Wereldtemperatuur | Update mei 2019

Serie:

DATA - En alweer update nummer 101 in onze maandelijkse reeks. We halen de achterstand een beetje in, maar deze update gaat dus nog wel over mei, terwijl juni ook al voorbij is. Komt door de Britten, zelfs de meteorologische dienst is van slag door de onduidelijkheid over Brexit kennelijk.
Afijn, hier gewoon de grafiek met de trend van de afwijking van de wereldtemperatuur. Met de op twee na warmste mei-maand sinds 1979. Alle maanden dit jaar zitten in de top vijf van hun eigen maand trouwens.


Dan wat nieuws uit de wereld over het klimaat.
Iemand heeft uitgerekend dat de gezondheidszorg in de grootste economieën goed is voor 4% van de uitstoot van broeikasgassen. Daar valt dus veel te winnen. Schonere energie levert dan nog meer op doordat er ook effect op de volksgezondheid is.
Dan een artikel over hoe goed de klimaatmodellen eigenlijk zijn. Akelig goed dus.
Maar voorspellen gaat niet altijd goed. Zo ligt het ontdooien van permafrost 70 jaar voor op schema.
U bent weer even bij. Tot volgende maand. Waar we vermoeden dat er mogelijk records gebroken gaan worden.

Het overzicht van de wereldwijde temperatuurafwijkingen is gebaseerd op de metingen van RSS MSU TLT 4.0, GISS – gistemp v3, Hadcrut4 (4.6), NCDC, Copernicus ERA5 en JMA. We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het lopende gemiddelde over alle metingen van 36 maanden (drie jaar) , 132 maanden (elf jaar) en dertig jaar. Let op: het gaat hier om gemiddelde afwijkingen over meerdere reeksen met verschillende referentieperiodes. Getallen bieden dus alleen een indicatie van de trend.

Reacties (1)

#1 Hermie

Altijd weer die Britten… Er is een nieuwe HadSST, is die al opgenomen in Hadcrut4?