‘Wilders moet Limburgs paspoort opgeven’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
[speld]

Geert Wilders (Foto: Flickr/pietplaat)

Gedoogpoliticus Geert Wilders is in opspraak geraakt nu hij een Limburgs paspoort blijkt te hebben. De fractievoorzitter van de Partij voor de Vrijheid was altijd fel gekant tegen de dubbele nationaliteit van bewindslieden en voerde succesvol actie tegen Ahmed Aboutaleb, Nebahat Albayrak en de dame met die moeilijke naam waarbij het voor de vorm ook moest. D66-leider Alexander Pechtold reageert geschokt.

Waar voorheen de integratie van Limburg hoog in het vaandel stond, is de afgelopen jaren steeds meer kritiek gekomen op de multilinguale samenleving. De lokale taal, het Limburgs, is moeilijk te verstaan en kent geen eigen schriftcultuur. Pechtold: “Het gaat hier dus eigenlijk om analfabeten die weigeren Nederlands te praten.” De fractievoorzitter van D66 verdenkt Wilders ervan dat hij het Limburgs wil verspreiden door heel Nederland. “Wilders heeft zich naadloos aan de Haagse mores aangepast, maar van binnen is het nog steeds een Limburger en zijn Groot-Limburgse waandenkbeelden heeft hij nooit opgegeven. Die houding noem ik ‘Limbitude’. Het is een kwestie van geduld, maar straks lullen we allemaal dat halfduits van ze,” zo waarschuwt hij.

Critici van de limburgse cultuur noemen een veelheid aan redenen waarom het behoud van de limburgse nationaliteit onwenselijk is. “Het vieren van carnaval is exemplarisch voor een achterlijke cultuur,” aldus cultuurhistoricus Bert Bokhoven. “Het buitensporig drankgebruik, de bijna dierlijke drang tot voortplanten in het openbaar, de muziek, het zijn allemaal zaken die je in Nederland niet zou moeten willen. Als je belangrijkste exportproducten kersenvlaai en Mark van Bommel zijn, mag je je sowieso afvragen of je een plaats in de Europese cultuur verdient.”

Ministers Maxime Verhagen (Economische Zaken) en Gerd Leers (Immigratievermindering) zijn ook in het bezit van een Limburgs paspoort, zo bleek uit onderzoek van KRO Reporter. Verhagen heeft al aangegeven zijn paspoort graag publiekelijk te verbranden, als hij maar minister mag blijven. Leers was wegens een korte vakantie in Bulgarije niet bereikbaar voor commentaar.

Reacties (3)

#1 Bob

LOL! Alleen al om de titel!

  • Volgende discussie
#2 Chris

Alleen al om deze zin een toppertje: “Verhagen heeft al aangegeven zijn paspoort graag publiekelijk te verbranden, als hij maar minister mag blijven”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 sander_1583

Hahah, leuk van onze one issue inbrengert

  • Vorige discussie