Algemene Maatregel van Bestuur

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Nieuws uit Den Haag: de AMVB (Algemene Maatregel van Bestuur) is in gang gezet. Niet voor het inperken van de vrije artsenkeuze (die hangt nog in de lucht), maar om de gesubsidieerde rechtsbijstand voor mindervermogenden te beperken – tegen de wil van de Eerste Kamer in.

Want vrijheid is er alleen voor degenen die het kunnen betalen en democratie is er alleen zolang het de VVD uitkomt?

Open artikel

Reacties (31)

#1 Sasha Berkman

Hoe moet ik godsnaam dealen met mijn gevoelens van woede?!

En kom svp niet aan met “op een andere partij stemmen”

#2 Niet JeZus

Kan Teeven nu nog worden teruggefloten?

Of beter nog, kan hij worden afgezonken? :P

#3 Sasha Berkman

@2: Het leger zal niets doen ben ik bang.

#4 Grolschje

Links in Nederland kun je net zo serieus nemen als de republikeinen in de VS. Over een jaar vinden we hier artikelen over het geboortecertificaat van Rutte.

#5 JANC

@4: Die opmerking kun je dus ook niet serieus nemen. De VVD is de grootste in de Eerste Kamer, samen met de PVV en het CDA is rechts dus oververtegenwoordigd ten opzichte van links.

#6 Henk van S tot S

Kunnen we die Teeven niet aan Poetin cadeau doen; die is gek op mensen met dictatoriale trekjes, c.q. schijt aan de democratie hebben ;-)

#7 McLovin

Tot zover de democratie…dan nu het laatste nieuws over Geer en Goor….over naar jou Albert

#8 Bismarck

@4: Wat durf je erop te verwedden? Of is het maar gewoon een loze opmerking?

#9 zazkia

Koning Willem III haalde ook zulke fratsen uit. Daar hebben we het Meerenberg-arrest aan te danken.
Daarin staat dus:
“Volgens het stelsel van de grondwet is het derhalve niet de vraag of de bevoegdheid een bepaalde materie bij A.M.V.B te regelen de Koning uitdrukkelijk is ontzegd, maar of zij hem met zo veel woorden is toegekend”.
Ik zie niet in waarom dat niet mutatis mutandis ook voor de Minister zou gelden. Er is ook een scherpe scheiding tussen A.M.V.B en Wet (in formele zin) in de grondwet.
Maar ja aan de andere kant aan de grondwet wordt niet getoetst. Maar ja aan de andere andere kant, dan kan de HR nu nog wel aan het Meerenberg arrest toetsen.
Maar aan de andere andere andere kant, ik heb liever een staatsgreep van Tarik dan een oneindige AMBV-bevoegdheid van Führer Fredje.
Maar aan de andere andere andere andere kant, misschien moet ik eens ophouden met mailchimp te installeren en gewoon naar bed toe gaan. Da’s ook een idee.

https://books.google.nl/books?id=0hOFAgAAQBAJ&lpg=PA99&ots=oJawqcnN8e&dq=koning%20willem%20meerenbergarrest&pg=PA99#v=onepage&q=koning%20willem%20meerenbergarrest&f=false

#10 Stronkel

@0: Want vrijheid is er alleen voor degenen die het kunnen betalen en democratie is er alleen zolang het de VVD uitkomt?

Sacred Reich wist het al in 1990:

This was once the land of dreams
Now these dreams have turned to greed
In the midst of all this wealth
The poor are left to help themselves
A capitalist’s democracy
No one said that freedom’s free
Lady liberty rots away
No truth, no justice
The American way

#11 Bismarck

Zou het een testcase zijn om te zien hoe de volksvertegenwoordiging reageert? Als dat lauw genoeg is, kan het middel ook ingezet worden bij de zorgwet.

#12 Inca

@11, ik denk dat dit doel op zichzelf ook al gewaardeerd wordt door Teeven en Opstelten. Niet teveel recht, dat is alleen maar irritant.

En hoewel dat hele zorggebeuren voor individuele mensen tamelijk verstrekkende gevolgen kan hebben en op langere termijn een aantal behoorlijk grote nadelen, levert het op niemand echt iets op…

#13 zazkia

Ik snap niet wat iemand opschiet met het afschaffen van rechtsbescherming van de onderklasse. Als dit land zo doorgaat zijn we allemaal binnen de kortste keren onderklasse.
Omdat je op weblogs vrijelijk met complottheorieen mag strooien: Misschien is deze wet alleen bedoeld om te voorkomen dat Edwin de Roy van Zuijdewijn gaat procederen vanuit zijn bijstand.

#14 Stronkel

Elk zichzelf en democratie respecterend politicus, ongeacht partij of Kamer, zou zich de ogen uit de kop moeten schamen als ze dit accepteren. Het enige passende antwoord is Teeven dwingen tot aftreden.

#15 Jos van Dijk

@1: Toch steunt Teeven op het stemgedrag van de meerderheid op 12 september 2012, wie daarbij hoorde kan zich op 18 maart a.s. rehabiliteren.

#16 Gladiool

Gedoogconstructies, Algemene Maatregel van Bestuur. Volgende stap: Staat van Beleg.

#17 Nonkel

Democratie geldt pas op Sargasso als er een onwillige politiek wordt beoefend. Het is schijnend. In tal van andere onderwerpen, zoals rechtsstaat, EU, ECB, Oekraïne….is democratie geen issue.

#18 Spam

@17 Wordt hier wel eens tegen democratisering van de EU en Oekraïne gepleit dan?

#19 frankw

Bismarck @11 je zou zo maar eens een punt kunnen hebben met het uitproberen hoe de maatregel uitwerkt in de kamer. Als de constructieve oppositie maar een knip voor de neus waard is staken ze vanaf nu alle steun aan dit kabinet. Gaat vast niet gebeuren en dat heeft als voordeel dat je weet dat als je straks bv D66 stemt je VVD stemt.

#20 zazkia

als je straks bv D66 stemt je VVD stemt.

het redelijke alternatief…
:/

#21 JANC

@17: Heb je ook onderbouwing voor deze holle bewering?

#22 JANC

@8: Je ziet, geen reactie. Voila.

#23 McLovin

Ik snap trouwens nog steeds niet helemaal wat zo een AMVB nu precies is…..wiki is wat summier…is er een staatsrecht deskundige in de zaal ?

#24 Henk van S tot S

@22: Ach te veel Grolsch —-> eerste verschijnselen van Korsakov ;-)

#25 zazkia

wat je normaal ook wel `besluit´noemt, dat heeft alleen een handtekening van de minister en gekke wimpie nodig en hoeft dus niet vooraf naar de tweede kamer.
Dit is overigens niet zo bij de voorhangprocedure, als er parlementaire goedkeuring vereist is voor het besluit, zoals bij het bouwbesluit het geval was.
Eigenlijk vind ik het hele bestaan van de voorhangprocedure al een reden waarom een wet niet moet kunnen worden afgeplust naar AMVB
doet je wiki het niet? http://nl.wikipedia.org/wiki/Algemene_Maatregel_van_Bestuur_(Nederland)

#26 Anoniem

@9 Wetten in formele zin worden niet (door de rechter) aan de grondwet getoetst! AMvBs wel!

#27 zazkia

Ja ik zie t mezelf zo zeggen dat t nou ja het was laat…. Das mooi. Dan kan je sowieso de amvbconstructie aan de hr voorleggen. Ik hoop dat dat ns gebeurt. Donner had dit al eens met truc voor elkaar gekregen en toen werd er ook niemand actief. Misschien dat het nu lukt.
Het is nog wel lastig om de juridische redenatie zo te krijgen dat precies deze constructie Niet kan en dat er nog iets anders is dat nog minder kan.

#28 Inkwith Barubador

Nog even snel erdoor drukken, voordat we een nieuwe Eerste Kamer krijgen.

#29 zazkia

Ja en als de AMVB toch ooit zou worden afgekeurd, t duurt nog jaren voordat t uberhaupt bij de HR ligt.

#30 Ernie

Zie ook hier:
http://www.volkskrant.nl/politiek/misbuik-van-algemene-maatregel-van-bestuur~a3814979/

“Beide Kamers kunnen ter goedkeuring om een voorhangprocedure vragen. Daarna moet de Raad van State advies uitbrengen. Waarna nog een nahangprocedure mogelijk is, waarbij opmerkingen kunnen worden verwerkt.”

#31 zazkia

Dus als de Eerste Kamer het leven van Fremdkorper Fred zuur wil maken, dan moeten ze dat vooral niet vergeten aan te vragen. :)

Ik hoop toch maar dat die elleboogmensjes van de D66 met het hart op de goede plek, uit hun bubbel komen en af en toe Sargasso lezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

| Registreren

*
*
*