ‘ie hier echt mee in verzuim gebleven.

Op de opmerking van de interviewer dat Gario later had toegegeven dat hij ‘de verkeerde conclusie had getrokken’ zegt Van der Laan:

Nee. Neenee, ook dáárin is hij niet eerlijk geweest. Hij heeft gezegd: de gemeente heeft nu aangegeven – nadat ik hem een mail had laten sturen – wel dat te willen, en zal er nauwer mee samenwerken, zoiets. Alsof die discussie op Twitter ons van positie had veranderd. De grootst mogelijke onzin!

Maar ik ga hier niet mijn vrolijke stemming door die valsigheid laten bederven. Alleen het krijgt wel een staartje voor ‘m, want ik vind dat je zo niet moet omgaan met elkaar. We gaan dit keurig op een rijtje zetten zodat mensen zelf een oordeel kunnen vellen over hoe wild zijn beschuldigingen soms zijn.

De burgemeester doelt daarbij vermoedelijk op deze tweets:

Open waanlink

 1. 1

  Afro-Nederlandse

  Oh god beginnen we hier nou ook al met die politiek correcte onzin? Alsjeblieft zeg.

  Voor de rest, negeer die meneer Gario. Geen enkele aandacht meer aan besteden. Klaar.

 2. 2

  Het siert Prediker dat hij deze post plaatst. Eerder meldde hij/zij(?) dat Q.G. een sieraad (oid) voor de samenleving is. Mogelijk is dit het eerste stap(je) richtng een genormalseerde discussie betreffende discriminatie en dat gekleurde mensen netzo hard in staat zijn genocidale systemen te ondersteunen als de blonde mens.
  Misschien,… mischien leidt het zelfs tot een genormaliseerde discussie over migratiegolven,zonder dat hitler daar een rol in speelt. En ja, ik weet dat de criminaliteit is toegenomen navenant aan de toegenomen immigratie. Mijn enige frustratie daarover is het wegmoffelen van cijfers. Mooier maken dan het is. De PVDA mentaliteit.

 3. 4

  @1: Niet negeren, maar ontmaskeren.

  Of je nu wel of geen gelijk hebt met het geval Zwarte Piet en of discriminatie, dat betekent niet dat je in het wilde weg allerlei mensen en instanties mag beschuldigen van racisme zoals Gario deed met de MH17, en nu doet met de herdenking van Kerwin Duinmeijer, en ook met de Bavaria reclame.

  Iemand die tot in het absurde doorschiet mag je gerust afremmen.

 4. 5

  Eerder meldde hij/zij(?) dat Q.G. een sieraad (oid) voor de samenleving is.

  @2 Dat ik mijn sympathie voor de persoon Quinsy en zijn standpunten heb laten blijken, is nog wel een fors aantal stappen verwijderd van dat ik hem een “sieraad (oid) voor de samenleving” heb genoemd.

  Ik zie graag een citaat waar dat laatste uit zou blijken. Zo niet, dan heb jij jezelf bij deze ontmaskerd als ideologisch gemotiveerde leugenaar; geen haar beter dan die Gario waar je blijkbaar zo’n afkeer van hebt (alleen minder succesvol).

  Verder eens met Frank. Gario lijkt de laatste tijd nogal door te schieten, en verder lijkt zijn strijd tegen racisme dooreen te lopen met een behoefte zelf als merk relevant en onder de aandacht te blijven.

 5. 7

  @1:

  Oh god beginnen we hier nou ook al met die politiek correcte onzin? Alsjeblieft zeg

  Hoezo PC? Het is toch wat het is (Afro-Nederlandse)?
  Dat, of je noemt hun ‘nikkers’. Dat is idd minder PC.

 6. 8

  @6:
  Je hebt een gevoelige snaar geraakt bij hem. Misschien is dit zijn manier om zn ongelijk toe te geven, maar vergaat t hem overduidelijk niet van harte. Vandaar de lichtgevoeligheid.

 7. 10

  Tja, niet echt verassend. Na 1-2 jaar geleden wat stukjes van Gario te hebben gelezen was mij wel duidelijk dat die man last heeft van in extreem in hokjes denken, labeltjes plakken en op basis van afkomst of huidskleur oordelen. Dat noemt men ook wel discriminatie of racisme. Ik kan zo’n iemand ook niet meer serieus nemen terwijl het belangrijk is dat discriminatie wordt verbannen.
  Des te opzienbarender dat dat soort rare roeptoeters een podium krijgen. Of toch niet, ter rechter zijde vind je ook rare roeptoeters zoals de bekende Blondie. Dat mensen die figuren serieus nemen stemt mij niet vrolijk.

  Overigens, wat is dat met die rare Vernederlandste termen uit Amerika? Bij Afro Nederlanders denk ik toch aan mensen met een afrokapsel, en witte Nederlanders zijn blijkbaar in de verf gevallen…

 8. 11

  Als Quinsy Gario blank was geboren dan was hij waarschijnlijk nu een werkeloze tokkie geweest, de enige reden dat Quinsy Gario aandacht krijgt is juist omdat hij niet blank is alleen snapt hij dat zelf niet.

 9. 12

  de enige reden dat Quinsy Gario aandacht krijgt is juist omdat hij niet blank is

  Mss krijgt hij aandacht omdat hij bekend geworden is, nadat hij in een steegje door een paar politieagenten gemolesteerd is. Omdat hij een fout T-shirtje aanhad?
  Niet zo ‘zwart/wit’ denken hè :)

 10. 13

  @10:

  rare Vernederlandste termen

  D’r is toch niet mis mee met Afro-Nederlander?
  Vaak (of eigenlijk bijna altijd) spreekt men van Turken, Surinamers, Marokkanen enz.
  Dit terwijl dezen al 3-4 generaties in Nederland wonen. Alsof deze dus nooit ‘echte’ Nederlanders kunnen worden.
  Zeg dan gewoon wat je bedoelt – Je bedoelt zwarten – Nikkers!

 11. 15

  @9:
  Wanneer ben je racist?
  Als je zegt dat de passagiers van de MH17 allemaal blank waren?
  Als je een reclamespot met blanke losers en een superieure neger interpreteert als onderdrukking door de blanken?
  Als je racist en dictator Mugabe een toffe peer vindt omdat hij in een ver verleden tegen de apartheid streed?

 12. 16

  @13
  Wat er mis mee is geef ik aan: dat zijn Amerikaanse begrippen. In Nederland spreken we over het algemeen over zwarte mensen/Nederlanders (of soms nog negers/negerinnen als neutrale term, nikker zeker niet!!!), blanke mensen/Nederlanders, Surinaamse-Nederlanders, Turkse-Nederlanders, Chineze-Nederlanders etc. Meestal doet afkomst geheel niet ter zaken, maar als het toch vermeld moet worden lijkt “*herkomst(voorouders)*-Nederlander” mij de minst slechte term. Maar dat is al te simplistisch, moet ik mijn kinderen als “Nederlands-Thaise-Nederlander” labelen? En omdat opa uit Indonesië kwam, moeten we dat er ook nog ergens in verwerken?

  Gario heeft zijn roots toch in Suriname dacht ik, als zijn afkomst al ter zake doet is en je labels moet plakken dan is hij een Surinaamse-Nederlander. De roots met Afrika gaan wat meer generaties terug, nogal absurd om zover terug te kijken om een labeltje op te plakken. En als we dan toch bezig zijn komen we allemaal oordoronkelijk uit Afrika dus zijn we met zijn alle Afro-Nederlanders.

 13. 18

  Er kwamen maar 15 mensen naar die herdenking. Er wonen heel wat “Afro-Nederlanders” in Amsterdam, en die wachten echt allemaal op toestemming van de gemeente om die jongen te herdenken? Doen ze dat altijd zo netjes?
  Die man heeft inmiddels echt zijn geloofwaardigheid verloren en zeker hiermee. Als hij echt de spreekbuis wordt van zwarte Nederlanders, dan is dat een groot probleem.

 14. 19

  @14: Geen Idee.

  @15: Q.G. heeft best wel wat (goeie) punten maar ik wens me niet deze door hem te vertegenwoordigen.

  @16: Quinsy Gario komt van Curaçao, niet Suriname. Zoals zoiets bij hem (en zijn mede Afro-Nederlandse) vernoeming-waardig is, is dit bij personen als Barry Hay of Jean-Julien Rojer geheel niet relevante Curaçaose afkomst.
  Afkomst, Curaçao bv, heeft er niets mee van doen. Huidskleur wel.
  En het gebeurt open en bloot, racisme. Kijk alleen al naar de arbeidsmarkt.
  Zo rond de feestdagen halen we ‘blanken’ nog eens een reliek uit een duister verleden erbij, om ‘zwarten’ hun plek te wijzen. Er is een klassenmaatschappij.

  De roots met Afrika gaan wat meer generaties terug, nogal absurd om zover terug te kijken om een labeltje op te plakken

  Absurd, dat is het. Het wordt tijd dat we, ‘blanken’, stoppen met racistische flauwekul!

 15. 20

  Racisme wordt gekweekt in een vijfer van geestelijke arremoe.

  Bezie Afrika, bezie SA en nog wat andere landen. Waarom wil iedereen naar Europa/ cq Holland. Omdat wij niet discrimineren.

 16. 23

  @20: Wanneer er in SA een christelijke minderheid vervolgt worden, hebben zij een probleem. De moslim meerderheid een verantwoording.
  Een klassenmaatschappij met segregatie, meer armoede, criminaliteit, opleidingen laag, werkloos, etc. ‘Zwarten’ hebben een probleem, de ‘blanke’ meerderheid heeft een verantwoording.

  Waarom wil iedereen naar Europa/ cq Holland

  Het is altijd wel ergens beter, nogal kinderachtig punt…
  @21: LOL

 17. 24

  @19 Oh, dat wist ik niet, nu wel, dank. Ik had het kunnen googlen maar ik vind zijn geboorteplek of die van zijn (voor)ouders weinig relevant. In mijn ogen is hij gewoon een Nederlander. En als inwoners van dit land (met NL paspoort of verblijfsvergunning) hebben we gewoon respect, begrip, tolerantie en goede wil naar elkaar te tonen. Ook vind ik huidskleur er niet toe doen, je mag natuurlijk trots zijn op je roots of er juist niet telkens op aan gesproken willen worden. Allemaal prima, maar doet je kleurtje er toe? Dat moeten we niet willen. We hebben elkaar als individueel mens te beoordelen, hokjes denken te vermeiden en dus niet te handelen naar iets doms als stereotypes (“veel ..*groepslabel*.. zijn ..*kenmerk*.. dus deze persoon zal ook wel …”). Natuurlijk lopen er idioten rond Helaas gaat Gario daar de fout in, hij haalt wel vaak huidskleur aan. Dat is jammer. Maar schandalig wordt het met uitspraken rond o.a. Mh17. Dat komt toch echt over of je op basis van huiskleur een mening vormt of op basis van huiskleur bepaald of iets wel of geen racisme is, wat fouter dan fout is. Huiskleur doet er niet toe. Er lopen idiote racisten rond in alle uithoeken van de aarde. Gario lijkt toch telkens huidskleur er bij te betrekken of er bizar genoeg bij te slepen. Zo’n obsessie met huidskleur en vingerwijzen naar wie op badis van huidskleur fout bezig is, dat is in mijn ogen ook racistisch. Ik blijf streven naar en hopen op een maatschappij waar we elkaar zoveel mogelijk als individu zien, niet te snel een oordeel hebben klaar liggen. Een utopie om racsime en andere vormen van discriminatie uit te bannen, al was het maar om verschil van mening (zie de heisa/problematiek rondom Sinterklaas en Zwarte Piet) maar het streven waard. Daarvoor moeten we blijven praten en luisteren, dialogen aangaan. Geen monologen zoals doorgeslagen roeptoeters.

 18. 25

  @24: misschien is zijn eigeniljke bedoeling wel om van de witte Nederlander een vijandsbeeld te maken, om onder de zwarte Nederlanders meer eenheid te creeren.

 19. 26

  @25: Er lijkt een strategie te zijn om het woord blanke te vervangen door witte. Dat sluit beter aan bij white supremacy en white priviliges.

  Om vervolgens iedereen als één groep tegen de blanken te verenigen splits je de wereldbevolking in “white” and “people of color”. De slechten versus de goeden. Heerlijk hè, die polarisatie?

 20. 27

  Iedereen onderdompelen in paarse latex, dat is mijn oplossing. Behalve Quinsy, die zal latex namelijk wel weer met iets racistisch kunnen linken. Net een superheld die jongen.

 21. 29

  @28 In het Amerikaanse spraakgebruik noemen ze dat een ‘non apology’.

  In plaats van ronduit toe te geven dat je het bij het verkeerde eind had en daarmee ten onrechte het imago van anderen hebt beschadigd, draai je het zo dat het eigenlijk aan die anderen te wijten was dat jij van alles beweerde dat niet waar was, en dat het toch eigenlijk wel goed was dat je dit hebt aangekaart, omdat dit tot een positieve ontwikkeling heeft geleid.

  Daarmee toon je weinig karakter. Jammer, ik had je wel hoog zitten, maar mijn sympathie is hierdoor toch een paar graden gedaald.

  En dat je het nog steeds niet begrijpt (ik heb hierboven toch duidelijk uitgespeld wat Van der Laans probleem is met je reactie, en op welke tweets hij doelt), pleit evenmin voor je.

 22. 31

  @13: Zeg dan gewoon wat je bedoelt – Je bedoelt zwarten – Nikkers!

  Daar kennen we het woord “neger” voor, maar dat heeft tegenwoordig ook al met negatieve lading. De Nederlandse Taalunie adviseert “zwarte” ipv “neger”.

  Vreemd genoeg vind ik dat dan weer negatiever.

 23. 32

  @31: In het Zuiden is zwarte het scheldwoord voor negers (Zuid-Aziaten, eigenlijk alles met een meer dan lichtgetinte huidskleur).

 24. 33

  @5

  Gario lijkt de laatste tijd nogal door te schieten (…)

  De laatste tijd?! Laat ik een citaatje uit zijn formele bezwaar tegen de Sinterklaasintocht 2013 aanhalen…

  (…) de kwaliteitseis wordt niet volledig aan voldaan omdat het slechts de slavenhandelsgeest van de stad Amsterdam naar voren brengt maar afbreuk doet aan het imago van Amsterdam als creatief en innovatief (…)

  (emphasis mine)

  Volgens mij waren er genoeg minder vergezochte argumenten aan te dragen tegen de intocht. Toch achtte meneer het nodig even dit inkijkje in zijn hersenkronkels te geven. Nee, doorschieten is echt niet iets van de laatste tijd; het is Gario himself die door Zwarte Piet racistisch te noemen terwijl dat natuurlijk helemaal niet het geval is al jaren doorschiet en polariseert. Dankzij deze meneer zijn we inmiddels juist verder van een oplossing voor het echte probleem, namelijk dat er mensen zijn die zich gekwest voelen, zoals in 1987 prachtig verwoord door Gerda Havertong en daarna 25 jaar volkomen genegeerd.

  https://www.youtube.com/watch?v=m3s1RcSK3sg

  (En, ja, behalve Gario is natuurlijk de vaderlandse media – die nauwelijks een podium bood aan de stem van Gerda (en de vele gelijkgestemden)- net zo schuldig. We hadden dit probleem jaren geleden zonder veel poespas kunnen oplossen. Nu is het een halve burgeroorlog…)

 25. 34

  mhh 2 oktober en de ZP-ongein begint weer, volgens mij hoort dit over 10 jaar gewoon bij de traditie….owee als dan iemand het waagt de ZP-discussie af te schaffen of op z’n minst beschaafd te voeren.

 26. 35

  Ik heb Gario op deze plek wel eens een mislukte, racistische nepkunstenaar genoemd die enkel kon teren op z’n aan schuldgevoelens appellerende praatjes. Prediker werd daar toen boos om.

  Mijn predikaten blijken nog altijd te staan als een huis.
  Gario: Dat is gebakken lucht zonder bonnetje om te ruilen…

 27. 37

  @36 Vind ik ook. Neger is in mijn beleving altijd de goede term geweest. Vanwege misverstanden met anderstaligen is het echter niet zo handig. Tijd voor een nieuw woord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren