Wapenwaan en Iran

Afgelopen weekend kwam de VS met informatie naar buiten over de mogelijke steun van Iran aan Iraakse “opstandelingen”. Over de gelijkenis met het tromgeroffel in de aanloop van de invasie van Irak hebben we al eerder bericht.
Het waarheidsgehalte van het gepresenteerde bewijs was onderwerp van discussie. Bijvoorbeeld doordat de munitie voorzien was van letters uit het latijnse alfabet. Kwamen de wapens dus wel uit Iran?
Nieuwsgierig als ik ben, ging ik op onderzoek uit. Als eerste kwam een, inmiddels weer ingetrokken, aanwijzing van een andere onderzoeker naar boven. Een van de gepresenteerde wapens betrof een 81mm mortier en die zou helemaal niet uit Iran komen omdat Iran dit überhaupt niet produceert. Pakistan was volgens hem het aangewezen land. Het gegeven voorbeeld leek over overtuigend op hetgeen de Amerikanen afgelopen zondag presenteerden.

81 mm granaat uit VS presentatie


81mmhem57 granaat pakistanPakistaanse 81mm mortier granaat (rechts):
 
 
Collectie iraanse mortiergranatenMaar enig speurwerk (mijnerzijds) leverde als resultaat op dat Iran wel degelijk 81mm mortiergranaten heeft.
 
 
 
Bovendien staat op de bijbehorende hulzen die de Amerikanen toonden een onsteker vermeld, “az-111”, die ook door Iran wordt gemaakt (pagina 60). Sterker nog, met dit typenummer slechts aan Iran te koppelen.
Mortiergranaat container
fuze_az111kl.jpg
 
 
 
Diezelfde vergissing is mogelijk bij de getoonde RPG (Rocket Propelled Grenade).
De Pakistaanse versie:
rpg7_p2.jpg
De door de Amerikanen getoonde versie:
rpg7_i2.jpg

Maar hierbij is het heel aannemelijk dat Iran ze produceert. Er zijn namelijk meer dan veertig landen die dit type wapen, RPG-7, produceren. Het is een oud Russisch model dat reeds uit 1962 stamt en zeer eenvoudig te maken is. Opstandelingen in verschillende landen gebruiken hem.

Dan hebben we nog het punt van het gebruik van het latijnse alfabet. In Iran zijn Farzi en arabisch meer gangbaar.
Maar waarschijnlijk is Iran net als ieder wapenproducerend land erg geïnteresseerd in de buitenlandse markt. En over het algemeen hebben die nogal wat moeite met Farzi. Dus voorzien ze hun bommen gewoon van Latijnse tekens. Inclusief standaard termen als “Lot” (presentatie pag 13 en 15, plaatje onder rechts):
single122f.jpg
Kortom, het getoonde bewijs lijkt inderdaad afkomstig te zijn uit Iran. Alleen de datumnotatie (maand-dag-jaar) levert nog een vraagteken op.
Blijft de vraag of de wapens direct van de Iraanse overheid richting de opstandelingen gestuurd zijn. Zo is er sprake van een uitgebreide zwarte markt voor dit soort wapens in Irak. Nog los van het feit dat allerlei wapens in Irak, ook die van de Amerikanen, met enige regelmaat “verdwijnen“.
En de uitleg van de Amerikanen over de EFP’s klinkt een aantal deskundigen ook wat ongeloofwaardig in de oren.

Hier stopt mijn speurtocht even. Tenzij er nieuwe vraagtekens opkomen, laat ik dit stuk even rusten. Al meer dan genoeg tijd besteedt om aan te tonen dat er niets valt aan te tonen.
Moraal van het verhaal? Er zijn gewoon teveel wapens in de wereld.

 1. 1

  Exact die laatste conclusie. Wat boeit het nou of Iran, Pakistan, Rusland of de VS zelf die wapens aan Irak levert. Elk mortiergranaat, clusterbom, raket is er een teveel. Een teveel wegens niet alleen de menselijke gevolgen maar ook de onzinnige verspilling van grondstoffen voor productie.

 2. 2

  “Wat boeit het nou of Iran, Pakistan, Rusland of de VS zelf die wapens aan Irak levert.”

  Wat het boeit? Maakt het dus niet uit als Iran de terroristen in Irak bewapent? Hou toch op zeg.

 3. 4

  Een verschil zou kunnen zijn onder welke voorwaarden ze geleverd zijn en aan wie. Het is nogal een verschil als een fabrikant ze verkoopt tegen gangbaar tarief (aan eenieder die dat wil betalen) of dat ze tegen een vriendenprijs worden (door)verkocht door een land dat baat heeft bij chaos in een ander land. En pas helemaal aan het einde van het verhaal (als alle wolken zijn opgetrokken en iedereen elkaar een hand heeft gegeven) kan je zeggen ‘foei toch dat er uberhaupt wapens bestaan’.
  (@Rembrandt)

 4. 5

  @TRS Nee, dat maakt niet uit. De amerikanen steunden toch ook de mudjahedin in Afghanistan. Is Rusland daarvoor de VS binnengevallen?

  Er worden wel meer smerige spelletjes gespeeld in de wereld. Het bewijs is steeds flinterdun en het is de vraag of het ook maar iets oplost om Iran binnen te vallen.

  De VS hebben die puinhoop veroorzaakt. Het is nu burgeroorlog en misschien kiest Iran ervoor om hun jarenlang onderdrukte shiitische broeders te steunen. Zou ik ook doen.

 5. 6

  De meest interresante rekensom zou zijn: hoeveel amerikaanse doden vallen er door Iraanse wapens in Irak en hoe verhoudt dat zich met het totaal. Onlangs gaf een topadviseur van Bush toe dat dit nogal mee valt. De meeste Amerikaanse doden vallen dankzij de acties van Soentitische rebellen, niet echt de natuurlijke bondgenoten van Iran. Dat zijn eerder Al Sadr en zijn militie (madji leger..). van het sijitische kamp in de burgeroorlog. Zij zitten overigens in de door de VS gesteunde regering en maken vooral doden onder de Soenitische minderheid in Irak.
  De soenieten schijnen steeds meer gesteund te worden vanuit Saudie Arabie. Zelfs de regering van S.A laat de laatste maanden af en toe blijken dat als de Amerikanen zich terug trekken zij de soenieten gaan helpen met geld, wapens en misschien zelfs troepen.
  Misschien is de Iraakse waarheid iets complexer als Bush hem wil laten voorkomen.

 6. 7

  — Redactie: uit het spamfilter gehaald —

  Merkwaardig, het linkse journaille komt tot hetzelfde sluitende bewijs, maar de slotsom van het feit dat de wapens uit Iran komen, is hier alleen: laat maar rusten, want de Amerikanen hebben gelijk, dus laten we er maar wat zand over gooien, wel moedig om het toch te publiceren, beetje eigenaardig eigenlijk.

  Maar goed, dat er wapens uit een buurland in een burgerroorlog conflict komen betwijfelde ik al helemaal niet, dat is zoooo logisch, het zou me zelfs verbazen als er geen Iraanse wapens in Irak zijn. Maar wat de Amerikaanse regering hiermee precies wil aantonen is volgens mij niemand duidelijk. Sterker nog, ik wed er $1000 om dat het verzet Amerikaanse wapens gebruikt, en Russische, en Pakistani, Indiase, Chinese, Israelische en als het effe kan ook Europese, gesmokkeld door Israelische, Belgische en Hollandse tussenmannen natuurlijk. Ook wed ik er om dat er verbanden te vinden zijn met andere criminele activiteiten, zoals drugs en vrouwenhandel. Maar goed, zoals ik al zei, waar ze nou naar toe willen met die oorlogsfeiten???

 7. 8

  Verdorie mensen,
  Natuurlijk komen er veel wapens uit Iran. Het zijn buurlanden. Als op dit moment een burgeroorlog uitbreekt tussen zuid en noord Mexico weet je ook zeker dat de Zuidelijken veel Amerikaanse wapens weten te vinden bij de Noordelijken. Betekent dat dan direct dat de VS de Noordelijken actief steunt?
  Ik geloof helemaal niets meer van de regering Bush, zeker niet als ze andere landen beschuldigen.

 8. 9

  @quartz: In dit geval wordt in ieder geval niet hard gemaakt hoe en onder welke voorwaarden de wapens uit Iran bij de opstandelingen terecht zijn gekomen. De zwakke schakel in het bewijs van de Amerikanen op dit moment.
  Er kan alleen (op afstand) geconstateerd worden dat ze inderdaad uit Iran komen.

  Overigens bevat de getoonde foto’s ook een container met als datum 2001. En dat kan dus heel goed een lading zijn die een lange omweg (bv via pakistan) gemaakt heeft.

  @Peter Polder: In de anonieme persconferentie spraken de Amerikanen van 170 doden sinds 2004. Het totaal is iets meer dan 2500. Dus het is minder dan 10%.
  http://icasualties.org/oif/

 9. 10

  @Caprio: Zat ook een tijd te dubben wat ik nou met de informatie moest. Maar aangezien er op verschillende plaatsen de beschuldigingen opdoken dat de bewijzen gefabriceerd zouden zijn, moest ik toch in ieder geval kwijt dat het, ondanks de aanwijzingen die men dacht te vinden, niet zo was.
  En in tegenstelling tot wat jij voorstelt zou ik wel graag verder zoeken. Maar dat deel van wat er nu nog uit te zoeken is, betreft de hardheid van het verband tussen de Iraanse regering en de directe levering van wapens aan de opstandelingen. Dat stuk is door mij zo goed als niet uit te vinden. Geen connecties, geen netwerk en onvoldoende tijd.
  Daarom moet ik het laten rusten.

 10. 11

  Goed onderzoek, je kunt niet genoeg de informatie onderhevig is (mogelijk is) aan propaganda onderzoeken. Maar evenzo weten we dat die nauwkeurigheid als het er op aan komt volstrekt irrelevant is. We hoeven dan natuurlijk alleen maar te denken aan de VN wapeninspecties in Irak. Uiteindelijk was die informatie niet relevant. Zo zal het met dit soort info ook wel gaan. Er is teveel manipulatie omheen.

 11. 12

  Naast alle politieke belangen van Iran om wapens te fabriceren en leveren heeft Chinaman een logisch en waar argument. Het is simpelweg lekker dichtbij. Wapenhandel is big business, Iran pikt gewoon een stevig graantje mee.

 12. 15

  Na PowerPoint presentaties met metalen buizen, mobiele chemische wapen laboratoria en high tech bat caves in het Tora Bora gebergte zou ik persoonlijk niet eens meer de moeite nemen om onderzoek te doen naar door de VS geproduceerd ‘bewijs’. Desondanks, bedankt voor de moeite Steeph.

 13. 17

  “Guns don’t kill people, people do”

  Ik begrijp niet dat een bevolking die het eigen wapenbezit als een grondrecht ziet (zeker Bush en zijn vriendjes) open staat voor dergelijke argumenten om weer een ander land aan te gaan vallen.

 14. 18

  Ik vind de sprong in het artikel ook wel een beetje on-des-steeph!

  Maar hierbij is het heel aannemelijk dat Iran ze produceert. Er zijn namelijk meer dan veertig landen die dit type wapen, RPG-7, produceren.

  Kortom, het getoonde bewijs lijkt inderdaad afkomstig te zijn uit Iran.

  40 landen maken ze, dus vast iran ook wel, dus deze moeten wel uit Iran komen…

 15. 19

  False flag operations are covert operations conducted by governments, corporations, or other organizations, which are designed to appear as if they are being carried out by other entities. The name is derived from the military concept of flying false colors; that is, flying the flag of a country other than one’s own. False flag operations, are not limited to war and counter-insurgency operations, and have been used in peace-time for example during Italy’s strategy of tension.

 16. 20

  @Bismarck: Uh, hmmm, daar heb je een punt. Vermoeidheid sloeg kennelijk toe.
  Daarmee is eigenlijk dus alleen maar aan te geven dat het niet aan te tonen is dat ze NIET uit Iran komen. En dat het dus aannemelijk is dat de Amerikanen in ieder geval ervoor gezorgd hebben bewijs te tonen dat zeer waarschijnlijk wel uit Iran komt.
  Zo beter?

 17. 21

  Het is denk ik gewoon tijd voor Washington on de Iraanse steun aan partijen in Irak te benoemen. Zo’n oorlog is op meer gebieden dan alleen wapentechnisch georkestreerd.
  Ooit waren er huiveringwekkende beelden op tv van Irakezen en Iranezen die elkaar te lijf gingen in heilige oorlogen. Dat gaat nu heel anders, maar de tegenstellingen (politiek-religieus) zijn niet verdwenen.
  En de belangen zijn niet kleiner geworden in de tussenliggende jaren.

  Ik zou niet graag degene zijn die die twee partijen, die zich toendertijd zo manifesteerden, uit elkaar moet houden.

 18. 22

  @20: Ik vind het nog steeds een wat makkelijke conclusie. Als je het hebt over wapens die afkomstig kunnen zijn uit 40 landen (waaronder Iran), is dat toch onvoldoede bewijs dat de wapens DUS wel uit Iran zullen komen.

  Ik zou eerder stellen dat je niet hebt kunnen aantonen dat de wapens niet uit Iran komen, maar dat je ook niet hebt kunnen aantonen dat de wapens wel uit Iran komen. Ze worden immers in veel meer landen geproduceerd. Het is dus mogelijk dat de amerikanen bewijs tonen dat uit Iran komt, maar net zo goed dat het van elders komt.

 19. 24

  @Caprio
  … the Quds Force […] remains remarkably mysterious even to those who closely study the country.

  [i]The Quds Force is under intense scrutiny by American intelligence agencies…

  Questions about what exactly Quds Force officers have done and whether they acted at the direction of the Iranian leadership have taken on particular urgency…

  But the competing power centers inside the Iranian government, and the intense secrecy that obscures decision making, make answers elusive.

  So we assume that the leadership of the I.R.G.C. knows about this […] Whether or not more senior political leaders in Iran know about it, we don’t know

  Most independent experts say it is only logical to assume…

  Some specialists even question whether the Quds Force exists as a formal unit clearly delineated from the rest of the Revolutionary Guard.

  Niemand weet wat ze doen, hoe ze worden aangestuurd en wie ze zijn. De commandostructuur is onder intense secrecy. Lijkt me behoorlijk bollocks dit verhaal.

  Angst maken.
  Een nieuw groep die de VS kwaad kan doen.
  Oei!

  Het hele stuk staat bol van de aannames en onzekerheden. En daarbij zijn er experts en US overheidsdienaren als ministers die wat roepen. Wat wil je nu zeggen met dit stuk want ik begrijp je laatste zin niet helemaal.

  Ik lees alleen een brok onbekendheid en speculatie.
  Zoiets als WOMD in Irak.

  De propagandabuzz?

 20. 25

  Het stinkt een uur in de wind dat stuk. Maar zeg eens, meneer [email protected] , had jij niet ook zo een charmante januskop links en rechts ? Dat verklaart heel aardig de scheldterm ‘links journaille’ die je hier laat vallen.