Waarom ‘wortelhakkers’ zo hard nodig zijn

In onderstaande korte lezing zet de bekende jurist Lawrence Lessig helder op een rij waarom grassroots bewegingen zo hard nodig zijn. Zonder deze bewegingen van onderaf, verandert er niets in Washington. Het praatje is bedoeld om te inspireren en ‘gewone’ Amerikanen aan te zetten tot actie. Ik vond het vooral nogal deprimerend. Wat Lessig eigenlijk schetst, is een Herculische taak, of misschien beter gezegd, een uphill battle. En de nieuwe machtsverhoudingen in Washington maken de heuvel alleen maar steiler.

 1. 1

  Geld, netwerken en lobbyen in een omvang, waar de ‘gewone’ burger moedeloos van wordt? Daar is maar één antwoord op: de burger moet zichzelf niet zo dom vinden.
  De tacktiek is simpel. Niet kijken naar verkiezingsprogramma’s, campagnes en de beloftes voor de toekomst. Kijk naar wat partijen daadwerkelijk presteren en neem dat als leidraad bij het stemmen.

  Ben je uiterst tevreden over de afgelopen regeerperiode? Stem op een van de partijen die jou zo gelukkig hebben gemaakt. Ben je niet tevreden? Hoppa, andere keuze.
  De invloed van jouw eigenwijze stem wordt zwaar onderschat. Bij verkiezingscampagnes moet je moet de politici niet in de gaten houden, maar jezelf. In hoeverre laat je je meeslepenj door ronkende campagnes? Die mogen dan met biljoenen dollars op touw zijn gezet, maar dat is verloren geld als de kiezer uiteindelijk zijn stem niet geeft.

 2. 2

  Ik denk wel eens dat vooral de strijd om nieuwe machtsverhoudingen de motor/bomb zijn. #heelveelgeld

  Maar ja, dan zie je weer zo een filmpje.