DATA - Met het vooruitzicht op een lokale hittegolf en mogelijk zelfs het breken van het nationale hitterecord (De Bilt, 35,7 officieel. Warnsveld, 38,6 graden voor heel NL) brengen we u weer gewoon een update van hoe de afgelopen maand de wereld als geheel er voor stond.
Juni was in veel reeksen en ook bij ons de warmste juni-maand sinds start metingen. En dat zonder een El Nino effect!
Wat losse berichten uit de klimaatwereld.
Een wetenschappelijke studie over het effect van vliegtuigsporen op het klimaat (versterkt opwarming).
En eentje (was ook in het nieuws) over hoe oude spionagesatellieten nu gebruikt worden om het smelten van de gletsjers duidelijk in beeld te brengen.
Het overzicht van de wereldwijde temperatuurafwijkingen is gebaseerd op de metingen van RSS MSU TLT 4.0, GISS – gistemp v3, Hadcrut4 (4.6), NCDC, Copernicus ERA5 en JMA. We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het lopende gemiddelde over alle metingen van 36 maanden (drie jaar) , 132 maanden (elf jaar) en dertig jaar. Let op: het gaat hier om gemiddelde afwijkingen over meerdere reeksen met verschillende referentieperiodes. Getallen bieden dus alleen een indicatie van de trend.
Reacties (23)
Oh die Warnsveld 38,6. Je moet die foto van dat weerstation maar eens opzoeken. Als je dat ziet krijg je spontaan Anthony Wattsonitus.
@1
Deze?
@2: Inderdaad, die. Ik ga er maar van uit dat die foto het station in kwestie is, min of meer in de situatie tijdens de periode dat het warmterecord werd gemeten. Ik blijf benieuwd of en hoe men heeft gecorrigeerd voor alle zaken die daar te zien zijn en nu zeker niet WMO-station waardig zijn.
@3
Bij mijn weten is die 38,6°C gewoon de waarde die daar is afgelezen, zonder correctie. Het lijkt me ook knap lastig om in te schatten welke invloed de situatie daar had op die meting. Je zou dan de precieze situatie op die dag moeten weten: stond er water in die vijver (of is het een beekje) of niet, of was het niet eens een vijver of beekje maar is die foto na een periode met veel regen genomen, en het effect van bomen op een meting is ook niet zo makkelijk uit de losse pols in te schatten.
Liefhebbers kunnen met de interpretatie van die foto dus nog alle kanten op.
@4: Van Meteo Group:
Duidelijk. Nergens voor gecorrigeerd dus.
@1: maak je geen zorgen, majava. Iedereen wil zo graag van dat stokoude record af; dat gaat echt wel sneuvelen deze week. Lets make it happen.
@6: Want het wordt gewoon een graad warmer als we het maar graag genoeg willen? Als het dus overmorgen warmer wordt, dan komt dat door klimaatalarmisten die te graag een te hoge temperatuur hebben gewild en niet door daadwerkelijke opwarming. Klinkt als een soort wishful thinking.
@7: Power to the people. De wil van het volk, je weet toch…
@6:
Zonder petje in je moestuintje gespeeld en zonnesteek opgelopen?
Of maak je de opmerking met het bij jouw aanwezige “normale” verstand?
>:-)
Het oude record is volledig aan vaantjes en als het morgen 40 graden wordt zal me dit niks verbazend. Ik weet of het in dit forum was maar ik heb voorjaar 2018 al gezegd dat bij dit weertype het slechts een kwestie van tijd is. Het is 2018 niet gelukt maar dit jaar? Je hebt een prachtige basis in de warmte van vandaag die slechts voor een deel weg kan en daar komt dan die van morgen nog bij. Dit gaat wel lukken. Van mij hoeft het niet maar als je toch een hittegolf krijgt laat die dan goed zijn en hopelijk ook weer gauw over. Het is een beetje te veel van het goede. Leef de regels van het hitteplan na en het zal wel lukken. Probeer er ook de lol van in te zien.
@9: Jullie kennen Verbeek toch? Die gelooft dat het KNMI de oude cijfers kunstmatig en opzettelijk heeft verlaagt om vandaag de dag telkens weer te kunnen scoren met records.
Vandaar zijn “Iedereen wil zo graag…”
@10: [ maar als je toch een hittegolf krijgt laat die dan goed zijn ]
Waarom? Behalve de ijsboerkes heeft niemand er wat aan.
[ en hopelijk ook weer gauw over. ]
Dat kan niet, een hittegolf duurt minstens 5 dagen.
“Een hittegolf is een serie van minstens 5 zomerse dagen, waarvan er zeker 3 tropisch zijn. In Nederland is een hittegolf een opeenvolging van in De Bilt minimaal 5 zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger), waarvan er minimaal drie tropische dagen (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger) zijn.
@7:
inderdaad, Bismarck. De menselijke CO2-uitstoot zorgt ervoor dat het vandaag warmer is geworden dan in 1942.
Het oude record is uit de boeken
https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/nationaal-hitterecord-na-75-jaar-verbroken
Mede mogelijk gemaakt door de CO2-uitstoot van jullie allemaal.
Dat zijn jouw woorden, niet de mijne. #stroman
Nu maar hopen dat het Business-As-Usual-scenario dat ons al jarenlang wordt voorgespiegeld ook werkelijkheid wordt.
Mijn volgende voorspelling is een flinke daling van het mondiale energieverbruik in het komend decennium.
Peak-steenkool is al geweest. Peak-oil verwacht ik dit jaar.(misschien zal achteraf blijken dat 2018 het piekjaar was)
@11
Dat dat scenario “ons wordt voorgespiegeld” is een leugen. Geen vergissing, maar een leugen. Er is je immers al eindeloos vaak verteld dat dat scenario geen voorspelling is, maar alleen een mogelijke uitkomst als er in de wereld geen inspanningen zouden worden gedaan om de CO2-emissies te beperken.
Inmiddels zijn er de nodige ontwikkelingen die dat scenario inderdaad vrij onwaarschijnlijk maken. Het heeft alleen geen bal te maken met de bullshit die jij al jarenlang uitslaat, maar alles met beleid en internationale afspraken. Die overigens nog lang niet voldoende zijn om de opwarming tot 1,5°C of 2°C te beperken.
Als het gebruik van fossiele brandstoffen de komende tijd gaat dalen, dan is dat te danken aan mensen die bullshit van types zoals jij nooit serieus hebben genomen. Omdat ze beseften dat die afname niet vanzelf zou gaan, maar dat er maatregelen voor nodig zijn. Dat jij zo’n daling vervolgens aan zou voeren als bewijs van je “gelijk” is ronduit belachelijk. En een grove leugen.
@13:
Ik beweer niet dat het een voorspelling is.
Lees mijn woorden nog eens goed na, zonder ze te verdraaien.
Je kunt je energie en tijd vast beter besteden dan aan het verdraaien van andermans woorden.
Ik beweer nergens dat ik serieus invloed heb op de mondiale CO2-uitstoot. Ik ben het in grote lijnen met je eens.
Maar je vergeet te vermelden dat geologische en fysieke grenzen uiteindelijk bepalen hoeveel fossiele brandstoffen er verbruikt zullen worden.
Er is nog wel steenkool in Nederlandse bodem, maar het is gewoon erg moeilijk om dat nu nog te gaan winnen.
De afname gaat wel vanzelf. Op is op. De oliewinning in de Noordzee is afgenomen omdat er gewoon bijna niets meer over is. Uiteindelijk raakt ieder olieveld zo leeg, dat doorgaan met oliewinning niet meer rendabel is.
@12:
1942????
Lees je de door jezelf geplaatste links wel???
Ik wil het best nog een keer herhalen, als je er op staat. Dit is een leugen! Er wordt ons al jarenlang duidelijk gemaakt dat de toekomstige opwarming sterk af zal hangen van CO2-emissies. Dat is iets totaal anders dan “een scenario voorspiegelen”. Die laatste bewering is een leugen.
@15: je hebt gelijk: het gebroken record stamt uit 1944.
Punt gescoord, Henk, je dag is weer goed
@12: “De menselijke CO2-uitstoot zorgt ervoor dat het vandaag warmer is geworden dan in 1942.”
Niet alleen dan in 1942 Hans Verbeek, maar ook warmer dan op elke dag sinds 1901 (en waarschijnlijk ook nog millennia daarvoor).
@12: “Dat zijn jouw woorden, niet de mijne.”
Maar dit zijn wel jouw woorden:
“Iedereen wil zo graag van dat stokoude record af; dat gaat echt wel sneuvelen deze week. Lets make it happen.”
Of is het weer eens zo’n post waarin je helemaal niet bedoelde wat je neertypte en iedereen je verkeerd begrijpt?
@19: zie je wel: je kunt wel letterlijk citeren zonder te parafraseren of verdraaien.
Als je niet begrijpt wat ik bedoel, dan kun je vragen of ik het wil verduidelijken. Als je mijn reacties verkeerd begrijpt of er iets in leest wat ik niet bedoelt hebt, dan zal ik je daar telkens op wijzen.
Dat gebeurt zo vaak dat ik vermoed dat je met opzet mijn woorden parafraseert tot iets waar ik niet achtersta, tot iets dat ik niet bedoel.
Ik snap dat je graag de discussie op gang wilt houden, maar je gebruikt telkens dezelfde vervelende, doorzichtige techniek.
@20: [ je gebruikt telkens dezelfde vervelende, doorzichtige techniek. ]
U staat voor de spiegel?
@5: Op Twitter gaat het volk los op Warnsveld, want dat valt volgens hen nu ook onder de aangepaste hittegolf set. Iedereen lult elkaar maar na, geen mens die doorheeft dat die 38,6 al 75 jaar hetzelfde was en niet ooit 39,9 of zo. Wat een zielig stel Israel-vlaggetjesvolk met hun verdienmodel gedram.
Als iemand mij twee weken geleden zou hebben gezegd dat het meteen zo heet zou worden zou ik dit niet hebben geloofd. Er is via mainstream media een expert geweest die gezegd dat 42 graden in Nederland fysiek onmogelijk is. Het is net niet gehaald in de regio. Maar zo ver waren we er iet van af. In Lingen dat maar net over de grens ligt kwam de temperatuur boven de 42 graden Celsius uit. Vanaf nu geldt: Het fysiek onmogelijke is nog niet vertoond. De nadelen overtreffen de voordelen. Het was gisteravond 29,5 graden in huis. Niet te harden maar een mens past zich aan en went aan alles.