Wereldtemperatuur | Update februari 2019

Serie:

DATA - Er heeft een stevige politieke aardverschuiving plaatsgevonden bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Daarbij is een partij mede enorm gegroeid vanwege hun ontkenning van de klimaatverandering en de noodzaak die aan te pakken. Een makkelijke boodschap waar mensen die met lede ogen toekeken hoe het debat over de klimaatmaatregelen de verkeerde kant op ging (te weten, naar hun geld) zich graag aan vastklampen.
Maar wel een ernstige ontwikkeling.

Het klimaat zelf trekt zich uiteraard niets aan van dit soort lokale schermutselingen in een klein land als Nederland. De opwarming gaat gewoon door. De dip na de enorme El Nino piek heeft een bodem bereikt. Wachten is op de volgende opleving.


Weinig opmerkelijk nieuws verder. Of het moet gaan om het plan om 1,2 biljoen bomen te planten als maatregel om de CO2 omlaag te brengen. Ongeacht hoeveel het precies helpt, lijkt dat me een goed plan!
Wel een tegenvaller om te melden, energieconsumptie (op basis van CO2) nam ook in 2018 nog toe. Dat brengt ons dus verder af van de doelen van het Parijs Akkoord. Schiet niet op zo.

Het overzicht van de wereldwijde temperatuurafwijkingen is gebaseerd op de metingen van RSS MSU TLT 4.0, GISS – gistemp v3, Hadcrut4 (4.6), NCDC, Copernicus ERA interim en JMA. We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het lopende gemiddelde over alle metingen van 36 maanden (drie jaar) , 132 maanden (elf jaar) en dertig jaar. Let op: het gaat hier om gemiddelde afwijkingen over meerdere reeksen met verschillende referentieperiodes. Getallen bieden dus alleen een indicatie van de trend.

Reacties (4)

#1 Jos van Dijk

…het plan om 1,2 biljoen bomen te planten als maatregel om de CO2 omlaag te brengen

Dan ook wat minder kappen, zou ik zeggen.

  • Volgende discussie
#2 Frank789

Weten we eigenlijk hoeveel bomen er lang straten en wegen staan?
Ik zie diverse wegen waar de oude bomen aan beide zijden gekapt worden en er maar aan een kant bomen terug komen. Of beide rijen worden sterk uitgedund.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Oink

Helaas trekt het klimaat zich ook weinig aan van de klimaatdoelstellingen van Nederland.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Frank789

@3: Gelukkig wel.
Stel je voor dat je het klimaat kon veranderen door simpelweg doelstellingen te formuleren. De rampen zouden eindeloos zijn.

  • Vorige discussie