‘We zijn er klaar mee’

Dossier:

COLUMN - ‘We zijn er nu wel klaar mee, met dat virus,’ zei ene Henk. Hij was een van de circa 500 mensen die vorige maand een nachtelijke rave in het Amsterdamse Bos hielden. Afgelopen weekend was daar weer zo’n feest. Ditmaal hadden ze een muziekinstallatie, er was lachgas te koop, en ze hadden entree betaald. Ze hielden geen afstand tot elkaar, en droegen uiteraard geen mondmaskers. Beide keren brak de politie het feestje op, en beide keren slingerde die helaas niemand op de bon.

Er is inmiddels een Facebook-groep opgericht die datzelfde motto als naam draagt: ‘We zijn er klaar mee’. Het is een groep barstensvol complottheorieën: Rutte liegt over het virus, zo beweert de banner die die groep siert, en er staan berichten met titels als ‘There is no pandemic’ en ‘Alleen samen kunnen wij corona leugens verslaan’.

Voor hen hoeft het niet meer, al die bescherming en al die voorzorgsmaatregelen. Ze zijn er he-le-maal klaar mee.

Ach ja, je hebt al tien keer een condoom gebruikt toen je met iemand neukte en steeds opnieuw bleek er niets mis te gaan: geen soa opgedaan, niemand zwanger geworden. Volkomen logisch dat je nu wel ‘klaar’ bent met die condooms. Hoppa, weg met al die bescherming. Hoog tijd voor het vrije leven!

Groepen Nederlandse jongeren met eenzelfde ‘fiere’ inzet teisteren ook het Portugese Albufeira en het Belgische Knokke. Ze zochten zelfs de confrontatie met de politie ter plaatse. Die wist gelukkig wel raad met ze, en deelde boetes en nachten in het cachot uit. Dat ontlokte een van de feestgangers een schaamteloze verklaring: ‘Weet je, het is gewoon racisme, die Belgen haten ons,’ wist ene Bart, die de Volkskrant genadiglijk te woord stond. (Bart wilde niet op de foto, ‘omdat hij later nog “bedrijven en aandelen” van zijn familie moet overnemen’.) Bart beweerde met droge ogen: ‘Die agenten van ze meppen gewoon met knuppels op ons in. Natuurlijk ga je dan als Nederlander voor je eigen volk opkomen.’

Bart grijpt elk excuus aan, hoe flinterdun ook. Bart speelt zelfs de racismekaart. Het kwam geen seconde bij Bart op dat regels ook voor hem gelden, want hij wilde graag feest vieren en is met een gouden lepel in zijn bek geboren. Evenmin als Bart kennelijk bedacht dat hij – mocht hij besmet raken – misschien zelf geen grote kans liep eraan dood te gaan, maar zijn ouders wel. Ach soit: dan vielen die aandelen hem gewoon wat eerder toe.

Het egoïsme is stuitend. ‘Ik heb last van de regels, dus fuck it: ik houd me er niet aan.’ De rest kan stikken, desnoods letterlijk, wegens fatale ademhalingsproblemen.

Intussen stijgt het aantal besmettingen in de Verenigde Staten angstaanjagend. Daar komen er nu elke dag zo’n 60.000 mensen bij, en bedraagt het dodental liefst een kwart van alle geregistreerde coronadoden ter wereld.  Want ook in de VS waren ze he-le-maal klaar met dat virus, zodat gouverneurs alle voorzorgsmaatregelen afschaften. You only live once, toch?


Deze column van Karin Spaink verscheen eerder in Het Parool
.

Reacties (14)

#1 KJH

Tja, wat me vooral treft: hoezeer sommigen dat menselijke contact nodig hebben. Echt nodig. Tot en met dit soort junken-redeneringen aan toe als ze het niet kunnen krijgen.

Aan de andere kant: gegeven wat we nu weten, zou niemand er een probleem mee moeten hebben als Lowlands, Pinkpop, Sensation White en de Zwarte Cross allemaal weer open zouden gaan. Zolang het publiek allemaal onder de dertig is, en ze daarna braaf allemaal twee weken lang in quarantaine gaan (inclusief supermarkt bezoek, dus van tevoren hamsteren aub!)

 • Volgende discussie
#2 Le Redoutable

“Bart speelt zelfs de racismekaart.”

Bart heeft gelijk er is institutioneel racisme tegen Hollanders in België, ik hoor het heus wel op het Belgische terras als Hollanders achter hun rug weer eens worden uitgemaakt voor Dikke nek. Logisch dat je dan de racismekaart trekt, wanneer precies zo iets (als je de schietpartij en het gooien met flessen en stenen weg laat dan) in Nederland gebeurd wordt die immers ook meteen getrokken:

https://www.rijnmond.nl/nieuws/196110/Ten-minste-twee-aangiftes-tegen-Rotterdamse-politie-voor-discriminatie-en-mishandeling-tijdens-chaotische-nacht-in-parken

Tijd voor gelijke rechten op de racismekaart! En anders trekken we Manneke Pis van zij sokkel want die maakt overduidelijk Witte Hollandse jongetjes belachelijk, alsof het allemaal wildplassers zijn!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Amateur Commenter

@2: Heb je wel eens een therapist overwogen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Co Stuifbergen

@2: Het is al eens gebeurd:
https://nl.wikipedia.org/wiki/De_zaak_M.P.

Na een voetbalwedstrijd Nederland-België steelt een verliefde man het beeldje Manneken Pis in Brussel van zijn sokkel, om indruk te maken op de vader van zijn vriendin. Als Belgiës grote trots gestolen is barst de woede los. Vooral Philidoor, de bewuste vader, die als gids aan toeristen het beeldje laat zien, wil een klopjacht op de dader inzetten en de pijlen worden al gauw gericht op Nederland. Daar wordt als tegendaad het beeld van Hans Brinker gestolen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 beugwant

@2: Zo’n kleine dertig jaar geleden nam men voor een vrijgezellenavond nog de trein en Antwerpen was dan voor de ‘Ollanders de eerste keus. Ik had in die tijd en in die stad een lief en ben toen vaker wel dan niet uit plaatsvervangende schaamte voor mijn landgenoten door de grond gezakt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Hans Verbeek

Er komt vanzelf een moment dat iedereen er wel klaar mee is.
https://en.wikipedia.org/wiki/This_too_shall_pass

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Hans Custers

@1

en ze daarna braaf allemaal twee weken lang in quarantaine gaan

Ik denk dat je #0 nog een keer moet lezen. En je vervolgens afvragen hoe realistisch het is dat ze allemaal braaf twee weken in quarantaine gaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 beugwant

@6: @7: Misschien dat een verplicht schouwburgbezoek voor een uitvoering van Nathan de Wijze van Lessing een optie is?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Bookie

Als je leest dat maar 20% zich met klachten laat testen, 40% gewoon naar het werk gaat en 80% boodschappen doet, zijn feestende jongeren maar een klein probleem.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Bismarck

@9: Volgens mij maakt die wetenschap het probleem van feestende jongeren juist alleen maar groter (en de laatste zin van #1 een utopie).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Co Stuifbergen

Volgens mij heeft Griekenland ervaring met grote groepen in quarantaine te houden.

Misschien kan een groot dance-feest gehouden worden op Moria?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 [email protected]

Het allerlaatste nieuws slaat in als een bom: het RIVM heeft een rapport verzwegen aangaande ventilatiesystemen en met name een ventilatiesysteem in een verpleeghuis in Maassluis.
Het blijkt, dat een flink deel van de bewoners en een deel van de verzorgenden is overleden aan het virus, door het ventilatie-systeem. RIVM heeft het onderzocht en onder de pet gehouden.
Dat het systeem nauwelijks frisse lucht aanvoert, maar oude lucht slechts rondpompt. In “Een Vandaag” -dus vandaag- kwam dit vanavond aan de orde.
Veel ventilatiesystemen blijken zo te werken en juist die veroorzaken verspreiding van het virus.
Niet zo’n ramp als je twintig minuten bij oma koffie gaat drinken, maar oma zelf zit er alle ganse dagen in..!!!
Er kwam nog een deskundige aan het woord in de studio. weinig zeggend en het al bekende herhalen, dus zijn naam is me ook ontschoten.
Pieter-Jan Hagens, presentator, moest zijn vragen soms herhalen, omdat de man veel praatte, weinig antwoord gaf. Na Groningen (waar ik niet woon) was mijn vertrouwen in de overheid al tot bijna nul gedaald, maar dit is echt de grens! Een monteur van dit soort systemen kon het glashelder uitleggen en had ook de oplossing.
Stuitend, dat dit gebeurt in Nederland: Flipje Tiel in Bosbessenland! Het enige waar ik klaar mee ben is de houding van de overheid die ons, intelligente burgers, behandelt als domme kleuters. In complottheorieën geloof ik niet en popconcerten met als voorwaarde tot dertig jaar, zijn gelukkig wettelijk verboden!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Hans Custers

@12

Als je het mij vraagt is het vooral stuitende sensatiejournalistiek. Als een hele afdeling besmet is zitten er natuurlijk resten van het virus in het ventilatiesysteem. Daarmee is helemaal nog niet gezegd dat dat systeem ook de bron van verspreiding is.

Dit zegt Marion Koopmans:

Wel gek, want dit is iets wat regionaal gedaan wordt, niet door het rivm. Heb er van gehoord, zou gaan om zwak positieve swab, te weinig om te bevestigen. Bij mijn weten beperkt bewijs.

Bovendien is het bekend (staat ook in het RIVM-rapport) dat er een besmette patiënt was die weinig afstand hield tot anderen. Opgeklopt verhaal dus.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Frank789

@12: [ Het blijkt, dat een flink deel van de bewoners en een deel van de verzorgenden is overleden aan het virus, door het ventilatie-systeem. ]

Kun je even aanwijzen waar dat staat? Dat je ergens virus aantreft wil niet automatisch zeggen dat dat ziekmakend kan zijn. Het is plausibel, maar wat jij zo stellig zegt kan ik niet terug vinden.

 • Vorige discussie