Baantje naar zijn vaartje

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Across different fields, having a dad who did it before definitely helps your chances. The New York Times’ Seth Stephens-Davidowitz found American men are 1,361 times more likely to win an Academy Award, 1,639 times more likely to win a Pulitzer, and 1,895 times more likely to become a famous chief executive if their dad did the same thing first. And if their dad was a senator, their chances are even better, at 8,500 times more likely.

Om Mark Twain te parafraseren: de berichten over een meritocratie zijn sterk overdreven.

Open artikel

Reacties (6)

#1 Hans Verbeek

Nepotisme zie je ook in NL.
De nieuwe politiek assistent van Mark Rutte (Sophie Hermans) is de dochter van oud-VVD-corryfee Loek Hermans.
De zus van Sophie Hermans is de politiek assistent van staatssecretaris Wiebes.

#2 Inkwith Barubador

Beetje kort door de bocht.

Als je pa goed was in een bepaald vak, is de kans vrij groot dat je een flink deel van zijn ’talentgenen’ hebt overgeerfd. Daar komt nog bij dat je ook in je opvoeding erdoor beinvloed bent. Je hebt dus al een betere start dan iemand die iets heel anders dan zijn pa gaat doen.

#3 Prediker

@2 Begrijp ik nu goed dat Aaf Brandt Corstius een baantje als stukjesschrijver heeft binnengesleept omdat ze daar zoveel talent voor heeft, en niet omdat ze op de naam en de contacten van haar vader redacties is binnengekomen?

Zou een Rand Paul werkelijk half zo succesvol zijn geweest als hij niet op de naam van zijn pappie kon meeliften?

Om over de geflopte zakenman George W. Bush nog maar te zwijgen. Zesjes aan Yale, feesten, snuiven en zuipen, terwijl anderen in Vietnam vochten de reservevliegenier spelen, meer dan één bedrijf over de kop laten gaan, maar op de naam van z’n vader wel een wijdvertakt netwerk opgebouwd van de juiste mensen (met invloed en geld), die in hem een prima stroman zagen om hun belangen te dienen.

#4 Inkwith Barubador

@3: dat is een stropop, Prediker.

#5 Micowoco

Codewoord Papa, zeg ik altijd. Veel zaken zullen je makkelijker afgaan als je vader vrijmetselaar is, dan een echte metselaar.

#6 Grolschje

@3: Hij heeft toch de verkiezingen weten te winnen. Wel met minder stemmen, maar ja dat kiessysteem zit nou eenmaal brak in elkaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

| Registreren

*
*
*