Wij zijn voornemens….

COLUMN - De traditionele Sargasso voorspellingen voor het nieuwe jaar zijn door de dienstdoende voorspelredacteur gestopt, hetgeen lezers er niet van weerhoudt er stug mee door te gaan.

Da’s het fijne van een weblog als dit: je kunt besluiten wat je wilt, lezers doen er toch hun ding wel mee. Hetgeen me op voornemens brengt.

Voornemen 1: stoppen met ‘hun ding doen’, ‘mijn ding doen’ en soortgelijk popi taalgebruik (oh wacht, ook geen ‘popi’ meer).

Het bijzonder aan de voorspellingen is dat je er geen voornemens van de inzenders bij ziet. Het lijkt me de meest makkelijke voorspelling: je neemt je iets voor, moet een klein kunstje zijn om dat ook te doen en hoppa, er is een voorspelling uitgekomen.

Ik dacht dat er ooit eens was onderzocht hoe sterk goede voornemens in de praktijk blijken te zijn. Kan het nergens terugvinden, dus dat is een misvatting mijnerzijds, of het is ooit een broodje aap verhaal geweest.

Voornemen 2: Nepnieuws reduceren: Niets meer openbaar delen dat niet meer dan een vaag vermoeden is.

Hoe dan ook: het gonst weer van de goede voornemens. Ontspullen, mnimaliseren en onthaasten zijn een paar van die voornemens op hetKanWel.

“Elkáár beloften doen vind ik een beter idee`, zegt hoogleraar filosofie Marli Huijer in Trouw. Politiek-filosoof Ivana Ivkovic stelt daar: “Wat interessant is aan deze verandering, is dat je bij een gezamenlijke belofte elkaar in het gareel houdt en zo elkaar helpt met de voornemens.”

Als u dat allemaal veel te groots is, kunt u voornemens putten uit de eindeloze voorraad dagelijkse dingetjes die in 2018 goed te doen moeten zijn.

Het scheelt allicht in haalbaarheid als u geen al te lange lijst voornemens maakt. Wij van Sargasso doen dat ook niet. Een paar voornemens hebben we wel. We gaan trollen harder aanpakken en de lang beloofde nieuwe lay-out komt er aan. Verder blijven we zoeken naar nieuw talent om de redactie te versterken.

En dan is het nu aan u: wat bent u voornemens?

Reacties (9)

#1 Lutine

en hoppa

Old school popi taal. Wat mij betreft mogen ontleningen aan vreemde talen ook wel verdwijnen. Of blijft er dan te weinig over?

Ik had het voornemen om niet meer te reageren op Sargasso. Maar die heb ik net al ergens gebroken om iemand bij te vallen in de strijd tegen nepnieuws. Sorry voor de loze belofte, waar jullie toch al niks van af wisten. Maar wel het nepnieuws gereduceerd! Wat het zwaarst is, moet het zwaarst wegen.

Ik heb geen goede voornemens, daar komt toch niks van terecht. Voor iedereen een gezegend 2018. (gezegend is een mooie archaïsch woord uit vervlogen religieuze tijden, retro dus.)

 • Volgende discussie
#2 Bismarck

@1: “Of blijft er dan te weinig over?”
Ik tel in je post al minstens drie ontleningen aan vreemde talen, dus of je hebt geen voornemen van je wens gemaakt, of er blijft daadwerkelijk te weinig over.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 beugwant

Van het voornemen om het eerste en tweede weekend van januari plagerig en uitgebreid demonstratief genietend van een of andere rookwaar in een café te gaan zitten is nooit wat gekomen en intussen mag dat ook niet meer. Daarbij ben ik indertijd ergens in het jaar pardoes gestopt dus ik ben nu ook zo’n irritante betweterige ex-roker, die van mening zal blijven dat die het volste recht heeft zijn beklag te doen over andermans asbaklucht, parfumoverdaad of stookgedrag.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Lutine

@2

Nooit van ironie gehoord, Bismarck? Ik begin notabene met een ontlening.

Maar misschien moet ik me wel voornemen om ironie niet uit te leggen, dat is hetzelfde als uitleggen van een mop. Heb ik toch nog een voornemen!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Lutine

@3

Zelfs toen ik nog rookte was ik al zo’n betweterige roker die zijn beklag deed over andermans asbaklucht, parfumoverdaad of stookgedrag. Ergo: ik klaagde zelfs over de vieze lucht welke ik zelf veroorzaakte.

Nu we de rokers hebben teruggedrongen naar de uithoek van de straat, wordt het tijd om de parfumgebruikers te verdringen. Alleen, hoe pak ik dat subtiel aan? Het “mevrouw, ik vind dat u stinkt” is wel erg bot. Een goed voornemen zou zijn om een aantal ironische opmerkingen paraat te hebben. Als ze dan maar herkend worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 beugwant

@5: En als iemand, die het verschil niet weet tussen verzorgd de deur uit gaan en overdadig parfumeren, een winkel binnengaat waar voedsel wordt verkocht; dat is niet bot? Ze zijn vaak zo geurdoof dat ze het zelf niet eens beseffen hoe ze anderen tot kokhalzen kunnen brengen en dat moet ze toch op een of andere manier bijgebracht worden.

Het is mij eens overkomen dat ik tijdens mijn beurt bij de bakker halsoverkop naar buiten ben gerend om daar op adem te komen, omdat het alternatief was dat ik mijn maaginhoud zou ledigen over de bron van de lucht waar ik zo onwel van werd.
Ik had nog net de tegenwoordigheid van geest me te bedenken dat ik het altijd even vriendelijke personeel het opruimen wilde besparen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Bismarck

@4: Die eerste zin had ik niet eens meegeteld, want beschouwde ik als voorbeeld. Wellicht ben je ironischer dan je denkt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Grûtte Pier

#0 “Voornemen 2: Nepnieuws reduceren: Niets meer openbaar delen dat niet meer dan een vaag vermoeden is.”

Dat is het begin van zelfcensuur. ‘Hopeloos Genuanceerd’ pikt de #fakenews er snelgenoeg tussenuit (hoop ik).

Liever had ik gezien dat Sargasso eindelijk eens serieus werk maakt van onze privacy.

Doe htttps
Weg met googlesyndication, googleapis, doubleclick, ytimg, etc
Weg met die ‘socialmedia’ trackers
Weg met die canvas fingerprinting
Weg met die gravatar
Bedenk iets voor de embeded YouTube filmpjes, zodat de ’thumbnail’ van jullie eigen site komt.

Bedankt alvast.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Rigo Reus

Hehehehehe, dat is pas bubblevrij-denken: een linkje naar de Libelle.

 • Vorige discussie