Waarom Chavez Human Rights Watch het land uitschopt

In het afgelopen weekend zette president Chavez van Venezuela José Miguel Vivanco, Latijns-Amerika directeur van Human Rights Watch (HRW) het land uit. De aanleiding hiervoor was de publicatie van een HRW rapport over de mensenrechtensituatie in Venezuela. In dit rapport wordt gesteld dat de mensenrechten onder het bewind van Chavez zijn verslechterd. Politieke discriminatie, geen respect voor de scheiding der machten, knechting van de media tekenen het tijdperk Chavez en dat terwijl het tien jaar geleden zo veelbelovend begon met een nieuwe grondwet? Het is een reeks van gemiste kansen zo stelt HWR.

Chavez reageerde als door een wesp gestoken: “..I saw that he was attacking Venezuela and I ordered that he be expelled” (ElMecurio). Hoppakee, José Vivanco ging zondag Patrick Duddy alias “yanqui de mierda”: de ambassadeur van de VS achterna.

Gisteren uitte Chili kritiek op de uitzetting van de Chileense mensenrechtenactivist Vivanco. Maar het ministerie van Buitenlandse Zaken in Caracas heeft een ‘sluitende’ verklaring: “Deze burger heeft de wetten van de Bolivariaanse Republiek overtreden door de democratische instellingen van Venezuela aan te vallen en zich te mengen in de interne politiek van het land” (MondiaalMagazine).

Uiteraard kunnen we hier nu Ach en Wee gaan roepen en Chavez om deze daad nog verder het moeras in demoniseren. Maar we kunnen ook omwille van de hoor en wederhoor de Venezolaanse overheid zelf aan het woord laten. Het Venezuela Information Office wijt namen een hele Myth Fact pagina aan het HRW rapport. Niets van aantrekken dat het licht anti-Chavistische blog CaracasKronkels deze website omschrijft als “Our tax-bolivars at work – government-run pro-Chávez blog aimed at the US” gewoon lezen en laat u overtuigen door het gelijk van de Bolivariaanse Revolutie.

 1. 1

  Chavez is, terwijl zijn Russische marine-vrienden de kust naderen, steeds radicaler aan het worden. naar verluidt proberen inmiddels sommige zuid-amerikaanse leiders/sters foto-momenten met hem te vermijden…maar ja, die olie, en het gas van zijn hartsvriend evo morales…..
  venezolanen met geld of ondernemerszin zijn inmiddels collectief naar miami verkast.

 2. 2

  Dragen de “nieuwe” boeren na de land(bouw)hervormingen (eliminatie grootgrondbezit)nog een steentje bij om dat cijfer van 70 % import van voedsel omlaag te brengen? Of zitten die maar een beetje niks verbouwend met hun pik te spelen in erbarmelijke omstandigheden onder die golfplaten…qua “gemiste kansen”….

 3. 3

  HRW heeft een januskop. He kan dat ? Is dat zo ? Ja, dat kan en het is zo.

  Inzetbaar he.
  Al jaren lang.

  Daar vertrouw ik nog iets meer op Amnesty.

  Maar ons sal die harte breek // Als die reporte kom.

 4. 4

  Chavez toont zich steeds meer een totalitair leider en van dat type is bekend dat ze geen pottekijkers (oude spelling) willen, dus vliegt HRW eruit. Ik denk dat de olie van Venezuela hem die macht geeft. De huidige olieprijs helpt hem daar bij.

 5. 5

  ik mag die gozer wel, een Fidele vent.
  hippies het land uitzetten
  je eigen doelstellingen nastreven een beetje de linkse Rita met Toth olie in de broekzak uithangen,
  je komt er niet ver mee maar toch beter als een CIA /CDA regering.

 6. 7

  Erg jammer dat het zo gelopen is. Het had zo mooi kunnen zijn, denk ik.
  Uiteraard kunnen we hier Bush de schuld voor geven, met de mislukte coupepoging.

 7. 8

  Ken zelf ook een aantal venezolanen en geen van allen hebben een goed woord over voor Chavez. Olie en gekte gaan helaas goed samen.

  @Carlos… Fotobijschrift: Mis hijos (meervoud) (mierengeneuk idd.)

 8. 11

  Socialisme is net als democratie: niet zo best, maar beter dan de alternatieven.

  Heb je liever het Amerikaanse, Iraanse of CU-Gristen model?

  Zoals ik al opmerkte: het spijt mij zeer dat ik niet meer in Chavez kan geloven, het had goed kunnen gaan. Maar de “grootste democratie ter wereld” wilde zich er weer eens mee bemoeien…