Afblazen inperking vrije artsenkeuze leidt tot dreigende kabinetscrisis

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Zo melden ‘betrokkenen’ tegenover nu.nl.

Nieuwe verkiezingen in het voorjaar?

Open artikel

Reacties (19)

#1 Jack Random

Wel slim. Pakken ze gelijk de TK en de EK. Voorkomen ze dat er een afwijkende zetelverdeling is tussen beide kamers, er van uitgaande dat de kiezer dan 2x vlak achter elkaar wel hetzelfde zal stemmen. Kan het volgende VVD-kabinet alles zo door de kamers loodsen. Nog even wat ja-knikkers selecteren, en je bent van alle problemen af. /cynisch

Maar ik zie het niet gebeuren. De PvdA gaat gewoon weer buigen voor de VVD. Kleine aanpassing in het wetsvoorstel, iets nietszeggends maar gewichtig klinkend, en de drie dissidenten zeggen alsnog ja. Of de PvdA levert iets anders in, miljard extra bezuiniggen op de sociale zekerheid o.i.d.

#2 P.J. Cokema

Zover is het nog niet. De druk op de dissidenten zal groot zijn. Misschien allen even twitteren #zorgwet @guusjeterhorst @adriduivesteijn #marijkelinthorst Hou nu je rug recht. Blijf bij je stem. #vrijeartsenkeuze

#3 P.J. Cokema

zie #2 Plusjes leuk, nu nog wel even doen, hè?;-)

#4 su

@3 Plust + tweeted.

#5 Inca

Ik heb helaas geen twitter. En hoewel de verleiding groot is, ben ik er nog niet helemaal uit of ik het nu speciaal hiervoor moet nemen.

#6 Jack Random

Hmm, heb ooit eens een twitter-accountje aan gemaakt, om te kijken wat het was. Eens kijken of ik m’n inloggegevens nog weet.

#7 Bas van Stapelberg

Dissidenten?? WTF, dat was je in China, USSR, je werd naar Siberië verbannen. Een liberaal fundament; vrije keuze, wordt om zeep geholpen door graaiende zorgverzekeraars. Als een specialist zijn teen stoot zoek hij/zij de beste zorg die er is. maar vrije keuze is bij deze VVD alleen van toepassing voor een klein groepje. Heel dit nagemaakte liberale kabinet moet opstappen,wat het alternatief wordt is aan de kiezer.

#8 Joost

Wat is er zo godsbelangrijk aan een bezuinigingsmaatregel die *misschien* 1 milhard oplevert? Waarom wordt er nu opeens zulk hoog spel gespeeld? Welke hogere belangen liggen er op de achtergrond?

Ik zou d’r bijna een complotje achter zoeken.

#9 Inkwith Barubador

Ik kan me bij God niet voorstellen hoe een beperking van vrije artsenkeuze die door zorgverzekeraars wordt geregeld, leidt tot een kostenbesparing bij de overheid van maar liefst een miljard.

Wie betaalt de premie? De burger.
Wie int de premie? De zorgverzekeraar.

Kan iemand me dit uitleggen, want ik snap het niet.

#10 Jack Random

@9: De premie die je aan de zorgverzekeraar betaald, is maar een deel van de totale som die zorgverzekeraars ontvangen om zorg van te betalen. De rest wordt opgebracht door premies over je inkomen, en de werkgeverspremie, die de overheid int, en doorsluits aan de zorgverzekeraars. Als de zorgverzekeraars, vanwege de beperking van vrije artsenkeuze (=voor zorgverzekeraars goedkopere zorg) minder aan zorg hoeven te betalen, hoeft de overheid ook minder aan de zorgverzekeraars door te sluizen. Dat zou dan blijkbaar 1 miljard zijn. Die 1 miljard kan de overheid dan aan andere leuke dingen uitgeven (extra JSF’s!) of teruggeven aan de burger. Of aan de werkgevers natuurlijk (belastingdeals!).

#11 Bismarck

@10: Maar als het om premies (niet belastingen!) gaat, dan kan de overheid het toch helemaal niet ergens anders aan uitgeven? Ik voorzie dan eerder een truc, waarbij de premies verlaagd, maar de belasting evenredig verhoogd wordt, om er sneaky en zonder al te veel weerstand dus een belastingverhoging door te jassen.

#12 Vipsania Agrippina maior

@8: “

Ik zou d’r bijna een complotje achter zoeken.

Ha! ik hoorde volgens mij, ik was nog wat slaperig, dominee Kustaw vanochtend bij BNR ook al zoiets opperen. Oeh, spannend. Maar wie zit er dan achter?

Echt wel dat die verdwaalde Duivensteijn wordt gevonden en dan met heeeeeel veel tegenzin wordt omgepraat. Even heb ik mezelf laten verleiden door de gedachte “nooit meer Asscher, nooit meer Opstelten, nooit meer Dijsselbloem”. Maar je moet realistisch blijven hè?

#13 Dehnus

Ik dacht dat ik het nooit zou zeggen maar HUP PVDA!

Doe maar eens een keer tegen de VVD wat de VVD nu al decennia andere partijen aandoet. Constant de coalitie partner de schuld geven van het vallen, alles succesvol framen in jouw voordeel en de laatste 15 jaar met bliksemafleider Geeft, Jan met de Pet strikken door hem net voor de verkiezingen als een racistische Hork op te laten treden.

Als mensen nu eens meer op de SP, D’66, Groenlinks, CU en andere partijen stemmen (Ja PVV Mocht ook ware ze niet zo’n arm in de reet van de VVD en dus VVD). Konden we misschien eens een andere regering in dit land krijgen dan een VVD regering. Je politieke overtuiging maakt mij geen hol uit, maar corrupte nep liberalen zoals de VVD, die met hun Kapitaal terrorisme (ja ze beschuldigen mij als Greenpeace lid van Eco terrorisme dan zijn ze Kapitaal Terroristen) mogen van mij kapot vallen.

Echte Liberalen: D’66
Echte conservatieven: CU
Echte Socialisten: SP
Echte Groenen: Groen Links
Echte ouwe lullen: 50 Plus (dus daarvoor hoef je ook al niet meer naar PVDA of CDA toe ;)).
EN met een beetje geluk komt er straks weer een communistische partij bij en de Libertariërs worden ook wat serieuzer dan een rechts extremist die denkt dat het alleen maar over Belastingvoordeeltjes is. Eens een keer wat anders :).

@1:
Dat is het enige waar ik wat bang voor ben ja. Maar goed, ik houdt hoop dat ook de slechtst geinformeerde Nederlander nu toch wel wat ziek is van de VVD.

#14 Emile M

Wat is het belang van Schippers bij een crisis? Maakt zij kans Rutte op te volgen als partijleider?

#15 Praedinius

@10: Maar hoe dan ook, het inkomen van de overheid is toch voor de volle 100% afkomstig van de belastingbetaler?

#16 Praedinius

@11: Als die belastingverhoging bij de hogere of hoogste inkomens wordt opgebracht heb ik er geen enkel probleem mee. En wedden dat die gasten die die extra belasting dan moeten opbrengen er misschien wel een probleem mee hebben, maar er geen last van hebben.

#17 Vipsania Agrippina maior

@14: ze wordt vaak genoemd als opvolgster. Maar of dit nou de handigste manier is? :)

#18 Inca

Jammer dat ze haar geweten heeft moeten opgeven om in de VVD te komen. Anders had ze een soort Birgitte Nyborg kunnen zijn. Het charisma heeft ze… haar beleid is verwerpelijk.

(Verder lijkt het me blufpoker – gokken dat de pvda nog net iets banger is voor een crisis dan de vvd.)

#19 Emile M

Nu niet buigen sterkt haar imago.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*