Wilders zoekt het dichter bij huis

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Geert Wilders (Foto: Flickr/pietplaat)“De Grieken zijn de nieuwe moslims”, aldus VVD-goeroe en trendwatcher Ben Verwaayen, in het NRC. De islamdiscussie is wel over zijn hoogtepunt heen en daarom richt Wilders zijn pijlen nu op het Europese beleid ten aanzien van Griekenland.

Als je Wilders hoort, kan Verwaayen helemaal gelijk hebben. In een interview met De Volkskrant wordt de koerswijziging van de PVV geëtaleerd. Op de vraag wat zijn kompas nu is, antwoordt Wilders: “Ons niet laten opgaan in een Europese moloch”.
Hij vindt dat Henk en Ingrid “genoeg voor hun kiezen hebben gehad” en extra bezuinigingen moeten maar “bij Europa worden gehaald”, Hij daagt Cohen uit geen steun te geven aan “het Europa-pakket”. Wilders wijst op “het vreselijk eurofiele karakter van de Miljoenennota”.

Zoals de wind waait, waait zijn jasje. Lange tijd was dat een gezegde, dat vooral op het CDA van toepassing werd geacht. Het CDA is, in verleden en heden, herhaaldelijk verweten regeringsdeelname belangrijker te vinden dan de inhoud.
Bij de PVV waait het jasje net iets anders. Regeringsdeelname gaat men uit de weg. De positie van quasi-vice-premier is wel zo comfortabel. Wilders laat zich niet verleiden tot definitieve uitspraken over het aangaan van regeringsverantwoordelijkheid. Oppositie voeren, gedoogpartner zijn, een deurtje open houden naar een plaatsje in een kabinet, het is allemaal even leuk, zegt Wilders.

Het kan wel, het kan niet, we zien wel, is het motto tamelijk consequent. De agenda van de PVV is minder consequent. Nu het islamdebat wordt overschaduwd door de crisis, wakkert Wilders de Europafobie aan. Hij zal zijn publiciteit aan moeten passen als Europa haar crisis weet op te lossen. Wilders houdt dan nog maar één rood draadje over: Cohen en verder alles wat in zijn ogen links is. Dat draadje zou alleen flink te hypen zijn als de PvdA weer in de regering weet te komen.

Ben Verwaayen vindt dat Rutte op moet stappen als hij twee termijnen heeft vol gemaakt. Mocht er dan, of eerder, een kans voor de PvdA liggen, is er nog enige levensvatbaarheid voor de PVV-doctrine: de ongerustheid van burgers peilen en daar partijpolitiek van maken.
Wilders raakt steeds dichter bij huis, Van islam, naar Europa, naar binnenlandse politiek. Eenmaal daar beland, is hij wel door zijn agenda heen. Zul je nog zien dat er een volgende populist opstaat, die de ‘puinhopen van bruin’ meent op te moeten ruimen.

Reacties zijn uitgeschakeld