Wetenschapper raakt contact met buitenwereld kwijt

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

De vermaarde rechtsfilosoof, informatiedeskundige en neurochemicus Arno Donker heeft sinds vorige week zijn vermogen om in begrijpelijk Nederlands te praten verloren. Het verlies is onomkeerbaar. Doktoren spreken van een ‘tragische zaak’. Zelf zegt prof. dr. ir. Donker M.Phil. dat ‘de institutionele kant van de narratieve medaille, ceteris paribus, significante ontwikkelingen heeft getoond.’

Herman de Raad van het Slotervaartziekenhuis is spraakdeskundige. Volgens hem krijgen beroepswetenschappers vaker te maken met dit soort spraakproblemen. “Een geval dat mij nog helder voor de geest staat, is dat van professor Meijnders,” aldus De Raad. “Een bijzonder vriendelijke man, maar volkomen onbegrijpelijk. Zo zei hij eens: ‘Omgevingsfactoren vereisen een door menselijk handelen van iemand anders dan mijzelf geïndiceerde cafeïnetoevoer, in een tijdsspanne die zich vanuit het heden voortzet tot enkele honderden seconden de toekomst in.’ Hij bedoelde dat hij een kopje koffie wilde.”

Toch was met Meijnders op een zeer basaal niveau nog wel te communiceren, vertelt De Raad. “Dat is met Donker helaas anders,” verzucht de arts. Hij vertelt hoe hij met behulp van een encyclopedie probeerde om de wetenschapper mee te krijgen voor een korte wandeling in het park. “In het begin had ik nog hoop. Hij leek positief te reageren toen ik hem vroeg of hij door middel van een gezamenlijke bewegingsvector een tijdelijke ruimtetijdvervorming wilde veroorzaken door onze subject/object relatie dialectisch vorm te geven op een chlorofyl-intense plek aan de oostkant van ons post-existentialistisch samenlevingsverband. Hij pakte zijn jas zelfs van de kapstok.” Al snel ging het echter fout. “Hij legde zijn jas weer neer en stelde voor om non-parametrische markov-modellen te fitten op causaal asymmetrische hysterese systemen. Toen wist ik dat ik van voren af aan kon beginnen. Een tragische zaak.”

Professor Donker beweert dat hem geen blaam treft. “Het voorstel hield in dat we allosterische activatiepatronen a priori domeinspecifiek zouden modelleren, zonder daarbij rekening te houden met de Duhem-Quine dolk voor abductie-inferenties! Dat vind ik ronduit kwetsend.” Hieraan voegde de wetenschapper nog toe: “Dergelijke discoursen vereisen een contentanalyse in een met zorg geselecteerd corpus, gebaseerd op de-autonomisatie van de speech-act en een grondige herdefiniëring van de veldspecifieke habitus. Eigenlijk heel simpel. Ik zal hier binnenkort eens een toegankelijk artikel over publiceren.”

 1. 1

  Deze mensen proberen tenminste nog om iets zinnigs te zeggen, ook als is het onverstaanbaar. Erger wordt het als ook de inhoud totale nonsens is. Dan is het ontaard in een ambtenaar die zijn baantje probeert veilig te stellen. Sommige politici vertonen ook die neigingen.

  Zou dit soms een soort omgekeerde Alzheimer zijn? Zou me niks verbazen.

 2. 2

  Tuurlijk Jaap doet alleen een ambtenaar dat. Overal in het bedrijfsleven lopen ook mensen rond die goed verdienen op dezelfde manier als een raamambtenaar.

 3. 7

  @JanJaap, Koos: ik begreep in eerste instantie ook niet dat het als een grap bedoeld was. Maar gegeven het artikel (lees even goed de uitleg bovenaan) is het nauwelijks mogelijk dat JanJaap het serieus bedoeld.

  Dus even dimmen graag.

 4. 10

  Moet ik dit serieus nemen ? Menig wetenschapper begrijp ik helemaal niet, omdat ze zo ver in een materie zitten en daar chinees voor praten met elkaar. Naast engels ben ik het duits nog een beetje machtig maar dan houdt het ook op ook. Je moet bijna wel professor zijn om van alles verstand te hebben. Maar dan nog. Iedereen is professor. Op zijn eigen gebied.