Algemene Maatregel van Bestuur

Nieuws uit Den Haag: de AMVB (Algemene Maatregel van Bestuur) is in gang gezet. Niet voor het inperken van de vrije artsenkeuze (die hangt nog in de lucht), maar om de gesubsidieerde rechtsbijstand voor mindervermogenden te beperken – tegen de wil van de Eerste Kamer in.

Want vrijheid is er alleen voor degenen die het kunnen betalen en democratie is er alleen zolang het de VVD uitkomt?

Open waanlink

 1. 4

  Links in Nederland kun je net zo serieus nemen als de republikeinen in de VS. Over een jaar vinden we hier artikelen over het geboortecertificaat van Rutte.

 2. 5

  @4: Die opmerking kun je dus ook niet serieus nemen. De VVD is de grootste in de Eerste Kamer, samen met de PVV en het CDA is rechts dus oververtegenwoordigd ten opzichte van links.

 3. 9

  Koning Willem III haalde ook zulke fratsen uit. Daar hebben we het Meerenberg-arrest aan te danken.
  Daarin staat dus:
  “Volgens het stelsel van de grondwet is het derhalve niet de vraag of de bevoegdheid een bepaalde materie bij A.M.V.B te regelen de Koning uitdrukkelijk is ontzegd, maar of zij hem met zo veel woorden is toegekend”.
  Ik zie niet in waarom dat niet mutatis mutandis ook voor de Minister zou gelden. Er is ook een scherpe scheiding tussen A.M.V.B en Wet (in formele zin) in de grondwet.
  Maar ja aan de andere kant aan de grondwet wordt niet getoetst. Maar ja aan de andere andere kant, dan kan de HR nu nog wel aan het Meerenberg arrest toetsen.
  Maar aan de andere andere andere kant, ik heb liever een staatsgreep van Tarik dan een oneindige AMBV-bevoegdheid van Führer Fredje.
  Maar aan de andere andere andere andere kant, misschien moet ik eens ophouden met mailchimp te installeren en gewoon naar bed toe gaan. Da’s ook een idee.

  https://books.google.nl/books?id=0hOFAgAAQBAJ&lpg=PA99&ots=oJawqcnN8e&dq=koning%20willem%20meerenbergarrest&pg=PA99#v=onepage&q=koning%20willem%20meerenbergarrest&f=false

 4. 10

  @0: Want vrijheid is er alleen voor degenen die het kunnen betalen en democratie is er alleen zolang het de VVD uitkomt?

  Sacred Reich wist het al in 1990:

  This was once the land of dreams
  Now these dreams have turned to greed
  In the midst of all this wealth
  The poor are left to help themselves
  A capitalist’s democracy
  No one said that freedom’s free
  Lady liberty rots away
  No truth, no justice
  The American way

 5. 11

  Zou het een testcase zijn om te zien hoe de volksvertegenwoordiging reageert? Als dat lauw genoeg is, kan het middel ook ingezet worden bij de zorgwet.

 6. 12

  @11, ik denk dat dit doel op zichzelf ook al gewaardeerd wordt door Teeven en Opstelten. Niet teveel recht, dat is alleen maar irritant.

  En hoewel dat hele zorggebeuren voor individuele mensen tamelijk verstrekkende gevolgen kan hebben en op langere termijn een aantal behoorlijk grote nadelen, levert het op niemand echt iets op…

 7. 13

  Ik snap niet wat iemand opschiet met het afschaffen van rechtsbescherming van de onderklasse. Als dit land zo doorgaat zijn we allemaal binnen de kortste keren onderklasse.
  Omdat je op weblogs vrijelijk met complottheorieen mag strooien: Misschien is deze wet alleen bedoeld om te voorkomen dat Edwin de Roy van Zuijdewijn gaat procederen vanuit zijn bijstand.

 8. 14

  Elk zichzelf en democratie respecterend politicus, ongeacht partij of Kamer, zou zich de ogen uit de kop moeten schamen als ze dit accepteren. Het enige passende antwoord is Teeven dwingen tot aftreden.

 9. 17

  Democratie geldt pas op Sargasso als er een onwillige politiek wordt beoefend. Het is schijnend. In tal van andere onderwerpen, zoals rechtsstaat, EU, ECB, Oekraïne….is democratie geen issue.

 10. 19

  Bismarck @11 je zou zo maar eens een punt kunnen hebben met het uitproberen hoe de maatregel uitwerkt in de kamer. Als de constructieve oppositie maar een knip voor de neus waard is staken ze vanaf nu alle steun aan dit kabinet. Gaat vast niet gebeuren en dat heeft als voordeel dat je weet dat als je straks bv D66 stemt je VVD stemt.

 11. 23

  Ik snap trouwens nog steeds niet helemaal wat zo een AMVB nu precies is…..wiki is wat summier…is er een staatsrecht deskundige in de zaal ?

 12. 25

  wat je normaal ook wel `besluit´noemt, dat heeft alleen een handtekening van de minister en gekke wimpie nodig en hoeft dus niet vooraf naar de tweede kamer.
  Dit is overigens niet zo bij de voorhangprocedure, als er parlementaire goedkeuring vereist is voor het besluit, zoals bij het bouwbesluit het geval was.
  Eigenlijk vind ik het hele bestaan van de voorhangprocedure al een reden waarom een wet niet moet kunnen worden afgeplust naar AMVB
  doet je wiki het niet? http://nl.wikipedia.org/wiki/Algemene_Maatregel_van_Bestuur_(Nederland)

 13. 27

  Ja ik zie t mezelf zo zeggen dat t nou ja het was laat…. Das mooi. Dan kan je sowieso de amvbconstructie aan de hr voorleggen. Ik hoop dat dat ns gebeurt. Donner had dit al eens met truc voor elkaar gekregen en toen werd er ook niemand actief. Misschien dat het nu lukt.
  Het is nog wel lastig om de juridische redenatie zo te krijgen dat precies deze constructie Niet kan en dat er nog iets anders is dat nog minder kan.

 14. 31

  Dus als de Eerste Kamer het leven van Fremdkorper Fred zuur wil maken, dan moeten ze dat vooral niet vergeten aan te vragen. :)

  Ik hoop toch maar dat die elleboogmensjes van de D66 met het hart op de goede plek, uit hun bubbel komen en af en toe Sargasso lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren