Wie wordt de Europese lijsttrekker van de PVV?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Logo PVV

De kogel is door de kerk. De PVV doet mee aan de Europese verkiezingen. En omdat -uitgaande- van de peilingen op dit moment- het wel zeker lijkt dat de PVV zetels kan winnen in Brussel, maakt dat het extra interessant om te zien wie daar voor Geert de kar gaat trekken. De PVV zelf houdt dat nog enkele weken geheim (of weet het zelf nog niet) maar dat is natuurlijk geen belemmering voor GC om eens flink aan het speculeren te gaan. We noemen enkele potentiele kandidaten:

1. Geert zelf. Het weliswaar niet toegestaan tegelijkertijd europarlamentarier en Tweede Kamerlid te zijn, maar niets verbiedt een kamerlid zich kandidaat te stellen en campagne te voeren. En Geert weet natuurlijk donders goed dat zijn naam garant staat voor een hoop stemmen. Dat hij nooit van zijn leven naar Brussel zal gaan, waar het aantal Nederlandse televisiecamera’s aanmerkelijk kleiner is dan in Den Haag, maakt weinig verschil. Maar misschien is hij toch bang om ongeloofwaardig te lijken.

2. Een van Geerts kamerleden. Dan waarschijnlijk een van de minder bekende die ook echt zal gaan indien verkozen, want als je een bekende kop wilt kan je beter Geert zelf gebruiken. De meest voor de hand liggende keus zou dan Raymond de Roon zijn, woordvoerder Europese zaken en bepaald niet de meest heldere ster in het Wilders-firmament. Dat zou dan ook leuk zijn voor de nummer 10 op de Tweede Kamerlijst, die waarschijnlijk al drie jaar zit te wachten op LPF-toestanden die in de PVV maar niet lijken te komen.

3. Marco Pastors of Joost Eerdmans. Deze kunnen samengevoegd worden omdat hun situatie vergelijkbaar is. Beiden behoorden lange tijd tot de meest populaire en succesvolle politici in de Fortuyn-beweging, tot ze hun politieke carrieres opbliezen met het mislukte EénNL. Maar zouden de beide heren, die net met veel moeite eindelijk weer werk hebben gevonden, zich werkelijk met Wilders willen encanailleren alleen voor een stoffig zeteltje in de Brusselse marge?

4. Sammy van Tuyll van Serooskerken. Niet heel bekend bij het grote publiek, maar lange tijd een enfant terrible van de VVD. Uit onvrede met het Europese standpunt van deze partij stapte hij uit het hoofdbestuur en deed hij als lijsttrekker van Democratisch Europa een mislukte gooi naar een Europese zetel. Hij was zeer tegen uitbreiding van de EU én tamelijk eurosceptisch waardoor hij redelijk in het PVV-profiel past. Maar is hij wel rechts genoeg voor Geert?

5. Jim Janssen van Raaij. Als LPF-kamerlid altijd goed voor een bizarre quote (“Al Qaeda huurde Volkert van der G. in“), maar daarvoor was hij bijna twintig jaar europarlementariër voor het CDA. Dat hij zelfs voor die partij uiteindelijk te corrupt bleek, zegt iets over de mate waarop hij in Brussel aan zelfverrijking deed. Echter wel de enige ervaren europarlementarier in het erg rechtse kamp. Het is desondanks maar zeer de vraag op Geert op deze 76-jarige politieke brekebeen zit te wachten.

6. Ton Wurtz. Noestig verdediger van de rokersbelangen, die in het verleden al eens probeerde met de partij respect.nu in het EP te komen. Was recent actief in Verdonks Trots op Nederland, maar die partij doet niet mee. Voor Geert een gouden kans om het politiek hete item van roken in de horeca bij Verdonk weg te halen. Aan de andere kant heeft Geert met zijn Tweede Kamerlijst laten zien erg terughoudend te zijn met het binnenhalen van politieke avonturiers.

7. Jens van der Vorm-de Rijke. Weer een mislukte Europees lijsttrekker, deze keer voor de LPF. Helaas voor Jens was de electorale ster van de LPF in juni 2004 al ver gedaald. Was als lijsttrekker niet bijzonder aansprekend maar genereerde wel enige aandacht door zijn postmoderne haiku-achtige weblog-stukjes. Wat op zich in Jens’ voordeel zou kunnen spreken is dat hij één van de weinige LPF’ers lijkt te zijn geweest die niet in de media vetes met partijgenoten heeft uitgevochten.

8. Joshua Livestro. Oud-medewerker van Europees Commissaris Frits Bolkestein en auteur van bijzonder rechtse columns. Sinds zijn geruchtmatige afscheid als vaste columnist bij Buitenhof is het wat stil rond Livestro, wat ongetwijfeld deels voortkomt uit het feit dat hij is verkast naar Engeland. Livestro kan wellicht een intellectuele glans geven aan de PVV, en kan bovendien een mooie tandem vormen met zijn oud-collega Derk-Jan Eppink die in Vlaanderen lijsttrekker van de partij “Lijst Dedecker” wordt. Maar, Livestro is nog altijd lid van de VVD en zit bovendien in de hoek van mensen als Bart-Jan Spruyt die juist afstand van Wilders hebben genomen. Amusant detail: Livestro heeft zich de woede van het Vrije Volk op de hals gehaald door ze “een platform voor extreme uitingen en bizarre samenzweringstheorieen die met fatsoenlijke rechtse politiek niets te maken hebben” te noemen. Wij zouden zoiets uiteraard niet durven (met dank aan reaguurder Zieke Kat voor de tip). Het kan verkeren in rechtse kringen.

Update: Livestro laat in ieder geval weten dat hij het niet doet, en tipt verder Barry Madlener als potentiele lijsttrekker…

Deze lijst is natuurlijk verre van uitputtend, en wij horen graag uw suggesties en inside-informatie…

Reacties (23)

#1 Bismarck

Wie het ook wordt, hij zal in ieder geval schizofreen moeten zijn: Tegelijkertijd met ultranationalisten uit Roemenië samenwerken om Turkije uit de EU te weren en diezelfde Roemeense bondgenoten uit het Europees Parlement (want Roemenië uit de EU) werken.

 • Volgende discussie
#2 Zieke kat

Livestro wordt het zéker niet, die heeft zich zeer negatief uitgelaten over Wilders en de islamcritici in dat kamp.

Ik denk dus juist dat het één van dat tuig dat met grote woorden hun xenofobie en racisme zit te spuien op Het Vrije Volk wordt. Het is nog net niet de homepage van de PVV, maar nog nèt niet.

En de geruchten dat Geert zich zou alliëren met het nogal besmetten Vlaams Belang? Wat vindt onze erudiete Eurobureaucraat daarvan?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Teun

[email protected]

Ik denk dat een beetje out-of-the-box niet verkeerd is: de VVD stuurt Hans pief-paf-poef,-liever-de-NAVO-dan-de-EU van Baalen en het CDA een versleten ja-knikker. Ik heb dus geen idee of ze een ‘intellectueel’ als van Roon of een typische herrieschopper a la Graus zullen sturen (gezien #1 zou hij er mooi tussen passen). Of of het een ‘zwaargewicht’ of een onbenullig kereltje (of vrouwtje) wordt. Wie het weet mag het zeggen…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 David

Ik zeg Geert zelf, met iemand op nr 2 die het werk gaat doen. En volgens mij is Europarlementslid en Tweede Kamerlid best verenigbaar hoor. De Grondwet staat het in ieder geval niet in de weg. Er zijn politieke partijen die interne regels hebben dat het niet mag, maar dat is iets anders.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Martijn

De Roon klinkt me uit deze lijst het waarschijnlijkst. Pastors en Eerdmans zouden ook zeer geschikt zijn, maar die vinden de PVV misschien wat te radicaal. Ik zou dan eerder denken aan Marianne van den Anker. Die heeft ook ervaring als wethouder in Rotterdam.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Bismarck

@2: Het is eerder de vraag of het VB zich met de nogal besmette PVV wil alliëren, al moet gezegd dat worden dat het zich op Europees niveau al met heel wat bedenkelijke partijen inlaat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 nietzoslim

Die kleindochter van Mussolini lijkt me wel geschikt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Zieke kat
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 koos

De Europese verkiezingen zullen een graadmeter voor de populariteit van Wilders worden. Hij zal natuurlijk proberen een zeer zware kaart op tafel te gooien. Dus waarschijnlijk iemand uit de tweede kamer: Fleur – jonge uitstraling, rechtlijnig, vrouw, slim en behendig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 eli

Jens heeft te veel humor voor de PVV, dus die gaat het niet doen. Ik gok ook op Fleur, hoewel de kamerfractie dan helemaal een club mannenbroeders wordt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Eurocraat

Ik denk dat Fleur te aansprekend is. Waarom zou je zo iemand naar Brussel sturen? Wat dat betreft is Livestro’s suggestie van Madlener of de mijne van De Roon waarschijnlijker denk ik.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 nietzoslim

Deze bedoel ik, die zit er al in en is beschikbaar volgens mij, en heeft vast wel affiniteit met het gedachtegoed van de PVV.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 eulogist

@David: Jawel, tegelijk lid zijn van Europees Parlement en Tweede Kamer is verboden volgens de Europese wetgeving, zie http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2002:283:0001:0004:NL:PDF (artikel 6, nieuw lid 2).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 eulogist

Overigens is Sammy Tuyll van Serooskerken getuige zijn website eerder een Europees federalist en als zodanig ongetwijfeld volstrekt onverteerbaar voor Geert Wilders. Money quote:

“De oplossing is een Europa waarin die wetgeving die nu met gekwalificeerde meerderheid wordt aangenomen de uitsluitende bevoegdheid van het Parlement wordt, met een marginale toets voor de Raad. Maar dan wel een Parlement dat (voor een deel) via Europese lijsten wordt verkozen, zodat de kiezer zich daarin kan herkennen. De Europese Commissie moet voortkomen uit politieke verhoudingen ? Europese verhoudingen en niet de nationale. De nationaliteit van de Commissarissen speelt dan geen rol meer en het aantal Commissarissen wordt bepaald door de eisen van effectief bestuur.”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Eurocraat

@14: je hebt gelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Emile

Teun van Dijck? Als kamerlid komt hij niet uit de verf. Gezien het belang van Europa volgens de PVV een ideale kandidaat dus.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Bismarck

@14: Ik ken Sammy Tuyll verder niet en zal het vast op veel gebieden oneens met hem zijn (als hij blijkbaar de politieke kleur van de PVV heeft), maar met die quote van hem ben ik het 100% eens.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 pedro

@10: een club mannenbroeders? Pas maar op. Straks krijg je die hele meute over je heen, net als Geert Mak, toen die constateerde, dat de aanhang van hirsi Ali vooral uit blanke autochtone mannen bestond. Vrijheid van meningsuiting bleek niet te gelden voor ‘kritiek’ op blanke autochtone mannen. In dat geval moet je weer uiterst politiek correct zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 pedro

On topic: laten ze die mafkees, die op de Antillen heeft bewezen totaal geen enkel gevoel voor diplomatie te hebben, en met zijn uitspraken de hele diplomatieke missie in de problemen bracht, maar naar Brussel sturen. dat dient 2 doelen: de kamerfractie is af van een ongeleid projectiel, dat te pas en te onpas uitspraken doet, waar de fractie het misschien wel mee eens is, maar die ze toch niet zo gauw en zo hard rond willen strooien vanwege het gevaar om stemmen te verliezen, terwijl zo´n ongeleid projectiel uitermate effectief kan zijn om de status van de EU in ons land nog verder te ondermijnen (niet mijn doel, maar wel van de PVV, als ze niet gaan draaikonten).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Martijn

@19: Hm, ik denk dat je dat verkeerd ziet. Brinkman is zo een beetje de kroonprins van Wilders (voor zover Wilders een kroonprins toelaat), die gaan ze echt niet naar Brussel sturen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Victor

Ik denk eigenlijk dat Barry Madlener het waarschijnlijkst is, gezien het feit dat het tussen Barry Madlener en Raymond de Roon gaat. Madelener maakt een vlottere indruk op tv in tegenstelling tot de Roon. Aan de andere kant is de Roon wel weer woordvoerder europa. Maar Madlener maakt de beste indruk en ik denk dat Wilders daar voor gaat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 pedro

@21:

Madlener maakt de beste indruk en ik denk dat Wilders daar voor gaat

Heel democratisch.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Anoniem

Hallo redactie

Graag zou ik willen vragen of ik ook lid mag worden van de pvv en misschien ook in St-Oedenrode een ongenoegen partij opmag richten namens de pvv.
Graag een reactie want we willenmet zijn vieren al deze partij op richten maar we weten niet of we lid van de pvv partij kunnen worden.

Graag een reactie hierop

 • Vorige discussie