Wie volgt Volg de Verkiezingen?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
[i]GeenCommentaar heeft ruimte voor gastloggers. Vandaag is dat Marleen Zachte, die onvolledige informatie op de site VolgDeVerkiezingen.nl in kaart bracht. Dit deed ze al eerder voor Amsterdam alleen.[/i]
logo VolgDeVerkiezingen.nl

Onlangs vroeg ik iemand die voor fispr.nl over een nieuwe gemeente schreef, of de partijen die hij noemde de enigen waren die in die plaats meededen. “Volgens de site volgdeverkiezingen wel, daar vertrouw ik op”, was zijn antwoord. Voor die gemeente bleek dat terecht, maar ik wist dat bijvoorbeeld bij Amsterdam slechts acht van de negentien partijen vermeld werden. Blindelings vertrouwen leek niet op zijn plaats. Of was Amsterdam een uitzondering?

Bij het maken van de Amsterdam Centraal Verkiezingswijzer bleek ook de informatie over de Amsterdamse stadsdelen op volgdeverkiezingen.nl (VdV) incompleet te zijn. Zo stonden er bij Amsterdam Centrum twaalf partijen, terwijl er slechts zes meedoen aan de verkiezingen. Leuk detail: een van die zes overbodige partijen was Opheffen Nu, dat in 2006 aan de verkiezingen meedeed met als doel het stadsdeel op te heffen. In plaats daarvan lijkt de partij zichzelf op te heffen; aan de verkiezingen in 2010 doet ON niet mee.


Hoe zou het met de rest van Nederland zitten? Ik nam een steekproef van 26 gemeenten, waaronder de 15 grootste van Nederland (zie volledige grafiek). De verkiezingssites van de gemeenten gebruikte ik voor de correcte gegevens. Wat bleek? In 26 gemeenten doen in totaal 308 partijen mee, VdV komt op 265 uit, een verschil van 43. Van die 265 doen 11 partijen helemaal niet mee op 3 maart. VdV noemt daarmee 254 verkiesbare partijen, een tekort van 54, of 17,5%. Van de 26 gemeenten werden van slechts vier alle parijen correct vermeld.

Is dat erg? Wanneer je bedenkt dat VdV pas in november is opgezet en er in Nederland 431 gemeenten zijn, is het de makers nauwelijks kwalijk te nemen. Bovendien omvat de opsomming van partijen slechts een miniem onderdeel van VdV, dat vooral duizenden twitter-, blog-, hyves-. LinkedIn- en rss-links biedt.

Het wordt wel een probleem wanneer bezoekers van de site niet weten dat er het nodige ontbreekt. Oké, bezoekers wordt verzocht ontbrekende informatie te melden, maar de meesten zullen er vanuit gaan dat het daarbij gaat om die twitter-, blog-, etc-links. Dat worden er immers dagelijks meer, zodat volledigheid onmogelijk is. Maar van de basisinformatie – wie doet mee in welke gemeente? – zullen de meeste mensen veronderstellen dat die klopt. ‘Deelnemende partijen’ betekent ‘verkiesbare partijen’, niet ‘alle of minder of meer partijen, die mogelijk wel, maar misschien ook niet meedoen’.

Volg de Verkiezingen is opgezet door het Haagse communicatiebureau Politiek Online, dat hier overigens geen subsidie voor ontvangt. Toen de partijen voor de diverse gemeenten werden toegevoegd, gaf dat waarschijnlijk een accuraat beeld van het politieke veld. Eind januari zijn echter de kieslijsten voor de komende verkiezingen vastgesteld, waarmee in veel plaatsen partijen uit beeld zijn verdwenen of juist nieuw zijn ontstaan. Het zou beter zijn, wanneer op VdV duidelijk was welke partijen daadwerkelijk aan de verkiezingen meedoen en wanneer bij niet gecontroleerde gemeenten werd verwezen naar gemeentesites voor definitieve kieslijsten.

Ook zou Politiek Online tijdens perscontacten – en aandacht is er momenteel terecht regelmatig in de media – duidelijker kunnen oproepen tot het aanvullen en corrigeren van informatie. Zoals het nu is, wordt VdV iets meer dan gerechtvaardigd is, gepresenteerd als de ?alles in een oogopslag-site?.

[i] N.B. Minstens net zo schuldig aan de incompleetheid van volgdeverkiezing.nl zijn de lokale partijen in die 431 gemeenten. Zij hebben baat bij de site, maar nemen kennelijk zelf niet de moeite om informatie te controleren. Zoals ze wel meer steken laten vallen online, maar daarover wellicht een andere keer.

N.B.2. Volg de Verkiezingen heeft net een fantastische widget gelanceerd, waarmee iedereen informatie van VdV op zijn eigen site kan zetten. Volledig aanpasbaar qua inhoud en vormgeving, echt een fraai staaltje werk. Ik stel voor dat iedereen die daar gebruik van maakt in ruil daarvoor helpt de informatie over zijn eigen gemeente aan te vullen en corrigeren. Mijn bevindingen zal ik in ieder geval beschikbaar stellen.
[/i] Excel met data
Grafiek 5 grootste gemeenten
Grafiek 15 grootste gemeenten
Grafiek Amsterdam

Reacties (2)

#1 Guido

Custodia custodiam?

Wij dus.

  • Volgende discussie
#2 Joost

Ik vind het toch wel ernstig dat een site die beweert een overzicht te geven van de gemeenteraardsverkiezingen op dat punt faalt, zeker omdat het het enige punt is waar men wel volledig kan zijn.

  • Vorige discussie