1. 1

  Geen woord over het feit dat onze enorme lichaamslengte allerlei problemen met zich mee brengt. Amerikanen zijn niet te klein, Europeanen zijn serieus te lang.

 2. 2

  Europeanen bestaan niet (!), de variatie in gemeenschappen in dat deel der wereld liggen links en rechts van de Amerikaanse mediaan.

  Een korte vlucht over de gegevens te vinden op het web in ogenschouw nemende lijkt mij de bovengenoemde uitspraak niet geheel correct. De lengte van een “Amerikaan” is gelijk een “Duitser” bijvoorbeeld.

  Statistiek is lopen op dun ijs.

  Wat mij al lang boeit is de sprongsgewijze veranderingen in de natuur, in tegenstelling tot de liniaire gedachte. Wellicht hadden de wetenschappers in de 19e eeuw toch gelijk, niet geleidelijk maar met sprongen.
  Kijk op straat en wat lengte betreft heb ik inmiddels twee schokken gezien.

 3. 3

  Graaf ik ook een kuil voor mijzelf..Een USA bestaat ook niet( U kent mijn zienswijze in deze) de gegevens uit een Nature artikel wijzen op een etnisch gerelateerde variatie op dat reusachtige continent die wel een zekere overeenkomst heeft als de regio alhier.

  [IMG]http://img239.imageshack.us/img239/3079/naturestatisticsusa2vu2.png[/IMG]

 4. 5

  @3: Zoals je zelf al zei: Statistiek is lopen op dun ijs… Je noemt de verschillen etnisch, maar de groepen die je onderscheidt verschillen economisch meer van elkaar dan genetisch. De donkere amerikaan ligt economisch achter op de blanke (en dus ook in lengte) en de “hispanic” is veelal nieuwkomer (minder dan 3 generaties oud) uit midden-amerika en heeft dus nog last van de economisch matige omstandigheden van daar.

  Als je overigens de moeite had genomen om het hele stuk te lezen, had je genoeg bewijsvoering gevonden die aanduidt dat op enkele uitzonderingen na lengte niet ethnisch bepaald wordt.

 5. 7

  @Bismarck, Ik heb het gelezen alsmede enige aangedragen links.. Etniciteit en economische welvaart zijn toch met elkaar verbonden heden ten dage?

  Zelf vermoed ik dat andere factoren een rol spelen in deze groestuip. Als je, bv, op de Dappermarkt loopt wat een van mijn must do dingen is als ik mijn ‘oude’ stad en regio bezoek zoals gister nog, zie je dat er geen verband lijkt in Nederland althans, tussen etniciteit, welvaart in relatie met de groei van de jongemens. Ik weet het gewoon niet maar opmerkelijk is het wel. Er is beslist meer aan de hand.

 6. 14

  Boeiend artikel. Ik blijf het leuk vinden om te zien waarmee mensen zich een leven lang kunnen bezig houden, terwijl velen van ons zich na een dag al zouden vervelen.