1. 5

  klopt niet helemaal. In de eerste plaats is in Nederland de kwaliteit van buitenwiet niet vergelijkbaar, bovendien wordt bij de binnenteelt veel CO2 gebruikt als groeistof, CO2 die elders afgevangen wordt wordt in de kweekruimte gepompt, dikke kans dat daardoor de CO2 emissie van de centrale gecompenseerd wordt.
  Dat leidt natuurlijk niet tot energiebesparing op zich, maar omdat in het artikel die CO2 specifiek genoemd wordt wou ik dat toch even kwijt…

 2. 6

  @5: Zolang de wietplanten niet als biobrandstof worden gebruikt of onder de grond gestopt, is er geen winst aan CO2-opslag in de wietplanten. Deze kan dus de emissie van de elektriciteit en vervoer ook niet compenseren.

 3. 9

  dat wordt dan in het vervolg spacecake eten. Of thee drinken. O nee, dan moet je weer water koken/een oven aanzetten.
  En hoe zit dat met het alternatief van de verdamper? Moet je wel een vlammetje bijhouden, maar ‘verbrandt’ weer op een andere manier?
  Hoe ook, als het buiten- ipv binnenwiet zou zijn wordt dat ook opgerookt/gegeten/gedronken/verdampt.
  En misschien wel 2x zoveel, vanwege minder werkzame bestanddelen.
  Het is allemaal niet zo simpel…

 4. 10

  JSK, het meeste koolstof zal toch in de stelen van de plant gaan zitten die je niet oprookt. Je kan er wel o.a. touw, papier of meubelplaat van maken.

 5. 12

  Ja, ik heb het gedeeltelijk gezien. Wordt deze week nog verschillende keren herhaald op Holland Doc 24.

  Overigens is er niets mis mee om koolstof uit de atmosfeer via planten om te zetten in vaste materialen. De koolstof keert alleen terug in de lucht als die materialen zouden worden verbrand.

 6. 13

  @10: Dat gebeurt nu juist niet, omdat wietteelt illegaal is. Alle delen van de plant behalve de bloem worden verbrand of ergens achtergelaten om te rotten. Daarmee komt de CO2 gewoon weer vrij. Met legalisatie zou de CO2 inderdaad langer ontrokken kunnen worden, omdat plantdelen langer in circulatie blijven.

  @9: Het enige verschil tussen binnen en buiten zit hem dus in de extra energie die nodig is (voor belichting, beluchting en om de hele installatie te bouwen, waarvan 10% jaarlijks weer tot puin wordt gemaakt door politie-invallen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren