DATA - De pandemie doet de aandacht voor het klimaat behoorlijk verslappen. Maar de opwarming gaat natuurlijk onverminderd door. Die wacht niet tot we weer opletten.
2020 is hard op weg om het op een na warmste jaar te worden. Terwijl er geen El Nino is. En het 11- en 30-jaarsgemiddelde blijven gewoon nieuwe records halen.
Intussen is het “best case scenario” voor het klimaat van tafel. Niet langer haalbaar.
En het ijsoppervlak van de Noordpool zit nu alweer een tijdje onder alle voorgaande jaren (met meting). Weinig vrolijk nieuws dus wederom.
Het overzicht van de wereldwijde temperatuurafwijkingen is gebaseerd op de metingen van RSS MSU TLT 4.0, GISS – gistemp v4, Hadcrut4 (4.6), NOAA/NCEI (NOAAGlobalTemp v5), Copernicus ERA5 en JMA.
We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het lopende gemiddelde over alle metingen van 36 maanden (drie jaar), 132 maanden (elf jaar) en dertig jaar. Let op: het gaat hier om gemiddelde afwijkingen over meerdere reeksen met verschillende referentieperiodes. Getallen bieden dus alleen een indicatie van de trend.
Reacties (9)
Hoe zit het met het worst-case-scenario, Steeph, met RCP8.5.
Oh, wacht.. wikipedia geeft uitsluitsel:
Alle berekeningen op grond van RCP8.5 zijn niet langer realistisch
@Steeph,
Ik houd zelf ook een temperatuur anomalie bij en deze laat heel lage waarden zien voor het zuidelijk halfrond en met name het zuidpoolgebied. Laten jouw databronnen iets dergelijks ook zien. Het kan ook aan mijn bron liggen dat ik dit beeld krijg.
@1: RCP 8.5 was altijd het yolo, burn it all padje, dus niet echt serieus te nemen, maar wel interessant om te berekenen wat dat zou betekenen. Gelukkig, omdat wetenschap niet stilstaat, komen er weer nieuwe IPCC rapporten. In de komende komt geen RCP 8.5. meer voor.
Ik ben het eens met je dat je moet kijken naar de actuele geopolitieke bewegingen die de keuze voor energiebronnen en grondstoffen bepalen. Dan is het touwtrekken tussen de stijfrechtse politiek in landen als de VS, AUS, Polen en Brazilie, die niks geven om het vasthouden van carbon in de natuur en bovendien vol gas geven op het gebied van het gebruik van fossiele grondstoffen en aan de andere kant de markten. Banken die stoppen met investeren in teerzanden, fracking en kolen. En marktprijzen voor zon en wind die investeringen in hernieuwbaar aantrekkelijker maken dan in fossiel. Zo’n Suriname dat aardolie vind blijft altijd iets om in het oog te houden, net als wat er in de nabije toekomst zal gebeuren in het poolgebied. Kan alle kanten nog op. Voorlopig lijkt het in het nadeel te zijn van fossiel.
Er zal altijd een nieuw worst kaas scenario zijn en ik durf te wedden dat ook met minder dan 8.5 W/m2 forcering we bijzonder slecht af zijn.
@1
Die opmerking gaat helemaal niet over emissiescenario’s, maar over de gevoeligheid van het klimaat voor de CO2-concentratie. Ofwel: over de vraag hoeveel het warmer wordt bij een gegeven hoeveelheid emissies.
@4: ja, dat las ik. Maakt dat mijn opmerking minder relevant?
@5
Ja. Die opmerking is irrelevant en irritant, omdat het al de zoveelste keer is dat je ermee aankomt in reactie op iets dat helemaal niet over die scenario’s gaat. Het voegt niets toe aan #0 of aan de discussie daarover. Het is, kortom, een red herring.
@6: dat zie ik dus anders, Hans. Ik vind het persoonlijk een opluchting dat het worstcase-scenario nooit uit zal komen. Goed nieuws. Misschien komt het zelfs helemaal goed met de verlaging van de CO2-uitstoot.
@7
Daar zit nou het grote verschil tussen jou en mij, Hans: ik verbeeld me niet dat ik in de toekomst kan kijken. Dus zo’n stellige uitspraak over de toekomst zal ik nooit doen. Wel vind ik het ook prettig dat de kans op het worst-case scenario (die altijd al vrij klein was) kleiner lijkt te worden.
@7: [ Ik vind het persoonlijk een opluchting dat het worstcase-scenario nooit uit zal komen. ]
Dat had u meteen in @1: kunnen vermelden, maar dat doet een trol niet, die wil reacties uitlokken, hoe triviaal ook.
En het lukt u ook nog elke keer. U heeft alweer de meeste zinloze reacties gekregen en een eventuele zinvolle discussie over temperatuurstijging weggedrukt of overstemd.